Exemplu de constelatie familiala … nr.2


constelatie

preluat din cartea “Chiar daca ma va costa viata”scrisa de Stephan Hausner

 

„Boala si tulburarile de atasament la copil, pricinuite de separarea de mama, in copilaria mica”

 

„Pentru copil, mama este prima fiinta cu care aceasta relationeaza. De aceea disparitia mamei, sau separare de aceasta in primii ani de viata, afecteaza mult mai grav formarea atasamentelor de siguranta, decat pierderea tatalui sau a oricarei persoane importante, care ingrijeste copilul.”

 

„SEPARAREA DE PARINTI:”DRAGA MAMA, MI-A FOST GREU!”

„(pacient cu nefrita glomerulara, autoimuna)”

 

Despre pacient

 

„Doua luni dupa ce a fost diagnosticat cu o afectiune autoimuna care ii afecta functiile renale, acest pacient a lucrat o constelatie de grup pe probleme de sanatate. Din pricina faptului ca simptomele se instalasera brusc, medicii se asteptau ca boala sa avanseze galopant. Din prezentarea istoricului familiei reiesea ca mama isi parasise atat sotul cat si copilul cand acesta din urma avea trei ani. Se indragostise de un soldat american din trupele debarcate in orasul unde locuia. Cand veni vreme ca soldatul sa se intoarca acasa, mama pleca cu el.”

 

Constelatia pacientului

 

„Am inceput constelatia cu doi reprezentanti, unul pentru pacient si celalalt pentru boala. Pacientul pozitiona femeia pe care o alesese sa reprezinte afectiunea de care suferea , cu fata catre reprezentantul pentru el, dar la o oarecare distanta.”

 

„Ipoteza mea a fost ca originile bolii puteau fi legate de faptul ca mama il respinsese, asa ca l-am rugat sa mai aleaga o reprezentanta pentru mama. Cand reprezentatnta mamei a intrat in constelatie, reprezentantul clientului s-a indepartat imediat de ea, fara insa sa observe ca in acelasi timp se apropia de reprezentanta pentru boala. Aceasta miscare a devenit mai clara cand reprezentanta pentru mama a incercat sa se apropie de fiul ei, iar acesta a continuat sa dea inapoi, micsorand si mai mult distanta dintre el si boala. Am intrebat reprezentanta pentru boala cum se simteiar ea a raspuns: „Daca el are nevoie de mine sunt aici, il astept”. Aceasta reactie era suficienta pentru a veni in sprijinul ipotezei mele, asa ca am oprim miscarile din constelatie. Am rugat reprezentanta pentru mama sa se apropie si sa se aseze in fata clientului, care statea pe scaunul de langa mine, iar eu am asezat-o cat de aproape tolera pacientul, caci pentru a evita apropierea aceasta isi lipise trunchiul de spatarul scaunului si incepu sa impinga incet scaunul spre peretele din spate. „

 

„In cele din urma, dupa ce ii spusese mamei cat de greu ii fusese si cat de tulburat era clientul reusi sa se apropie de mama. I-am sugerat sa spuna: „draga mama, a fost atat de greu pentru mine”. Este interesant sa subliniem ca la inceput, clientul a fost incapabil sa spuna „draga mama”, dar atata vreme cat aceste doua cuvinte faceau parte din propozitie, atrebuit sa spuna intreaga propozitie: „draga mama, mi-a fost atat de greu ”

 

„Am rugat-o pe reprezentanta mamei sa ii spuna: „dragul meu fiu, nu am putut sa fac altfel. Undeva, in strafundul sufletului meu imi doream sa raman, dar nu am putut proceda altfel ”

Abia dupa ce mama a rostit aceste cuvinte, pacientul a putut in sfarsit sa isi preiveasca mama in ochi. Refuzul si opozitia lui se topira si incepu sa planga, imbratisandu-si mama. Au ramas imbratisati multa vreme. Incet, incet clientul se linisti, iar eu am rugat-o pe mama sa ii spuna: „ dragul meu fiu, desi te-am parasit nu am avut de ales, te rog ramai cu mine!” Clientul ii raspunse: „ da, draga mama, chiar daca tu m-ai parasit, eu voi ramane cu tine. Raman si accept tot ceea ce s-a intamplat. Iau viata chiar si cu acest pret.” Cei doi se mai imbratisara o data, inainte ca reprezentanta mamei sa inceapa sa se retraga. Clientul privea putin cam trist dar cu afectiune la mama care se indeparta.”

