Constelatii Familiale


 

 

Despre Constelatii Familiale

 

 

Constelatiile Familiale reprezinta o abordare terapeutica fondata dconstelatii familialee Bert Hellinger.

Aceasta abordare s-a nascut din psihoteraie, terapia familiala, terapia de grup, teoria sistemelor si fenomenologie. Bert Hellinger a adus aceste teorii impreuna pentru a dezvolta aceasta tehnica de lucru.

Numele de Constelații Familiale nu are legatura, asa cum se poate crede la prima vedere, cu stelele de pe cer sau cu astrologia, ci este o traducere prescurtată din limba germana care înseamna „ a aseza familia in spatiu”, (Patrice Van Eersel, Catherine Maillard, 2011, pag . 58).

Constelatiile Familiale pot fi folosite in orice mediu in care este nevoie de intelegerea dinamicii grupului.

Metoda este un instrument eficient in intelegerea si in solutionarea problemelor interpersonale in familii si organizatii.

Bert Hellinger vorbeste despre existenta unor legi ale iubirii in familii sau „ordinile iubirii”

Noi mostenim atat trasaturi fizice de la parintii nostri cat si trasaturi psiho-emotionale, anumite tipare emotionale si comportamentale, credinte despre noi, viata si altii. O parte din aceste trasaturi sunt inconstiente. Nu stim ca le avem, insa acestea ne influenteaza viata de adult.

Nefiind constienti de aceste mosteniri, noi vom transmite mai departe aceste modele familiale copiilor nostri.

Cu ajutorul constelațiilor familiale putem sa constientizam si sa intelegem la un nivel mai profund aceste tipare, sa intram in contact cu ele si sa le transformam.

 

Legile sistemice/ Legile iubirii in familii:

 

Asa cum in natura exista legi ale naturii, asa si in sistemul familial exista legi ale sistemului familial. Daca legile nu sunt respectate vor exista consecinte in viata membrilor sai.

Cunoasterea legilor sistemice, constientizarea si intelegerea dinamicii care exista in familie, propozitiile vindecatoare care sunt oferite de catre facilitator (sunt propozitii care reflecta ceea ce este, ceea ce se observa) duc la deschidere si ajuta la reechilibrarea unei anumite situatii din familie.

 

 

Cateva dintre aceste legi sunt:

 

  • Fiecare membru are dreptul egal de a aparţine propriului sistem familial;
  • În termenii de ordine a nasterii există o anumită ierarhie: cei care se nasc primii sunt primii
  • Parintii ofera, copiii primesc. Cadoul e viata.
  • Parintii ofera copiilor lor ceea ce ei au primit de la parintii lor.

 

Când evitam aceste legi prin excluderea unor membri ai familiei, lipsa doliului pentru cei care mor tineri (nejelirea morţilor), pastrarea unor secrete privind copii ilegitimi incredintati spre adoptie, relaţii extraconjugale sau anterioare casatoriei nerecunoscute, atunci consecintele
pot fi resimtite de indivizii apartinand generatiilor urmatoare.

Si aceasta fara ca, macar, aceste persoane sa conştientizeze de ce simt in felul in care simt. Aceste sentimente se manifesta prin:depresie,adicţii,boli fizice şi mentale,dificultati in stabilirea si pastrarea unor relatii intime de durata.

 

Cum se lucreaza cu metoda constelatiilor familiale?

 

Se pot lucra constelatii familiale in  atat in setting individual si in setting de grup.

 

  • In setting individual, clientul si terapeutul se intalnesc in cabinetul de terapie. Clientul isi expune dificultatea cu care se confrunta si terapeutul il va ghida. Pentru reprezentanti se folosesc miniaturi.
  • In setting de grup, clientul isi expune dificultatea, terapeutul ii pune acesuia intrebari apoi clientul este invitat sa aleaga reprezentanti pentru constelatia lui dintre ceilalti membii ai grupului.

 

 

Cum se desfasoara un grup de Constelatii Familiale

 

 

Clientul care doreste o constelatie familiala vine alaturi de terapeut, in fața grupului si isi exprima intentia/dorinta in legatura cu ce ar vrea sa schimbe.

Persoana care doreste sa lucreze o anumita  dificultate cu care se confrunta in prezent este invitata de catre facilitator sa povesteasca cateva aspecte despre problema respectiva. Facilitatorul si clientul vor discuta un pic despre aceasta dificultate a clientului si despre ce anume isi doreste clientul.

Apoi clientul este invitat sa isi aleaga reprezentanti pentru membrii familiei sale, pentru anumite aspecte din ei, etc.

Apoi reprezentantii se vor misca asa cum vor simti. Ceea ce se intampla cu acestia (emotiile pe care le exprima, comportamentele lor, ceea ce spun), ofera informatii relevante pentru client in legatura cu dificultatea sa.

 

Cum te poate ajuta metoda Constelatiilor Familiale?

 

“Cred ca unii oameni vin la constelatii pentru ca au nevoie sa se exprime si sa se simta auziti. Aflarea dinamicilor din spatele celor ce s-au intamplat in propriile familii, e ceva secundarca importanta pentru ei. Alti oamnei au nevoie ca, in primul rad, sa despopere intrucatva genul de dinamica aflata in actiune, si doar apoi devin capabili sa intre in contact cu sentimentele lorfata de cele ce se intampla” (Barbara Morgan, Intoarcerea acasa, un prim pas in lumea constelatiilor familiale)

 

Exemplu

 

“O tanara a venit la mine ca si clienta, deoarece, aproape pentru intraga ei viata, nu a putut sa doarma noaptea decat cu lumina aprinsa. Ea era pe cale sa intre intr-o relatie cu un barbat, iar aceasta problema devenise importanta cu aceasta ocazie. Dorea sa devina capabila sa se miste dincolo de acest blocaj si sa gaseasca o cale de a-si depasi dificultatea.

