Constelatii Familiale


 

 

Despre Constelatii Familiale

 

 

Constelatiile Familiale reprezinta o abordare terapeutica fondata dconstelatii familialee Bert Hellinger.

Aceasta abordare s-a nascut din psihoteraie, terapia familiala, terapia de grup, teoria sistemelor si fenomenologie. Bert Hellinger a adus aceste teorii impreuna pentru a dezvolta aceasta tehnica de lucru.

Numele de Constelații Familiale nu are legatura, asa cum se poate crede la prima vedere, cu stelele de pe cer sau cu astrologia, ci este o traducere prescurtată din limba germana care înseamna „ a aseza familia in spatiu”, (Patrice Van Eersel, Catherine Maillard, 2011, pag . 58).

Constelatiile Familiale pot fi folosite in orice mediu in care este nevoie de intelegerea dinamicii grupului.

Metoda este un instrument eficient in intelegerea si in solutionarea problemelor interpersonale in familii si organizatii.

Din punctul meu de vedere Constelatiile Familiale sunt o metoda prin care se poate explora inconstientul personal si inconstientul familiei extinse.

Bert Hellinger vorbeste despre existenta unor legi ale iubirii in familii sau „ordinile iubirii”

Noi mostenim atat trasaturi fizice de la parintii nostri cat si trasaturi psiho-emotionale, anumite tipare emotionale si comportamentale, credinte despre noi, viata si altii. O parte din aceste trasaturi sunt inconstiente. Nu stim ca le avem, insa acestea ne influenteaza viata de adult.

Nefiind constienti de aceste mosteniri, noi vom transmite mai departe aceste modele familiale copiilor nostri.

Cu ajutorul constelațiilor familiale putem sa constientizam si sa intelegem la un nivel mai profund aceste tipare, sa intram in contact cu ele si sa le transformam.

 

Legile sistemice/ Legile iubirii in familii:

 

Asa cum in natura exista legi ale naturii, asa si in sistemul familial exista legi ale sistemului familial. Daca legile nu sunt respectate vor exista consecinte in viata membrilor sai.

Cunoasterea legilor sistemice, constientizarea si intelegerea dinamicii care exista in familie, propozitiile vindecatoare care sunt oferite de catre facilitator (sunt propozitii care reflecta ceea ce este, ceea ce se observa) duc la deschidere si ajuta la reechilibrarea unei anumite situatii din familie.

 

 

Cateva dintre aceste legi sunt:

 

 1. Fiecare membru are dreptul egal de a aparţine propriului sistem familial;
 2. În termenii de ordine a nasterii există o anumită ierarhie: cei care se nasc primii sunt primii
 3. Parintii ofera, copiii primesc. Cadoul e viata.
 4. Parintii ofera copiilor lor ceea ce ei au primit de la parintii lor.

 

Când evitam aceste legi prin excluderea unor membri ai familiei, lipsa doliului pentru cei care mor tineri, pastrarea unor secrete privind copii ilegitimi incredintati spre adoptie, relaţii extraconjugale sau anterioare casatoriei nerecunoscute, atunci consecintele pot fi resimtite de indivizii apartinand generatiilor urmatoare.

Si aceasta fara ca, macar, aceste persoane sa conştientizeze de ce simt in felul in care simt. Aceste sentimente se manifesta prin:depresie,adicţii,boli fizice şi mentale,dificultati in stabilirea si pastrarea unor relatii intime de durata.

 

Cand vorbim despre familie, trebuie sa luam in calcul ca familia este un sistem, iar sistemul este o entitate vie, are propria sa dinamica. Familia este formata din membrii sai,

Toata lumea este parte din familia de origine si/ sau din familia actuala. Sistemul incearca sa fie tot timpul in echilibru si daca ceva se intampla si echilibrul este afectat exista niste mecanisme care incearca sa recupereze acest echilibru. Daca vrem sa stim ce anume afecteaza acest echilibru este nevoie sa ne uitam la legile iubirii. Daca cineva nu respecta una dintre aceste legi atunci echilibrul sistemului este afectat. Acest lucru se intampla la nivel inconstient.

