„Nu suntem atat de liberi precum ne inchipuim”, spune Anne Ancelin Schutzenberger, „dar ne putem cuceri libertatea si putem iesi din destinul repetitiv al istoriei familiei noastre, intelegand legaturile complexe care s-au tesut in acest cadru si facand lumina asupra dramelor secrete si doliilor netinute…”(„Ma dor stramosii, psihogenealogia sau cum sa ne schimbam viitorul cunoscandu-ne trecutul”, Patrice Van Eersel, Catherine Maillard)
Anne Ancelin Schutzenberger este psihoterapeut de formatie psihanalitica si este fondatoarea acestei metode. A observat lucrand cu clientii ei ca exista anumite date care se repata in cadrul familiilor. De ex., o femeie de 35 de ani cu care a lucrat, bolnava de cancer, despre care a aflat ca si mama acesteia a avut cancer si a murit la varsta de 35 de ani.
A observat si in cadrul propriei familii existau repetitii: ea era cea mai mare dintre doi frati din care al doilea a murit, in familia mamei sale erau doi copii din care al doilea a murit, la fel si in familia tatalui ei. La randul ei ea a avut doi copii din care al doilea a murit.
Mergand pe firul acestor repetitii ea a dezvoltat un mod de lucru care se numeste „Terapia transgenerationala psihogenealogica contextuala clinica”.
Aceasta are ca scop urmarirea „loialitatilor invizibile” si a identificarilor inconstiente repetitive.
Abordez intelegerea si vindecarea scenariului de viata transgenerational prin:
- Analiza Tranzactionala (analiza scenariului de viata transgenerational, identificarea si intelegerea injonctiunilor, a driverelor, a permisiunilor, a credintelor si valorilor transmise transgenerational avand ca obiectiv intelegerea si iesirea din scenariul de viata transgenerational)
- Constelatii Familiale (in setting individual sau in grup)
- Genograma (construirea schemei grafice a familiei extinse)
Ce iti aduce o astfel de abordare?
- intelegerea propriei povesti de viata in context familial extins
- constientizarea ca suntem conectati unii cu altii la nivel inconstient, ca nu am ajuns acolo unde am ajuns de unii singuri, ci viata noastra este o cocreere intre noi, sistemul nostru familial si constextul cultural in care traim
- constientizarea loialitatilor care exista in familie si a modului in care aceasta influenteaza propria viata
Bibliografie:
„Ma dor stramosii, psihogenealogia sau cum sa ne schimbam viitorul cunoscandu-ne trecutul”, Patrice Van Eersel, Catherine Maillard
Aschia nu sare departe de trunchi, Joe Ann Benoit