Cum sa devii bland/a cu tine si sa iti linistesti vocea critica interioara


Spread the love
vocea critica interioara

Imagine de John Hain de la Pixabay

 

Dialogul tau interior este prietenos, calm si incurajator sau este sau critic si te intimideaza?

Esti constient/a de vocea critica interioara si de mesajele pe care ti le transmite? Cum reactionezi la aceste mesaje?

 

Kari Romeo este speaker, author, Life Coach, Healing Arts Practitioner si impartaseste in cadrul Conferintelor TED, despre experienta ei cu criticul ei interior. Redau mai jos cateva pasaje care mie mi-au placut.

 

“Am inceput sa lucrez cand aveam 11 ani culegand capsuni si afine. Acum sunt vorbitor si life coach printre multe aletele, dar intre acestea am condus restaurante, magazine cu amanuntul si birouri. De asemenea am servit Fortele Aeriene ca aviator si ofiter de aviatie. Ai putea spune ca am avut o cariera de tip cameleon. In toate aceste joburi am devenit fie supervizor, fie manager si in unele cazuri patron. Pentru lumea exterioara am avut o cariera de succes, dar in fiecare job am avut de asemenea si un dialog constant in interiorul meu cu criticul meu interior, judecatorul meu interior care a acoperit toate aspectele vietii mele, de la felul in care arat la performantele profesionale. Era persistenta in a imi spune ca trebuie sa lucrez din greu ca sa imi dovedesc valoarea, a observat ca oamenii din camera alaturata in mod sigur vorbesc despre ce am facut eu gresit.

Acum stiu ca criticul meu interior, acest judecator interior, mi-a luat potentialul, posibilitatile mele, si cel mai important bucuria mea. A afetctat totul, de la relatiile mele pana la munca mea. Partea interesanta era ca nimeni nu stia asta. Se pare ca sunt o actrita buna.

Am incercat constant sa imi dovedesc valoarea celorlalti oameni, dar am devenit surprinsa cand am realizat ca de fapt nu vroiam sa le dovedesc valoare celorlalti, incercatm sa imi dovedesc valoare mie insami. In acel moment am decis ca nu mai vreau sa dovedesc nimic nimanui, am decis ca nu mai vreau sa ma biciuesc, in acel moment am decis ca sunt pregatita sa fiu fericita.”

Autoarea spune ca acest dialog interior este un obicei si acest obicei poate fi schimbat.

O poti urmari in video-ul de mai jos:

 

 

 Citeste si articolul: Ce este increderea in sine?

 

Pasi pentru a iti linisti vocea critica interioara

                                     

Observare si intelegere

 

  • Observa dialogurile tale interioare si observa-ti criticul interior. Poate te observi cum, ca devii critic/a cu cineva sau cu tine insuti/insati. Ce spune aceasta voce critica? Poate spune ca nu esti suficient/a de buna, de inteligent/a, ca esti gras/a, urat/a, ca nu esti in stare de nimic, etc. Doar observa-ti vocea aceasta de la distanta, ca si cum te-ai uita la un film.

 

  • Pune la indoiala ceea ce iti spune vocea critica interioara. De ex., daca vocea critica iti spune: “esti prost/proasta”. Este acest lucru adevarat? Aceasta eticheta reprezinta adevarul despre tine? Verifica realitatea.

 

  • Fii constient/a de furia pe tine insuti/insati care este disproportionata fata de ceea ce s-a intamplat.

 

Empatie si compasiune

 

  • Cand vocea critica interioara incepe sa te loveasca, intoarce-te la ingrijitorul tau interior ca refugiu si aliat. Ai putea sa iti imaginezi un „comitet ingrijitor” in interiorul tau cu diferite personaje care reprezinta diferite tipuri de sprijin si intelepciune.  Gandeste-te la cineva pe care il simti practic o persoana blanda. Cum ti-ar raspunde acea persoana blanda la vocea ta critica? De ex. Daca vocea ta critica iti spune “esti prost/proasta” cum ti-ar raspunde o persoana blanda? Poate ar putea sa iti spuna de ex. “aud ca spui despre tine ca esti/prost/proasta si ma intristeaza sa aud cum lovesti asa in tine si mi-ar placea sa te vezi asa cum te vad eu “ca o persoana inteligenta, cu bune abilitati de a gandi si a intelege, cu o capacitate buna de a reflecta”.

 

Propuneri de exercitii

 

  • Iti pot propune acest exercitiu: sa scrii de 100 de ori “sunt o persoana valoroasa si inteligenta” si sa observi ce simti si ce gandesti despre ce scrii in timp ce scrii.

 

  • Un alt exercitiu pe care ti-l pot propune este urmatorul: in fiecare seara sa iti iei 10 min in care sa reflectezi la ziua care a trecut si sa iti notezi pe o foaie de hartie ce anume ti-a placut la tine in ziua respectiva. De ex. astazi mi-a placut la mine cum am gestionat un proiect important la job, mi-a placut de mine ca in pauza de masa am iesit sa ma plimb in parc si m-am relaxat, ca am avut grija de mine, etc. Scopul acestui exercitiu este de a deveni contient/constienta de propriile resurse. Constientizarea propriei valori si a propriilor resurse iti poate fi de ajutor atunci cand se activeaza vocea critica.

 

  • Cere feedback-uri de la prietenii tai in legatura cu ce anume apreciaza acestia la tine.

 

  • Sa separi identitatea ta personala de comportamentul tau. Observa daca te identifici cu propriul comportament si atunci cand faci o greseala judeci nu doar comportamentul, ci si pe tine ca persoana. De ex. daca nu scriu corect un text in loc sa identific comportamentul si sa il schimb spun ca “sunt proasta”. Daca, de ex. ma joc cu mingea in fata blocului si in urma lovirii mingii, aceasta sparge geamul vecinului de la parter asta nu inseamna ca eu nu sunt o persoana valoaroasa, insa comportamentul meu de a sparge geamul vecinului cu mingea nu este un comportament de dorit. Si, sigur este nevoie sa imi cer scuze vecinului si sa ii platesc geamul. Sunt o persoana valoroasa chiar si atunci cand comportamentul meu nu este de dorit sau cand gresesc.

 

  • Accepta ca nu esti perfect/a si este ok asa. Nimeni nu e perfect. Insa esti suficient de bun/buna.

 

  • Accepta-ti creierul complicat. Vorbirea negativa despre sine (vocea critica interioara) nu este o dovada a ceva „gresit” care trebuie remediat; este o caracteristică a ființei umane.

 

Citeste si articolul: Cum sa te iubesti pe tine insati/insuti