In munca de constelatii familiale se aduce la suprafata constiinta inconstienta.

 

 1. Apartenenta

 

Toti cei care au fost conceputi si/sau nascuti intr-o familie apartin acelei familii. Au dreptul sa apartina.

Aceasta lege nu este respectata atunci cand membrii ai familiei sunt exclusi constient sau inconstient. Excluderea inconstienta se poate intampla prin emotii ca furia, judecata, respingerea, dar de asemenea si tristetea ce vine dintr-un doliu neaincheiat, neprocesat. Toate acestea pot fi resimtite ca o excludere pentru ca membrii familiei se pot simti exclusi din inima noastra.

Sarcinile pierdute, avorturile, copii care au murit la o varsta frageda. In foarte multe situatii nu s-a procesat pierderea.

Copii adoptati se pot simti exclusi de parintii biologici, sau de parintii adoptatori daca acestia ii judeca pe parintii bilologici.

Oaia neagra a familiei – este tot o excludere

Toate acestea sunt experiente de excludere din partea sistemului de familie.

 

 1. Pozitia in sistem

 

Uneori nu stim care este locul nostru. Uneori incercam sa luam locul celuilalt constient sau inconstient. Cand exista in familii pierderi de sarcina sau avorturi sau copii morti sau abandonati asupra carora se pastreaza secretul atunci fratii in viata pot fi confuzi in legatura cu locul pe care il au in familie. Un copil poate sa creada ca este singurul copil al parintilor, insa este posibil sa fie de fapt la doilea sau al treilea.

Cand un copil isi asuma un rol parental fata de unul dintre parinti, sau incearca sa il inlocuiasaca pe unul dintre parinti daca acesta lipseste, de exemplu cand mama divorteaza si copilul intra pe un rol de sot fata de mama, isis asuma rolul barbatului in casa. Nerespectarea pozitiei poate sa aiba tot felul de consecinte.

 

 1. Respectarea destinului celuilalt si asumarea responsabilitatii pentru propria viata

 

Iubirea curge in familii de la parinti la copii.

Aceasta lege nu este respectata atunci cand vrem sa ii salvam pe ceialalti membrii ai familiei de la destinul lor, cand nu le respectam destinul si cand nu ne asumam propriul destin. Deseori, in mod inconstient copiii vor sa ii salveze pe proprii parinti de la suferinta lor crezand ca asa le usureaza suferinta si apoi acestia vor deveni mai disponibili pentru el. Acest lucru nu este posibil si nu este cu adevarat de ajutor nimanui.

 

 1. Echilibrul intre a da si a primi

 

Viata noastra vine de la parintii nostri, prin parintii nostri. Acesta este cadoul lor pentru noi. Modul in care le putem rasplati acest cadou este prin a da mai departe viata mai departe copiilor nostri. Sau persoanele care nu au copii pot sa dea mai departe comunitatii din care fac parte.

De exemplu, in relatiile de cuplu daca unul ofera mai mult decat primeste atunci se creeaza un dezechilibru si intr-o astfel de situatie unul dintre parteneri simte sa plece din relatie pentru ca vrea mai mult, din cauza acestui dezechilibru intre a da si a primi.

 

Citeste si articolul: Scenariul de viata transgenerational

 

Cum se lucreaza cu metoda constelatiilor familiale?

 

Se pot lucra constelatii familiale in  atat in setting individual si in setting de grup.

 

 • In setting individual, clientul si terapeutul se intalnesc in cabinetul de terapie. Clientul isi expune dificultatea cu care se confrunta si terapeutul il va ghida. Pentru reprezentanti se folosesc miniaturi.
 • In setting de grup, clientul isi expune dificultatea, terapeutul ii pune acesuia intrebari apoi clientul este invitat sa aleaga reprezentanti pentru constelatia lui dintre ceilalti membii ai grupului.

 

 

Cum se desfasoara un grup de Constelatii Familiale

 

 

Clientul care doreste o constelatie familiala vine alaturi de terapeut, in fața grupului si isi exprima intentia/dorinta in legatura cu ce ar vrea sa schimbe.

