Psihoterapie


Ce este psihoterapia?

 

Psihoterapia – este un cuvant care de multe ori provoaca temeri.” Psihoterapia nu este pentru mine, nu sunt nebun!” (Rene de Lassus, pag 1). Asa este, insa multe persoane simt in interior ca nu sunt implinite, ca ceva nu e asa cum isi doresc. Nu este nevoie sa sufere de o boala mentala ca sa apeleze la psihoterapie.

Psihoterapia este un proces destinat sa ajute oamenii sa faca schimbari personale. Este o relatie care se construieste, o relatie speciala care are caracteristica de a fi foarte intima, in care clientul povesteste lucruri foarte personale, dar in acelasi timp este si o relatie profesionala, iar aceasta relatie este agentul schimbarii.

Pentru a putea creste si a ne dezvolta avem nevoie de o relatie in care sa ne simtim in siguranta, o relatie in care sa ne simtitm respectati. Fara siguranta nu poate exista crestere si invatare.

Caracteristicile psihoterapiei AT

  • Se bazeaza pe un cadru teoretic coerent. Conceptele de baza folosite sunt modelul Starilor Eului si Scenariul de viata
  • Este o metoda contractuala
  • Este orientata spre schimbare, nu numai spre realizarea unei introspectii
  • Relatia terapeutica se bazeaza pe premisa ca toti oamenii sunt ok
  • Se incurajeaza comunicarea deschisa
  • Obiectivele schimbarii in AT sunt:
      • Autonomia/ Independenta fata de scenariu
      • Constientizarea
      • Spontaneitatea
      • Intimitatea

Eric Berne considera ca oamenii au:

” O tendinta innsacuta catre sanatate, atat psihica cat si fizica…dezvoltarea mintala si emotionala a fost blocata…terapeutul are doar de indepartat barierele pentru ca pacientul sa se dezvolte natural in propria directie… Asadar, sarcina terapeutului este de a identifica partile sanatoase din personalitatea fiecarui pacient, sa le hraneasca si sa le intareasca potentialul. ” („Analiza Tranzactionala, psihoterapie si consiliere, Christine Lister – Ford”)

 

Cui se adreseaza?

Tuturor persoanelor care doresc o schimbare in viata lor. Nu este nevoie ca cineva sa fie „bolnav” sau „nebun” ca sa apeleze la psihoterapie.  Poti fi o persoana realizata, care functioneaza bine dar doresti sa obtii si mai multe de la viata.

Nimeni nu e complet independent de scenariu.

De asemenea, daca treci prin situatii dificile si ai nevoie de suport, ai nevoie sa intelegi ce se intampla cu tine, vrei sa schimbi ceva in viata ta o psihoterapie te poate ajuta.

 

Psihoterapie individuala pentru adulti

 

E posibil sa nu stii ce se intampla intr-o sedinta de psihoterapie si din aceasta cauza sa nu apelezi la un psihoterapeut, desi ai avea nevoie. Sau poate te gandesti ca daca apelezi la un psihoterapeut vei fi considerat/a  „nebun/ nebuna”, „ca ceva nu e in regula cu tine”, ca „esti cu capul”. (Vezi mai sus la Cui se adreseaza psihoterapia?)

In sedintele de psihoterapie esti incurajat sa vorbesti deschis despre tine, despre ce se intampla cu tine, problemele cu care te confrunti, schimbarile pe care ti le doresti. Psihoterapeutul te ghideaza prin ascultare activa, observatii si intrebari care aduc la suprafata informatii importante.

Agentul schimbarii in psihoterapie este relatia terapeutica.

Trimite un mesaj  la adresa psihoterapeut@gabrielapopescu.ro si programeaza-te la o sedinta de psihoterapie pentru a vedea daca asta este ceea ce ai nevoie. De obicei intr-o sedinta iti poti da seama daca asta este ceea ce cauti si daca ti se potriveste.

 

Psihoterapie cuplu

 

Asa cum noi trecem de la o varsata la alta, de la stadiul de bebelus la cel de copil apoi la adolescent si cuplul trece prin mai multe stadii de dezvoltare. Cand unul dintre parteneri s-a schimbat si simte nevoia sa treaca in alt stadiu celalalt se opune la aceasta schimbare si asa apar conflicte.

Fiecare partener vine in relatie cu propria istorie de viata, cu propriile traume si suferinte si spera sa isi vindece ranile in relatie. Insa poate fi dificil.

Relatia de cuplu este de multe ori o provocare, apar luptele intre parteneri, competitia pentru nevoi.

Daca doriti sa intelegeti blocajele in care sunteti , care este etapa in care sunteti ca si cuplu si cum puteti despasi aceste blocaje va invit sa programati o sedinta de terapie de cuplu.


Psihoterapie de grup

 

Psihoterapia de grup este o psihoterapie cu adevarat puternica, ea ofera un mediu in care participantii pot sa interactioneze liber unii cu altii , ii ajuta sa inteleaga ce nu merge in interactiunile lor si le ofera posibilitatea sa modifice tiparele neadaptative.

 

Psihoterapie pentru copii

 

In psihoterapia copilului este importanta intelegerea scopului pe care il are copilul care are un comportament nedorit.

Comportamentul de dorit al copilului poate avea patru scopuri:

  • Copilul doreste sa atraga atentia asupra sa
  • Copilul doreste sa castige fiecare lupta pentru a-si dovedi existenta
  • Copilul doreste sa se razbune pentru ceea ce am facut/nu am facut pentru el
  • Copilul se simte neputincios

 

Bibliografie:

AT astazi, O noua introducere in Analiza Tranzactionala, Ian Stewart, Vann Joines

Analiza Tranzactionala, psihoterapie si consiliere, Christine Lister – Ford

Analiza Tranzactionala, Rene de Lassus

 

Cuvinte cheie: Psiholog Brasov, Psihoterapeut Brasov, Constelatii Familiale Brasov, Psihoterapie Brasov