De multe ori apar dificultati in comunicarea dintre adolescenti si parinti. Adolescentii sunt intr-o etapa de tranzitie de la a fi copii la a deveni adulti. Adolescentii nu mai sunt acei copii care se tineau dupa mama sau tata, care le spuneau tot parintilor. In aceasta etapa de viata apar schimbari in viata adolescentilor atat la nivel fizic cat si la nivel psihologic si comportamental. Aceste schimbari pot fi confuzante si dificil de inteles atat pentru parinti cat si pentru adolescenti.
Exemple de dificultati prin care poate treci tu ca parinte:
Am copil adolescent/a si imi este dificil sa inteleg ce se intampla cu acesta. Nu ma mai asculta. Nu imi mai povesteste nimic despre el.
De obicei adolescentii se inchid in ei pentru ca incearca sa devina independenti si sa isi manifeste propria identitate. Pentru asta au nevoie de spatiu personal.
Adolescentii prefera sa se deschida si sa vorbeasca mai degraba cu prietenii de varsta lor pentru ca cei de varsta lor vor fi de acord cu ei. Ei se asteapta ca daca se deschid fata de parinti acestia o sa-i judece, o sa-i mustre si poate chiar sa incerce sa ii controleze.
Parintii sunt obisnuiti sa incerce sa ii protejeze pe copii lor, sa repare lucrurile care nu merg in viata copiilor lor. In timp ce copiii mai mici au nevoie de protectia parintilor, adolescentii au adesea nevoie doar sa fie ascultati si intelesi.
Copilul meu nu mai sta pe acasa. Pierde vremea cu alti copii mai tot timpul.
In aceasta etapa de viata prietenii sunt importanti pentru adolescenti. Apartenenta la un grup de prieteni si integrarea in acesta devin foarte importante. Asta nu inseamna ca pe masura ce adolescentul devine mai independent nu mai are nevoie sa petreaca timp cu familia.
Prietenii nu sunt doar o parte importanta in viata adolescentilor. Acestia sunt esentiali si pentru dezvoltarea sanatoasa. Interactiunile cu ceilalti, invatarea de la altii, impotrivirea fata de ce spun ceilalti sunt etape importante in procesul de maturizare si de dezvoltare a stimei de sine.
Exemple de dificultati prin care poate treci tu ca adolescent:
Parintii mei fac multe presiuni asupra mea. De ce nu ma lasa in pace?
Parintii fac presiuni asupra adolescentilor din diverse motive. De exemplu vor sa te descurci bine la scoala pentru ca in felul a acesta vei obtine succes. Sau fac presiuni in legatura cu hainele pe care le porti sau prietenii cu care petreci timpul. Sunt ingrijorati pentru ca observa ca tu te schimbi si incetul cu incetul devii independent si se tem ca nu vei mai avea nevoie de ei. Uneori parintii isi masoara succesul in functie de succesul copiilor lor.
Parintii mei sunt mult prea protectori. De ce nu au incredere in mine?
Parintii sunt protectori cu copii lor pentru ca ii iubesc foarte mult si se tem ca li s-ar putea intampla ceva rau.
Multi parinti cred ca lumea in care cresc adolescentii astazi este mult mai periculoasa decat cea in care au crescut ei. Pe de alta parte, multi tineri nu cred ca li se poate intampla ceva rau pana nu trec prin ele.
Nu in tine nu au incredere ci in lumea de afara.
Cauze ale dificultatilor in relatia parinti – adolescenti:
- Regulile sunt neclare sau sunt rigide
- Parintii nu tin pasul cu modul de a gandi al adolescentului
- Calcatul pe „bataturi”
- Lupta de putere
- Puterea grupului de prieteni
Comunicarea dintre parinti si adolescenti poate fi dificila. Daca doriti ajutor pentru a intelege cum sa comunicati mai eficient faceti o programare pentru o sedinta de consiliere psihologica sau psihoterapie si veniti sa stam de vorba. Trimite-ti un mesaj la adresa psihoterapeut@gabrielapopescu.ro, puteti completa formularul de contact de aici sau ma puteti suna la Tel. 0724248921.
Recomandare carti care reflecta dificultatile dintre parinti si copii:
- Parenting neconditionat, Alfie Kohn
Recomandare filme care reflecta dificultatile adolescentilor:
Cuvinte cheie: Psiholog adolescenti Brasov