Cum ne adaptam vietii in schimbare – Psihoterapie online


 

psihoterapie-online

Photo by Mimi Thian on Unsplash

 

Ce am invatat despre videoconferinte, videocursuri, psihoterapie online in ultima vreme

 

La inceputul pandemiei au aparut destul de rapid ofertele de a participa la evenimente organizate online pe Zoom sau alte platforme video. Mi-a placut aceasta posibilitate de a participa din siguranta casei mele la evenimente la care in alte conditii nu as fi paricipat din cauza distantei mari si a costurilor ridicate. Mi-am propus sa particip la cat mai multe astfel de evenimente si sa cunosc oameni noi, abordari terapeutice noi, terapeuti si psihoterapeuti, sa invat lucruri noi.

Din experienta mea, munca in acest fel este mult mai concentrata decat cea care se intampla in salile de curs. Insight-urile sunt mult mai prezente, procesele psihologice mult mai vizibile, apropierea si conexiunea emotionala este posibila.

 

Psihoterapie online

 

Spatiul fizic al cabinetului este un saptiu important in procesul  de psihoterapie. Este un spatiu care ofera siguranta, predictibilitate, este locul unde oamenii merg ca sa isi deschida sufletul.

Sa gaseasca acelasi covor colorat asezat in acelasi loc in cabinetul terapeutei/ului, acelasi tablou pe peretele din fata sa ii ofera confort si siguranta si inlesneste procesul terapeutic.

De cand cu pandemia mersul la cabinetul psihoterapeutei/psihoterapeutului este dificil pentru multa lume si in multe cazuri nu mai este posibil. Asa ca sedintele de psihoterapie s-au mutat in online. Asta presupune un proces de jelire a pierderii spatiului fizic si de adaptare la noul context.

 

Mutarea sedintelor online vine cu provocari atat pentru client cat si pentru terapeut si de gasire de solutii la acestea.

 

Recomandari ca sa te pregatesti pentru psihoterapie online:

 

 • Sa gasesti un spatiu din care sa te conectezi la sedintele online. O camera in care sa fii singur/a, in care sa te simti in siguranta. Daca locuiesti singur/a atunci este mai usor de obtinut asta. Insa daca locuiesti cu familia atunci poate fi mai complicat. In acest caz este nevoie sa negociezi cu membrii familiei sa iti respecte spatiul  pentru o ora pe saptamana. Este o ocazie sa iti dezvolti abilitatile de a negocia si a stabili granite personale. Chiar si asa, stiind ca ei sunt in casa tot este posibil sa simti, cel putin la inceput ca nu ai suficienta intimitate. Din experienta mea, dupa o sedinta-doua aceasta perceptie se estompeaza si clientul se poate simti mai confortabil.  Daca acest lucru nu este posibil atunci te poti gandi la un alt spatiu, de ex. masina personala sau un loc linistit in natura/parc, etc.
 • Sa iti amenajezi spatiul din care vorbesti in asa fel incat sa te simti in siguranta. Sa ai la indemana poate o patura, o perna, batiste de hartie, un pahar cu apa, etc.
 • Asigura-te ca nu vei fi intrerupt/a in timpul sedintei. Daca de ex. intri in sedinta de pe telefon, asigura-te ca nu vei fi intrerupt/a de cineva care te-ar putea suna chiar atunci. Poti sa setezi de ex. mesaje automate care sa il informeze pe cel care suna ca nu poti vorbi si ca o sa revii cu un apel peste o ora.
 • Sa ai o conexiune buna la internet. Uneori se mai intampla sa fie conexiunea slaba sau chiar sa cada de tot. In acest caz poti sa iti achizitionezi un backup de internet, sa ai doua surse de internet (de ex. un wireless pe care il ai in casa si internet pe telefon)
 • Sa achizitionezi o pereche de casti. Uneori cand vorbim si suntem conectati cu emotii intense simtim nevoia in mod natural sa ne miscam si vocea se pierde pentru ca ne indepartam de microfon. Asa, daca ai casti, chiar daca te misti vocea se transmite la acelasi volum.

 

Functioneaza psihoterapia online?

 

Psihoterapia online functioneaza. In unele situatii, tocmai pentru ca nu suntem fizic in acelasi spatiu cu terapeutul putem accesa anumite informatii pe care in prezenta acestuia ne este mai dificil sa le aducem la suprafata, sau tocmai pentru ca suntem acasa se activeaza altfel de informatii decat in cabinet.

 

 

Avantaje

 

 • Poti sta in confortul casei tale si nu mai este nevoie sa te deplasezi prin trafic catre cabinet
 • Poti lucra cu orice psihoterapeut de oriunde din lume care lucreaza online
 • Daca calatoresti mult sau locuiesti intr-o zona unde nu sunt psihoterapeuti
 • Nu trebuie sa anulezi sedinta daca esti bolnav
 • Videoterapia este similara ca si continut ca si psihoterapia la cabinet
 • Conexiunea emotionala cu psihoterapeutul se poate realiza foarte bine

 

Dezavantaje

 

 • Uneori pot aparea dificultati de conectare (conexiunea la internet este slaba, se reseteaza laptopul, pica curentul, etc.)
 • La sedintele fata in fata psihoterapeutul poate sa vada mult mai usor comportamentul nonverbal al clientului si sa le ia in considerare
 • Lipseste interactiunea fizica
 • Nu este recomandata pentru tulburarile grave

 

Citeste si articolul: Psihoterapie online Brasov                  

 

Ce se intampla la o sedinta de psihoterapie online

 

Sedintele de psihoterapie online sunt similare cu sedintele de la cabinet. Intr-o prima sedinta cei doi, terapeutul si clientul se intalnesc si se cunosc.

Pentru inceput eu recomand 3 sedinte in care sa ne cunoastem si sa vedem daca putem lucra impreuna.

In aceste trei sedinte discutam si despre obiectivele terapeutice pe care clientul doreste sa le atinga.

Daca decizia este ca vom continua, ne vom vedea odata pe saptamana cate 60 minute.

 

Citeste si articolul: Intrebari frecvente

 

De ce ai nevoie pentru o sedinta de psihoterapie online

 

Pentru sedintele online ai nevoie de urmatoarele:

 

 • Laptop, tableta sau smartphone
 • Conexiune buna la internet
 • Casti
 • Un spatiu/camera in care sa te simti in siguranta si sa poti sa fii singur/a de unde sa te conectezi la sedinta online

 

Cat costa o sedinta de psihoterapie online

 

Tariful este similar cu tariful sedintelor la cabinet. Tariful il vom discuta la prima intalnire.

 

Cum faci plata unei sedinte de psihoterapie online

 

Cash, prin transfer bancar.

 

Pe ce platforme video au loc sedintele de psihoterapie online

 

Skype, Zoom, WhatsApp

 

Experienta mea ca psihoterapeut in mediul online

 

Lucrez ca psihoterapeut atat la cabinet cat si in mediul online din anul 2012.