Pe masura ce vorbeam cu ea, mi-am dat seama ca s-ar putea ca experienta ei sa aiba de-a face cu ceva mult mai mare ca persoana sa. Ea a descris teroarea pe care o traia in timpul noptilor, pe cand simtea ca o  forta neagra se apleca spre ea, dorind sa o ucida, dupa care se trezea, tremurand incontrolabil. In urma discutiilor cu parintii ei, nu a transparut sa fi existat nici un eveniment care sa poata sa conduca la aparitia unor astfel de reactii extreme.

Ea a venit la un workshop de constelatii familiale si am asezat constelatia familiei ei. In timpul constelatiei, persoana care a reprezentat “ceea ce lipseste” a inceput sa se tarasca pe podea, in jurul picioarelor celorlalti, comportandu-se precum un copil cu retard mental. Literalmente, in cateva secunde, clienta a ajuns la podea, intr-o stare retraumatizata. Am lucrat cu ea pentru a o readuce in momentul prezent si am oprit imediat constelatia.

Intr-o sedinta individuala ulterioara, ea mi-a spus ca a vazut imaginea cuiva aruncat spre un zid. Aceasta viziune nu avea nici un sens pentru ea. Am invitat-o sa vorbeasca despre aceasta cu parintii ei pentru a gasi eventual legaturi. Tatal ei si-a amintit ca unchiul lui a avut un copilcu sindorm Down, care a fost plasat intr-o institutie, iar povestea spunea ca a murit acolo la varsta de 10 ani, din cauza unei pneumonii. Poate ca exact aceasta s-a intamplat, sau poate ca ceea ceea ce simtise clienta mea  era un eveniment care se intamplase in aceeasi institutie, sau poate ca acelui copil I se intamplase acel lucru. Nu vom sti cu certitudine niciodata.

Clienta a venit la un alt workshop de constelatii familiale si de aceasta data a stat, impreuna cu o persoana care o sustinea, la o oarecare distanta fata de constelatie. Scenariul de mai sus s-a repetat, cu aceeasi miscare a unui copilde varsat mica ajungand la podea (cu reprezentanti diferiti fata de data trecuta) . Apoi cineva din constelatie a dat drumul unui urlet foarte puternic.

Aceasta a parut sa elibereze o parte a energiei, iar copilul a devenit tacut. Am lucrat un ritualpentru a ajuta clienta sa se separede acest copil.

“Draga…, eu imi amintesc de tine. Acum te las cu destinul tau, iar eu ma incredintez destinului meu. Destinul tau este destinul tau, iar destinul meu este destinul meu. Tu esti acolo si eu sunt aici.

La doua luni dupa aceasta constelatie, am raintalnit-o pe clientasi mi-a spus ca, din acea zi, nu a mai fost deranjata in nici o noapte. A reusit sa doarma cu lumina stinsa. (exemplu preluat din Barbara Morgan, Intoarcerea acasa, un prim pas in lumea constelatiior familiale)

 

Alte beneficii

 

Un grup de constelatii familiale aduce beneficii atat persoanei care isi lucreaza o dificultate cat si intregului grup. Toti participantii beneficiaza direct si indirect de constelatia unuia dintre participanti.

Empatia si siguranta care se creeaza in grup ofera suport fiecarui participant in parte, il ajuta sa se deschida catre sine si ceilalti.

 

Mai multe despre constelatii familiale si exemple despre cum prin intermediul acestei metode se poate ajunge la rezolvarea unor conflicte interioare… cu Barbara Morgan:

 

 


 

 

Reflectii asupra muncii de Constelatii Familiale

 

Constiinta si apartenenta

 

„Constiinta este un organ perceptiv pentru echilibrul sistemului care ne ajuta sa stim daca suntem sau daca nu suntem in armonie cu sistemul nostru de referinta” (Bert Helliger, 2001)

 

Vivian  B spune ca reglarea sentimentului de apartenenta ca si copii, discomfortul pe care il simtim cand nevoia noastra de apartenenta este in pericol, confortul pe care il simtim atunci cand simtim ca apartinem, deseori in mod inconstient domina vietile noastre, ne influenteaza actiunile, gandirea si starea noastra de bine, increderea si autoritatea.

 

Constiinta sistemica

 

Vivian B mai spune ca constiinta sistemica este conexiunea noastra inconstienta cu toti membrii sistemului nostru. Impulsul constiintei sistemice este  de a mentine integritatea sistemului incluzand ceea ce grupul la nivel constient, a incercat sa excluda, incercand sa redreseze tulburarea si sa creeze mai multa armonie.

 

Despre miscarea din Constelatii 

 

In procesul de constelatii daca reprezentantii se misca in acord cu ceea de experimenteaza si simt calitatea miscarii este deseori un indicator despre nivelul la care se lucreaza constelatia.

Miscarile care sunt rapide si superficiale, care vin din minte mai degraba decat din corp, se deruleaza mai degraba la nivelul de constiinta personala. Miscarile la nivelul constiintei sistemice sunt mai incete, mai profunde.

 

 

Carti despre Constelatii Familiale si Psihogenealogie in limba romana

 

 

Mai multe despre Constelatii Familiale poti citi aici.

 

Bibliografie:

Site-ul Asociatiei: Internationational Systemic Constellations Association

„Ma dor stramosii, psihogenealogia sau cum sa ne schimbam viitorul cunoscandu-ne trecutul”, Patrice Van Eersel, Catherine Maillard

„Intoarcerea acasa, Un prim pas in lumea constelatiilor familiale”, Barbara Morgan

„In the presence of many”, Vivian Broughton