Psihogenealogia


 

„Nu suntem atat de liberi precum ne inchipuim”, spune Anne Ancelin Schutzenberger, „dar ne putem cuceri libertatea si putem iesi din destinul repetitiv al istoriei familiei noastre, intelegand legaturile complexe care s-au tesut in acest cadru si facand lumina asupra dramelor secrete si doliilor netinute…”(„Ma dor stramosii, psihogenealogia sau cum sa ne schimbam viitorul cunoscandu-ne trecutul”, Patrice Van Eersel, Catherine Maillard)

Anne Ancelin Schutzenberger este psihoterapeut de formatie psihanalitica si este fondatoarea acestei metode. A observat lucrand cu clientii ei ca exista anumite date care se repata in cadrul familiilor. De ex., o femeie de 35 de ani cu care a lucrat, bolnava de cancer, despre care a aflat ca si mama acesteia a avut cancer si a murit la varsta de 35 de ani.

A observat si in cadrul propriei familii existau repetitii: ea era cea mai mare dintre doi frati din care al doilea a murit,  in familia mamei sale erau doi copii din care al doilea a murit, la fel si in familia tatalui ei. La randul ei ea a avut doi copii din care al doilea a murit.

Mergand pe firul acestor repetitii ea a dezvoltat un mod de lucru care se numeste „Terapia transgenerationala psihogenealogica contextuala clinica”.

Aceasta are ca scop urmarirea „loialitatilor invizibile” si a identificarilor inconstiente repetitive.

Abordez intelegerea si vindecarea scenariului de viata transgenerational  prin:

  • Analiza Tranzactionala (analiza scenariului de viata transgenerational, identificarea si intelegerea injonctiunilor, a driverelor, a permisiunilor, a credintelor si valorilor transmise transgenerational avand ca obiectiv intelegerea si iesirea din scenariul de viata transgenerational)
  • Constelatii Familiale (in setting individual sau in grup)
  • Genograma (construirea schemei grafice a familiei extinse)

Ce iti aduce o astfel de abordare?

  • intelegerea propriei povesti de viata in context familial extins
  • constientizarea ca suntem conectati unii cu altii la nivel inconstient, ca nu am ajuns acolo unde am ajuns de unii singuri, ci viata noastra este o cocreere intre noi,  sistemul nostru familial si constextul cultural in care traim
  • constientizarea loialitatilor care exista in familie si a modului in care aceasta influenteaza propria viata

 

 

Bibliografie:

„Ma dor stramosii, psihogenealogia sau cum sa ne schimbam viitorul cunoscandu-ne trecutul”, Patrice Van Eersel, Catherine Maillard

Aschia nu sare departe de trunchi, Joe Ann Benoit