Ce se intampla la psihoterapeut?


Spread the love

 

 

psihoterapeut

 

Daca nu ai mai facut niciodata psihoterapie probabil te intrebi ce face lumea la psihoterapeut. Ce se intampla in cabinetul acestuia? Sau poate ai prieteni care au facut psihoterapie si ti-au povestit cate ceva, insa nu iti este clar de ce ar apela cineva la psihoterapie si ai avea nevoie de informatii in plus. Daca asa este, atunci acest articol este pentru tine.

 

Ce este psihoterapia?

 

“Cuvantul psihoterapie provine din greaca veche- psychē, insemnând spirit, suflet sau rasuflare si therapeia sau therapeuein, a vindeca sau a ingriji. Cuvantul psihoterapie a fost utilizat pentru prima oara in jurul anului 1890. Psihoterapia era definita in acea epoca ca ameliorare a distresului sau dizabilitatii unei persoane de catre o alta prin folosirea unei abordari bazate pe o teorie sau o paradigma anume.” (Wikipedia)

 

Psihoterapia este un domeniu situat la granița dintre medicină și psihologie.

 

„Psihoterapia este o modalitate de tratament cuprinzător, deliberat și planificat, prin mijloace și metodologii științifice, având un cadru clinic și teoretic, centrată pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburări mintale sau stări de suferință psihosociale și/sau psihosomatice și comportamente disfuncționale.” (FRP- Federația Română de Psihoterapie).

 

Psihoterapia este de asemenea o relație interpersonală intenționată utilizată de un psihoterapeut cu formare de specialitate cu scopul de a ajuta un client in legatura cu problemele sale de viață.

 

Conform Asociatiei Europene de Psihoterapie (European Psychotherapy Association- EAP) cele mai cunoscute forme de psihoterapie sunt:

  • analiza tranzactionala
  • psihanaliza
  • psihoterapia non-directivă sau centrată pe persoană/client
  • terapia comportamentala
  • terapiile cognitiv/comportamentale
  • hipnoterapia
  • psihoterapia adleriană
  • psihoterapia narativă
  • psihoterapia transpersonală
  • psihoterapia expresivă (art-terapia, terapia prin dans și mișcare, drama terapia, meloterapia),
  • psihoterapia dafinoica
  • psihoterapia gestalt
  • psihoterapia sistemică (sau familială)
  • psihoterapia Pozitivă
  • psihodrama

 

 

Cine este psihoterapeutul?

 

 

Psihoterapeutul este o persoana care a facut studii de psihologie, medicina sau sociologie si care a urmat apoi un program de formare intr-o metoda de psihoterapie.

In programul de formare viitorul psihoterapeut achizitioneaza cunostinte despre psihologia umana, isi lucreaza propriile suferinte, dezvolta abilitati de lucru cu oamenii.

 

Psihoterapeutul este …

 

… este un facilitator al proceselor inconstiente ale clientului.

… este un container al lumii interne al clientului.

… este un ghid care insoteste calatorul in calatoria sa personala si care ii arata drumurile si cararile care ii apar in fata si pe care este posibil sa nu le observe fara sa ii impuna acestuia directia de mers sau ritmul.

… este un mediator al clientului cu Sine, mediaza contactul clientului cu propria persoana.

 

Calitati ale unui psihoterapeut:

 

Psihoterapeutul inainte de a deveni psihoterapeut trece el insusi printr-un proces terapeutic si isi dezvolta in programul de formare abilitati  de a lucra cu oamenii.

Cateva dintre abilitatile unui psihoterapeut sunt:

 

  • echilibru interior
  • autoacceptare
  • empatie
  • caldura
  • autenticitate
  • atitudine de acceptare neconditionata fata de client

 

 Ce face un psihoterapeut?

 

Psihoterapeutul se foloseste de propriul Sine, de cunostintele si abilitatile sale pentru a il sustine pe client in propria calatorie personala catre propriul Sine. El este un facilitator al experientei clientului si asigura cadrul terapeutic.

 

Citeste si articolul: Ce este si cu ce se ocupa un psiholog

 

Functioneaza psihoterapia?

 

Psihoterapia te poate ajuta sa faci niste schimbari in viata ta beneficiind de ajutorul unui psihoterapeut.

Psihoterapia functioneaza daca tu iti doresti sa schimbi ceva in viata ta, daca esti motivat/a sa faci ceva pentru tine ca sa iti fie bine. Nimeni nu poate sa faca nimic in locul tau.

 

 

Psihoterapeut bun

 

Este important sa exista o potrivire intre psihoterapeut si client, o chimie pentru ca relatia terapeutica sa se realizeze. De regula 1-3 sedinte sunt suficiente sa iti dai seama daca rezonezi cu un psihoterapeut sau nu.

Poate sa dureze ceva timp pana gasesti un psihoterapeut protrivit tie.

 

Citeste si articolul: Intrebari frecvente

 

Unde gasesti un psihoterapeut in Brasov

 

Gasirea psihoterapeutului potrivit poate fi un proces indelungat. Din momentul in care o persoana incepe sa se gandeasca la posibilitatea de a apela la un psihoterapeut si momentul in care face programare pentru prima sedinta pot trece cateva luni bune.

Daca locuiesti in Brasov si doresti sa apelezi la un psihoterapeut dar nu stii de unde sa incepi cautarea, te invit sa citesti si articolul:

 

Caut psiholog in Brasov

 

Psihoterapeut pret

 

Daca te pregatesti sa mergi la un psihoterapeut si ai nevoie sa stii care ar fi investitia ta financiara pentru un proces psihoterapeutic te invit sa citesti urmatorul articol:

 

Cat costa o sedinta la psiholog in Brasov si de cate sedinte ai nevoie ca sa iti rezolvi problemele?

 

Psihoterapie fata in fata vs. psihoterapie online

 

Te gandesti sa apelezi la un psihoterapeut, dar locuiesti departe de orasele in care exista psihoterapeuti, sau daca calatoresti mult, te poti gandi sa apelezi la un psihoterapeut care lucreaza si online. Pentru mai multe detalii despre psihoterapia online te invit sa citesti articolul:

 

Psihoterapie online in Brasov

 

PS. Daca ti-a placut acest articol te rog sa il impartasesti si cu prietenii tai folosind butoanele de mai jos.

Iti multumesc! 🙂