Intrebari frecvente


psiholog brasov

psiholog brasov

Intrebari frecvente psiholog Brasov

 

1. Ce este psihoterapia? 

 

Psihoterapia – este un cuvant care de multe ori provoaca temeri.” Psihoterapia nu este pentru mine, nu sunt nebun!” (Rene de Lassus, pag 1). Asa este, insa multe persoane simt in interior ca nu sunt implinite, ca ceva nu e asa cum isi doresc. Nu este nevoie sa sufere de o boala mentala ca sa apeleze la psihoterapie.Psihoterapia este un proces destinat sa ajute oamenii sa faca schimbari personale. Este o relatie care se construieste, o relatie speciala care are caracteristica de a fi foarte intima, in care clientul povesteste lucruri foarte personale, dar in acelasi timp este si o relatie profesionala, iar aceasta relatie este agentul schimbarii.Pentru a putea creste si a ne dezvolta avem nevoie de o relatie in care sa ne simtim in siguranta, o relatie in care sa ne simtitm respectati. Fara siguranta nu poate exista crestere si invatare.

 

Caracteristicile psihoterapiei AT

 

 • Se bazeaza pe un cadru teoretic coerent. Conceptele de baza folosite sunt modelul Starilor Eului si Scenariul de viata
 • Este o metoda contractuala
 • Este orientata spre schimbare, nu numai spre realizarea unei introspectii
 • Relatia terapeutica se bazeaza pe premisa ca toti oamenii sunt ok
 • Se incurajeaza comunicarea deschisa
 • Obiectivele schimbarii in AT sunt:
   • Autonomia/ Independenta fata de scenariu
   • Constientizarea
   • Spontaneitatea
   • Intimitatea

Eric Berne considera ca oamenii au:

” O tendinta innsacuta catre sanatate, atat psihica cat si fizica…dezvoltarea mintala si emotionala a fost blocata…terapeutul are doar de indepartat barierele pentru ca pacientul sa se dezvolte natural in propria directie… Asadar, sarcina terapeutului este de a identifica partile sanatoase din personalitatea fiecarui pacient, sa le hraneasca si sa le intareasca potentialul. ” („Analiza Tranzactionala, psihoterapie si consiliere, Christine Lister – Ford”)

 

Citeste si articolul: Ce este si cu ce se ocupa un psiholog

 

2. Cui se adreseaza?

 

Tuturor persoanelor care doresc o schimbare in viata lor. Nu este nevoie ca cineva sa fie „bolnav” sau „nebun” ca sa apeleze la psihoterapie.  Poti fi o persoana realizata, care functioneaza bine dar doresti sa obtii si mai multe de la viata.Nimeni nu e complet independent de scenariu.De asemenea, daca treci prin situatii dificile si ai nevoie de suport, ai nevoie sa intelegi ce se intampla cu tine, vrei sa schimbi ceva in viata ta o psihoterapie te poate ajuta.

 

3. Ce rost are sa merg la un psihoterapeut si sa il platesc cand pot vorbi cu prietena mea gratis? Ce aduce in plus psihoterapia?

 

Discutiile cu prietenii sunt importanete si te pot ajuta sa te descarci. Le povestesti  prietenilor  tai despre ce ti se intampla si acestia uneori te asculta, alteori vor sa iti ofere solutii, insa nu au cunostintele necesare care sa te ajute sa iesi din scenariul tau de viata. Sunt implicati emotional si sunt subiectivi in legatura cu ceea ce ti se intampla. Discutiile cu prietenii nu au un obiectiv clar care sa implice o responsabilitate comuna pentru schimbare.

Un psihoterapeut te va insoti in calatoria ta de autocunoastere fiind obiectiv si avand cunostintele si abilitatile necesare pentru a te insoti in procesul tau de schimbare.

In psihoterapie se stabilesc impreuna cu terapeutul obiectivele tale de schimbare existand astfel o directie clara de lucru.

