Cum gasesti cel mai bun psiholog pentru tine in Brasov?


Spread the love

Psiholog Brasov

psiholog

 

Daca ai o problema sau treci printr-o situatie dificila un loc unde poti gasi ajutor este in cabinetul unui psiholog.

Poate te gandesti de ceva timp sa apelezi la un psiholog, dar inca nu ai facut pasul acesta, sau poate ca ai mai fost la psiholog si vrei sa mergi din nou. Cum il gasesti pe acela care ti se potriveste tie acum ?

 

Iti ofer mai jos cateva sugestii care sa te ajute sa gasesti psihologul potrivit tie:

 

  • Cere recomandari de la prieteni.
  • Cere recomandari de la un specialist in care ai incredere, de exemplu un medic de familie.
  • Daca ai un prieten psiholog sau ai un prieten care are un prieten psiholog poti sa ii ceri sa iti recomande pe cineva.
  • Poti cauta o recomandare in scoli si in universitati.
  • Participa la ateliere si workshopuri organizate de psihologi din Brasov. In acest fel poti sa cunosti direct psihologii si iti poti face o parere directa.
  • Cauta pe internet (Google, Facebook, Youtube) si vezi daca rezonezi cu ceea ce spun acestia, cu felul in care spun ceea ce spun, daca iti place unul dintre ei.
  • Citesti articole scrise de psihologi din Brasov care sa reflecte nevoile si dificultatile tale.
  • Citesti carti scrise de psihologi si daca iti place cum scrie unul dintre autori, il poti contacta. Chiar daca psihologul nu locuieste in Brasov, sunt unii psihologi care lucreaza si online.
  • Daca nu sunt psihologi in locul in care tu locuiesti poti apela la un psiholog care lucreaza si online prin Skype.

 

Citeste si articolul: Psihoterapie online in Brasov

 

Cum iti dai seama ca un anume psiholog este cel potrivit pentru tine in acest moment?

 

  • Psihologii au diverse specializari: psiholog clinician, consilier psihologic, psihoterapeut. In functie de ce anume ai nevoie cauta un psiholog care sa aiba specializarea pe care o cauti tu.

 

  • Programeaza o sedinta si mergi si stai de vorba cu acesta. Deseori o singura sedinta este suficienta sa iti dai seama daca va potriviti, daca simti ca rezonezi cu acesta.

 

Citeste si articolul: Cum te poate ajuta un psiholog?

 

Hai sa ne cunoastem! –  Ce se intampla la prima sedinta ?

 

Dupa ce ai facut o cercetare si ai gasit un psiholog cu care ai rezonat pana in acest punct, urmatorul pas este sa faci o programare si sa mergi la o prima intalnire pentru a va cunoaste. Prima sedinta de regula este incarcata de multe asteptari si multe frici. Daca nu ai mai fost niciodata la psiholog probabil ca te intrebi: ce se va intampla acolo?, cum se va derula sedinta? cum va fi psihologul? o sa iti placa de acesta? de cate sedinte ai nevoie pentru dificultatea prin care treci? o sa te critice psihologul pentru modul in care ti-ai condus viata pana acum?, etc.

Nu este usor sa mergi sa stai de vorba cu o persoana straina despre problemele tale intime. Este nevoie de mult curaj sa iei aceasta decizie de a vorbi cu un specialist despre tine, despre gandurile si emotiile tale intime pe care poate nu le-ai spus nimanui pana acum.

La prima sedinta atat tu cat si psihologul aveti ocazia sa va cunoasteti un pic. Psihologul te va invita sa vorbesti despre tine si despre ce anume te aduce in cabinet, care sunt dificultatile prin care treci si ce asteptari ai de la sedintele de psihoterapie. La randul sau si psihologul iti va povesti despre el, despre felul in care lucreaza si despre aspectele administrative ale sedintelor (durata sedintei, pretul sedintei, frecventa sedintelor, confidentialitatea, etc.)

Daca te intrebi daca psihologul/psihoterapeutul te va certa si te va judeca prentu cum tit-ai trait viata pana acum, raspunsul este Nu. Psihologul/ psihoterapeutul nu te va certa sau judeca. Psihologul/psihoterapeutul te va asculta si te va calauzi in drumul tau de autocunoastere si rezolvare de probleme.

Psihologul/psihoterapeutul nu iti va spune ce sa faci, nu va lua decizii in locul tau, iti poate oferi insa niste recomandari. Psihologul/psihoterapeutul te poate ajuta sa gasesti propriile tale raspunsuri si solutii la situatiile prin care treci.

S-ar putea sa te intrebi de cate sedinte ai nevoie pentru a depasi dificultatea prin care treci. La aceasta intrebare este dificil de raspuns. Fiecare om este diferit si fiecare are propriul sau ritm si numarul de sedinte depinde de mai multi factori. Nu exista un timp standard pentru procesul psihoterapeutic, unele persoane pot obtine rezultate intr-un timp scurt, iar altii isi doresc sa continue psihoterapia un timp mai lung. Unele persoane isi dau seama  ca dupa prima sedinta au nevoie doar de cateva sedinte de consiliere pe cand altele doresc sa intre intr-un proces de psihoterapie.

Procesul psihoterapeutic presupune invitarea clientului de a se implica activ in procesul sau de vindecare si schimbare spre deosebire de medicina traditionala unde este intr-un rol pasiv.

In mare cam asta se intampla la o prima sedinta. La finalul sedintei poti lua decizia daca doresti sa pornesti intr-o calatorie de vindecare cu psihologul/psihoterapeutul cu care ai stat de vorba.

Daca decizia ta este sa conutui cu el, atunci in urmatoarele sedinte veti putea discuta despre obiectivele pe care doresti sa le atingi in aceasta calatorie.

Daca te preocupa ce se va intampla la prima sedinta, ii poti trimite un mesaj (prin email, telefon) psihologului pe care l-ai ales, in care sa ii ceri detalii despre prima sedinta: cum se va derula, cat timp dureaza, cat costa, etc.

Citeste si articolul: Intrebari frecvente

 

Cum iti dai seama ca procesul psihoterapeutic se incheie?

 

Procesul psihoterapeutic se incheie cand ti-ai atins obiectivele terapeutice sau cand apare o schimbare in viata ta (de exemplu te muti din localitate/tara)  si nu mai poti continua sedintele sau simti nevoia sa iei o pauza. Incheierea procesului psihoterapeutic se discuta cu psihologul/psihoterapeutul.

 

Citeste si articolul: Cat costa o sedinta la psiholog si de cate sedinte ai nevoie sa iti rezolvi problemele?