„Apoi, am ales trei membri din grup care sa reprezinte sotia si cei doi copii ai pacientului. Imediat pacientul ii privi cu incantare. L-am rugat sa le spuna:”Chiar daca mama nu a putut ramane, ru voi ramane”.

„In eventualitatea in care respingerea mamei de catre pacient s-ar fi datorat partial loialitatii acestuia fata de tata, rog pacientul sa spuna o fraza tatalui, si ca sa fie mai sigur l-am rugat sa o spuna in gand:”pentru fiecare dintre noi, intotdeauna mama noastra este tot ce este mai bun.”. Clientul  a ras si a dat din cap afirmativ.”

 

Feedback-ul pacientului la un an de la realizarea acestei constelatii

 

„Un an mai tarziu, acest client mi-a trimis urmatorul raport:

Trecusera doua luni de cand fusesem diagnosticat cu o boala de rinichi autoimuna. Medicii prognosticasera o evolutie galopanta a bolii. Ca maseur stiu foarte bine care sunt efectele mentalului asupra corpului si invers.

Cu toate acestea nu imi era clar cum putea familia contribui la imbolnavira sau vindecarea mea.

Nu stiu cum, de la problema bolii, am ajuns la relatia mea cu mama. Imi amintesc foarte bine dispretul si repulsia pe care le-am simtit pentru mama si cum aceste sentimente s-au transformat in dorinta arzatoare, in dorul de a fi langa ea.

De la acea constelatie nu am mai simtit nevoia de a imi tine mama la distanta si nici nu am mai dispretuit-o, ba dimpotriva am incercat sa iau legatura cu ea. O data, in timp ce vorbeam cu ea la telefon, intr-un acces emotional mi-a spus: „daca ma mai presezi sa ma impac cu tatal tau , eu nu mai sunt mama ta!” Pentru o clipa am ramas paralizat, ca si cum primisem o lovitura mortala , eram gata sa o distrug, cand brusc, ca prin minune, imi venira in minte cuvintele pe care le spusesem in timpul constelatiei: ” chiar daca tu pleci eu raman.”

Nu am inchis telefonul, ci am ramas mai departe la telefon. Am avut un sentiment de calm si vivacitate, pe care nu il mai avusesem pana atunci. Brusc devenisem imun la amenintarile ei de a ma abandona. Din acea clipa m-am eliberat de anxietatea care avusese un efect atat de negativ, chiar si asupra casniciei mele. Mama si-a dat seama de comportamentul ei, poate si din pricina ca nu am reactionat, si, spre surprinderea mea si-a cerut scuze. Se parea ca si pentru ea se incheiase un capitol.„

 

„Boala mea nu a disparut, dar, datorita constelatiei ma simteam mai sanatos ca niciodata. Am trimis rinichilor mesajul sa ramana., Am observat ca simteam tot mai puternic dorinta de a ramane, traind  o puternica transformare a starii de spirit. Din fericire boala nu s-a agravat asa cum prevazusera medicii. Analizele medicale efectuate regulat indicau faptul ca boala aproape isi oprise evolutia.”

 

„De asemenea, referitor la efectul terapeutic al constelatiei, acum sunt mult mai deschis fata de sotia si copiii mei”

 

 

Citeste si articolul: Ce sunt Constelatiile Familiale     

 

Citeste si articolul: Exemplu de Constelatie Familiala  … nr. 1

 

Bibliografie:

 

Chiar daca ma va costa viata, Stephan Hausner, Editura Top Publishing, 2022, Bucuresti

 

Sursa foto:

Imagine de S. Hermann & F. Richter de la Pixabay