 

Citeste si articolul: Caut psiholog in Brasov

 

4. De ce sa merg la un psihoterapeut?

 

 • Daca treci printr-o situatie dificila
  • Divort
  • Doliu
  • Separare
  • Anxietate, Atacuri de panica
  • Depresie
  • Stima de sine scazuta
  • Tulburari ale somnului
  • Tulburari alimentare (anorexie, bulimie)
  • Tulburari de concentrare
  • Stari emotionale care iti afecteaza munca sau relatiile
  • Te simti coplesit, simti ca nu mai faci fata
  • Ai nevoie de suport
  • Dificultati in luarea deciziilor
 • Daca doresti sa iti imbunatatesti relatiile personale si profesionale
 • Daca doresti sa iti imbunatatesti calitatea vietii

 

 

 

 5. Cum ma poate ajuta un psihoterapeut?

 

Psihoterapeutul te va asculta, iti va oferi suport sa faci schimbarea pe care ti-o doresti, va folosi cunsotintele dobandite pentru a te insoti in calatoria ta de autocunoastere intr-un mod respectuos.

 

Citeste si articolul: Cum te poate ajuta un psiholog?

 

 6. Cine poate beneficia de psihoterapie?

 

Toti cei care doresc o schimbare in viata lor. Nu este nevoie ca cineva sa fie „bolnav” sau „nebun” ca sa apeleze la psihoterapie.  Poti fi o persoana realizata, care functioneaza bine dar doresti sa obtii si mai multe de la viata.

Nimeni nu e complet independent de scenariu.

De asemenea, daca treci prin situatii dificile si ai nevoie de suport, ai nevoie sa intelegi ce se intampla cu tine, vrei sa schimbi ceva in viata ta o psihoterapie te poate ajuta.

 

Citeste si articolul: Cum gasesti cel mai bun psiholog pentru tine in Brasov 

 

 7. De ce sa merg la psihoterapie daca  nu sunt „nebun”?

 

Nu este nevoie ca cineva sa fie „bolnav” sau „nebun” ca sa apeleze la psihoterapie.  Poti fi o persoana realizata, care functioneaza bine dar doresti sa obtii si mai multe de la viata. Citeste mai mult in articolul „Mituri despre psihoterapie„.

 

 

8. Ce se intampla in cadrul unei sedinte de psihoterapie?

 

Esti invitat sa vorbesti despre tine, despre motivul pentru care doresti sa faci psihoterapie.

Psihoterapeutul te va asculta, iti va oferi suport sa faci schimbarea pe care ti-o doresti, va folosi cunsotintele si abilitatile dobandite pentru a te insoti in calatoria ta de autocunoastere intr-un mod respectuos.

 

Citeste si articolul: Ce se intampla la psihoterapeut?

 

9. Cat timp dureaza o sedinta de psihoterapie?

 

O sedinta de psihoterapie individuala dureaza 60 minute.

 

10. Care este frecventa sedintelor de psihoterapie?

 

Frecventa sedintelor este in principiu de odata pe saptamana, insa putem stabili de comun acord frecventa acestora.

 

11. Cat dureaza psihoterapia in timp?

 

Procesul psihoterapeutic variaza in timp in functie de fiecare persoana si problematica in parte. In functie de obiectivul clientului procesul psihoterapeutic poate dura de la cateva sedinte pana la cativa ani.

 

Nu se poate schimba de la o zi la alta o credinta limitativa, un scenariu de viata limitativ pe care le-am adoptat  si le-am folosit o viata intreaga.

Cu cat trauma este mai adanca, mai timpurie cu atat creste timpul necesar alocat vindecarii.

 

Depinde de obiectivul pe care il ai, daca iti doresti doar sa primesti suport pentru ca treci printr-o perioada dificila poate dura cateva luni sau atata timp cat ai nevoie de suport, daca doresti sa iesi din scenariul tau de viata este nevoie de mai mult timp.

 

Citeste si articolul: Cat costa o sedinta la psiholog si de cate sedinte ai nevoie sa iti rezolvi problemele

 

12. Ce inseamna psihoterapia din perspectiva Analizei Tranzactionale?

 

Citeste aici.

 

Citeste si articolul: Psihoterapie online Brasov

 

PS. Daca ti-a placut articolul si ti-a fost util te rog sa il impartasesti cu prietenii tai folosind butoanele de mai jos. Iti multumesc! 🙂