Persoana care doreste sa lucreze o anumita  dificultate cu care se confrunta in prezent este invitata de catre facilitator sa povesteasca cateva aspecte despre problema respectiva. Facilitatorul si clientul vor discuta un pic despre aceasta dificultate a clientului si despre ce anume isi doreste clientul.

Apoi clientul este invitat sa isi aleaga reprezentanti pentru membrii familiei sale, pentru anumite aspecte din ei, etc.

Apoi reprezentantii se vor misca asa cum vor simti. Ceea ce se intampla cu acestia (emotiile pe care le exprima, comportamentele lor, ceea ce spun), ofera informatii relevante pentru client in legatura cu dificultatea sa.

 

Constelatiile Familiale intre beneficii si limite

 

Beneficii

 

“Cred ca unii oameni vin la constelatii pentru ca au nevoie sa se exprime si sa se simta auziti. Aflarea dinamicilor din spatele celor ce s-au intamplat in propriile familii, e ceva secundarca importanta pentru ei. Alti oameni au nevoie ca, in primul rad, sa despopere intrucatva genul de dinamica aflata in actiune, si doar apoi devin capabili sa intre in contact cu sentimentele lorfata de cele ce se intampla” (Barbara Morgan, Intoarcerea acasa, un prim pas in lumea constelatiilor familiale)

 

Exemplu

 

“O tanara a venit la mine ca si clienta, deoarece, aproape pentru intraga ei viata, nu a putut sa doarma noaptea decat cu lumina aprinsa. Ea era pe cale sa intre intr-o relatie cu un barbat, iar aceasta problema devenise importanta cu aceasta ocazie. Dorea sa devina capabila sa se miste dincolo de acest blocaj si sa gaseasca o cale de a-si depasi dificultatea.

Pe masura ce vorbeam cu ea, mi-am dat seama ca s-ar putea ca experienta ei sa aiba de-a face cu ceva mult mai mare ca persoana sa. Ea a descris teroarea pe care o traia in timpul noptilor, pe cand simtea ca o  forta neagra se apleca spre ea, dorind sa o ucida, dupa care se trezea, tremurand incontrolabil. In urma discutiilor cu parintii ei, nu a transparut sa fi existat nici un eveniment care sa poata sa conduca la aparitia unor astfel de reactii extreme.

Ea a venit la un workshop de constelatii familiale si am asezat constelatia familiei ei. In timpul constelatiei, persoana care a reprezentat “ceea ce lipseste” a inceput sa se tarasca pe podea, in jurul picioarelor celorlalti, comportandu-se precum un copil cu retard mental. Literalmente, in cateva secunde, clienta a ajuns la podea, intr-o stare retraumatizata. Am lucrat cu ea pentru a o readuce in momentul prezent si am oprit imediat constelatia.

Intr-o sedinta individuala ulterioara, ea mi-a spus ca a vazut imaginea cuiva aruncat spre un zid. Aceasta viziune nu avea nici un sens pentru ea. Am invitat-o sa vorbeasca despre aceasta cu parintii ei pentru a gasi eventual legaturi. Tatal ei si-a amintit ca unchiul lui a avut un copilcu sindorm Down, care a fost plasat intr-o institutie, iar povestea spunea ca a murit acolo la varsta de 10 ani, din cauza unei pneumonii. Poate ca exact aceasta s-a intamplat, sau poate ca ceea ceea ce simtise clienta mea  era un eveniment care se intamplase in aceeasi institutie, sau poate ca acelui copil I se intamplase acel lucru. Nu vom sti cu certitudine niciodata.

Clienta a venit la un alt workshop de constelatii familiale si de aceasta data a stat, impreuna cu o persoana care o sustinea, la o oarecare distanta fata de constelatie. Scenariul de mai sus s-a repetat, cu aceeasi miscare a unui copilde varsat mica ajungand la podea (cu reprezentanti diferiti fata de data trecuta) . Apoi cineva din constelatie a dat drumul unui urlet foarte puternic.

