Adaptarea de personalitate Sarmant – Manipulatoare (Antisociala)


Spread the love

 

Caracteristicipersonalitate

 

 • Adaptarea de personalitate Sarmant – Manipulativa sau Antisociala se dezvolta in primele 18 luni de viata si este un raspuns la problema supravietuirii cand increderea este incalcata. Problema de baza este abandonul. Se simt ca si cum li s-ar fi jucat o farsa cruda. Au fost adusi pe lume sub pretextul ca sunt iubiti si pretuiti si apoi lasati sa supravietuiasca singuri. Au decis sa supravietuiasca in ciuda abandonului si sa se razbune facandu-i pe ceilalti sa arate prosteste. Fac acest lucru intimidand sau seducandu-i pe ceilalti. Primesc foarte multa atentie pentru teatrul pe care il fac. Antisocialii investesc multa energie in a fi mai destepti decat ceilalti.
 • Sunt egoisti, aspri in gandire, iresponsabili, impulsivi, seductivi, carismatici, agresivi, logici, manipulativi.
 • Intra in conflict cu regulile societatii, au toleranta scazuta la frustrare, cauta senzatii tari, teatrale, nivel inalt al energiei, orientati spre scop, gandesc bine singuri.
 • Antisocialii sunt agresivi in mod activ cu ceilalti. Sunt de asemenea si sarmanti. Incearca sa obtina ce vor prin intimidare sau seductie. Simt o mare nevoie pentru stimulare externa. Se descurca bine in vanzari si activitati promotionale precum strangerea de fonduri si demararea de noi proiecte. Sunt indivizi carismatici care adesea intra in politica sau alte domenii publice. Sunt de asemenea buni antreprenori.
 • Investesc cea mai multa energie in comportament. Comportamentul pe care il folosesc este agresiune activa, pentru a incerca sa-i intimideze pe ceilalti si a obtine un avantaj.
 • Persoana care dezvolta o adaptare Antisociala adesea a avut parinti care intrau in competitie cu ei si tindeau sa-si puna nevoile lor inainte, astfel incat copilul era uneori neglijat sau uitat. Copilul experimenteaza abandon din partea parintilor. Abandonul poate fi fie fizic, fie emotional. Cateodata parintii parenteaza in asa fel incat sa arate lumii ce parinti buni sunt, sau parentarea se bazeaza mai degraba pe propriile interese decat pe nevoile copilului.
 • Aceasta persoana va evita sa-si ia angajamente sau sa se apropie de ceilalti. Drept consecinta, nu primeste dragostea pe care o doreste cu adevarat deoarece ii este teama sa mai aiba incredere in cineva vreodata. Urmand decizia din copilarie de a obtine ce vrea prin pacaleli, adesea joaca jocul „Prinde-ma, daca poti!”. In acest joc, jucatorul trage mereu covorul de sub picioarele celuilalt, schimbandu-si mereu argumentele pentru a-l lua pe celalalt prin surprindere. Cateodata acest lucru se transforma in „Hotii si Vardistii”: Antisocialul, dupa ce i-a provocat pe ceilalti sa-l „prinda”, in final chiar este prins.
 • Persoanele cu o adaptare Antisociala sunt sarmanti si carismatici. Adesea creeaza miturile in societate pe care ceilalti le urmeaza. Sunt promotori minunati si incep noi miscari. Se descurca bine in strangerea de fonduri si in vanzari. Devin adesea antreprenori. Multi avocati, politicieni si oameni de afaceri au aceasta adaptare. Iubesc actiunea si incitarile. Sunt oameni care-si doresc toata savoarea vietii.
 • Multor Antisociali le place sa se imbrace pentru a soca, seduce sau impresiona. Poarta culori puternice, mult machiaj si bijuterii tipatoare. Femeile vor purta adesea bluze transparente sau decolteuri adanci. Tind de asemenea sa aiba cate un inel pe fiecare deget si multi cercei. Barbatii vor avea adesea camasa descheiata pana la buric si un lant de aur, inele de aur sau cu diamante, precum si un ceas Rolex. Atat femeile cat si barbatii au adesea tatuaje si cercei in diferite zone ale corpului.
 • La nivel corporal, tendinta Antisocialului pentru putere si negarea sentimentelor rezulta in bombarea partii superioare a corpului, o comprimare la mijloc si picioare slabe, inguste. Capul este supra incarcat energetic si ochii sunt deschisi si vigilenti. Investesc multa energie in imagine si incearca sa domine si sa controleze. Dilema pe care au simtit-o a fost intre a fi apropiat si a fi liber: „Pot fi apropiat de tine daca renunt la libertatea mea si-ti dau voie sa ma controlezi si sa ma folosesti. Poti fi apropiat de mine, daca renunti la libertatea ta si ma lasi sa te controlez si sa te folosesc” ). Antisocialii incearca sa o realizeze pe cea din urma si s-o evite pe prima. Au „fobie de angajament”.
 • Manipulatorul – Fermecator este un intreprinzator carismatic si energic. Este logic si persuasiv, o persoana care stie sa rezolve bine situatiile problematice. In situatii in care cei mai multi oameni ar „trece prin hopuri”, Manipulatorul – Fermecator gaseste cai de a ocoli hopurile. Ceilalti sunt adesea impresionati de prezenta sa puternica si de calitatile  sale de a promova.