Aceasta a parut sa elibereze o parte a energiei, iar copilul a devenit tacut. Am lucrat un ritualpentru a ajuta clienta sa se separede acest copil.

“Draga…, eu imi amintesc de tine. Acum te las cu destinul tau, iar eu ma incredintez destinului meu. Destinul tau este destinul tau, iar destinul meu este destinul meu. Tu esti acolo si eu sunt aici.

La doua luni dupa aceasta constelatie, am raintalnit-o pe clientasi mi-a spus ca, din acea zi, nu a mai fost deranjata in nici o noapte. A reusit sa doarma cu lumina stinsa. (exemplu preluat din Barbara Morgan, Intoarcerea acasa, un prim pas in lumea constelatiior familiale)

 

 • Un grup de constelatii familiale aduce beneficii atat persoanei care isi lucreaza o dificultate cat si intregului grup. Toti participantii beneficiaza direct si indirect de constelatia unuia dintre participanti.
 • Empatia si siguranta care se creeaza in grup ofera suport fiecarui participant in parte, il ajuta sa se deschida catre sine si ceilalti.

 

Mai multe despre constelatii familiale si exemple despre cum prin intermediul acestei metode se poate ajunge la rezolvarea unor conflicte interioare… cu Barbara Morgan:

 

 

 

 

 

Limite

 

Metoda Constelatiilor Familiale nu este o metoda “magica” care sa aduca vindecare rapida

 

Din 2009 de cand am intrat in contact cu Constelatiile Familiale (mai intai ca trainee in programul de formare si apoi ca facilitator) si pana acum viziunea mea asupra acestei metode si a lucrului cu aceasta metoda s-a imbogatit in nuante.  Pe masura ce am lucrat cu propriile mele experiente traumatice, sustinand grupurile pentru colegii mei, fiind reprezentant in constelatiile lor, facilitatnd constelatii familiale pentru participantii la grupurile organizate de mine inteleg din ce in ce mai mult valoarea acestei abordari. De asemenea sunt mai constienta si de limitele ei.

Din punctul meu de vedere participarea la un grup de constelatii familiale si lucrul unei singure constelatii nu duce in mod automat la vindecarea unei traume. Un grup este doar o oprotunitate/ un instrument de a explora aspecte ale psihicului la un moment dat, care poate sa duca la constientizare si eliberare emotionala. Pentru unele persoane poate fi suficient sa participe o singura data, sa exploreze si poate sa deblocheze un aspect al vietii lor, insa vindecarea traumelor psihologice presupune o calatorie care dureaza in timp, care are nevoie de sustinere, intelegere, empatie, continere si rabdare.

Recomandarea mea este pentru acele persoane care doresc sa abordeze traumele de care sufera ca pe langa participarea la grupul de constelatii familiale sa apeleze si la un psihoterapeut cu care sa intre intr-un travaliu terapeutic. Acest tip de munca este mult mai eficienta daca este inclusa intr-un proces de psihoterapie individuala. Constientizarile si continuturile psihologice care ies la suprafata in urma unei Constelatii Familiale pot fi un material important de lucrat in terapia individuala.

 

La ce te poti astepta in cadrul unui grup de Constelatii Familiale

 

 • Prin participarea la un astfel de grup, asistand la munca colegilor cu propriile dificultati participanta/participantul poate sa constientizeze ca nu este singura persoana care sufera. Grupul poate sa aiba rolul de a normaliza credinte de genul: „Doar mie mi se intampla asa„, „Daca sufar inseamna ca este ceva in neregula cu mine” , „Toti ceilalti sunt fericiti, doar eu am probleme„, etc. Contactul cu realitatea autentica a colegilor de grup poate avea un efect cathartic. Multa lume gestioneaza mai bine propria suferinta atunci cand are cu cine o impartasi si constientizeaza ca si ceilalti sufera. Suferinta este parte din viata. Acceptarea ei poate sa duca la transformarea ei.
 • Participarea la astfel de grupuri poate sa aduca alinare sentimentului de singuratate prin care trece multa lume uneori.
 • Metoda Constelațiilor familiale poate declansa o serie de constientizari si procese psihologice ulterioare si emotii intense.
 • De asemenea pot aparea rezistente interioare.
 • Conectarea cu propriul corp, cu senzațiile corporale, la emotiile si imaginile pe care acesta le trezeste.
 • Munca de autocunoastere si de dezvoltare personala anterioara poate sa creasca probabilitatea trairii unei experiente transformatoare profunde.
 • Sa exersezi autenticitatea si onestitatea fata de propriile emotii.

 

Cui se adreseaza?

 

Aceasta explorare intensa nu este potrivita pentru oricine. Prin intensitatea trairilor fizice si emotionale exista si contraindicatii.

Metoda Constelatiilor Familiale sunt recomandate celor care doresc sa exploreze aspecte ale vietii lor interioare, doresc sa se cunoasca mai bine, sa se ineleaga mai bine, sa isi inteleaga dificultatile si care au un anumit grad de stabilitate psihica.

 

Nu sunt recomandate persoanelor care:

 

 • Sufera de tulburari psihice grave (tulurari psihotice)
 • Nu au un anumit grad de stabilitate psihica
 • Femeilor insarcinate

 

Reflectii asupra muncii de Constelatii Familiale

 

Constiinta si apartenenta

 

„Constiinta este un organ perceptiv pentru echilibrul sistemului care ne ajuta sa stim daca suntem sau daca nu suntem in armonie cu sistemul nostru de referinta” (Bert Helliger, 2001)

 

Vivian  B spune ca reglarea sentimentului de apartenenta ca si copii, discomfortul pe care il simtim cand nevoia noastra de apartenenta este in pericol, confortul pe care il simtim atunci cand simtim ca apartinem, deseori in mod inconstient domina vietile noastre, ne influenteaza actiunile, gandirea si starea noastra de bine, increderea si autoritatea.

 

Constiinta sistemica

 

Vivian B mai spune ca constiinta sistemica este conexiunea noastra inconstienta cu toti membrii sistemului nostru. Impulsul constiintei sistemice este  de a mentine integritatea sistemului incluzand ceea ce grupul la nivel constient, a incercat sa excluda, incercand sa redreseze tulburarea si sa creeze mai multa armonie.

 

Despre miscarea din Constelatii 

 

In procesul de constelatii daca reprezentantii se misca in acord cu ceea de experimenteaza si simt calitatea miscarii este deseori un indicator despre nivelul la care se lucreaza constelatia.

Miscarile care sunt rapide si superficiale, care vin din minte mai degraba decat din corp, se deruleaza mai degraba la nivelul de constiinta personala. Miscarile la nivelul constiintei sistemice sunt mai incete, mai profunde.

 

Feedback-uri de la participantii la grupurile de Constelatii Familiale

 

„Mi-a fost greu sa traiesc anumite emotii, dar am avut anumite relevari legate de dinamica din familia mea. Am invatat ca si ceilalti au trairi asemanatoare cu ale mele. M-am regasit in fiecare constelare.” (A.T.)

„A fost ceva inedit, cu multe implicatii emotionale, cu constientizari, manifestari si chiar dizolvari de blocaje. Cel mai valoros lucru pe care l-a invatat la acel grup: deschiderea si manifestarea emotiei in fata unui grup de oameni.” (C. R.)

„A fost foarte interesant! Am mai participat la teatru sacru, teatru samanic insa a fost foarte profund si cand am jucat in constelare! Am gasit multe lucruri despre mine la care sa lucrez. A fost fantastic! Iti multumesc!” (B. A.)

 

Citeste si articolul: Recomandare film Coco (2017) – Despre loialitati si Constelatii Familiale

 

Carti despre Constelatii Familiale si Psihogenealogie in limba romana

 

 

 

 

Bibliografie:

Site-ul Asociatiei: Internationational Systemic Constellations Association

„Ma dor stramosii, psihogenealogia sau cum sa ne schimbam viitorul cunoscandu-ne trecutul”, Patrice Van Eersel, Catherine Maillard

„Intoarcerea acasa, Un prim pas in lumea constelatiilor familiale”, Barbara Morgan

„In the presence of many”, Vivian Broughton