 

Dificultati

 

 • Dificultatea Antisocialilor este ca adesea incearca sa-i manipuleze si sa profite de ceilalti chiar si cand ar putea avea o abordare mai directa. Incearca sa-i intimideze si sa-i seduca pe ceilalti pentru a obtine avantajul intr-o situatie. Incearca sa fie mereu cu un pas inaintea celorlalti si „sa-i faca”.
 • Antisocialilor le vine greu sa fie in intimitate. Isi doresc asta foarte mult, insa este interzis. Au dificultati in a-si lua un angajament de teama sa nu fie prinsi in capcana, sufocati sau controlati. In relatii, seduc si apoi abandoneaza din teama, inainte de a fi ei insisi abandonati. Se poarta ca si cand n-ar avea nevoie de nimeni. Substituie intimitatea cu dramatismul si incitarea si incearca sa-i mentina pe ceilalti cu garda jos si in dubii. Cauta oameni pe care sa-i poata manipula si controla. Tind sa-i ia prin surprindere pe cei nepregatiti si sa acapareze fara a oferi nimic in schimb. In afara constientei exploateaza si ii invita pe ceilalti sa-i abandoneze, asa cum se tem ca o vor face.
 • Daca doriti sa aveti un contact eficient cu ei este important sa-i angajati prin comportament confruntand in mod jucaus ce fac. Cel mai bine functioneaza demascarea „inselaciunii” explicitand ce fac intr-un mod amuzant. Le place sa fie prinsi si se intriga gandindu-se cum ti-ai dat seama ce faceau. Cred ca sunt mai destepti decat ceilalti oameni, asa ca atunci cand ii prinzi te vor considera un adversar redutabil si  vor dori sa invete cum ai fost in stare sa faci asta.
 • Persoanele cu adaptarea Fascinant-Manipulatoare au nevoie sa-si faca ordine in modul in care se comporta si sa inceteze sa mai incerce sa-i pacaleasca pe ceilalti. Trebuie sa invete ca este mai bine sa iti satisfaci nevoile in cooperare alti oameni care isi satisfac nevoile, decat pe cheltuiala acestora. Au nevoie sa experimenteze atasamentul care le-a lipsit in copilarie si sa invete ca ceilalti vor coopera cu ei pentru satisfacerea nevoilor lor. Au nevoie sa stie ca pot fi apropiati si totusi sa fie liberi, nu este necesar sa fie o alegere ori – ori. Au nevoie sa invete sa fie naturali, nu sa se prefaca.
 • Manipulatorii – Fermecatori vor incerca sa-­i „insele” pe ceilalti in a crede ca ei sunt sinceri si reali in timp ce in realitate ei nu sunt. Ei vor „pretinde” sau vor „juca un rol”, in loc sa fie reali. Vor juca „Prinde-ma daca poti”, pentru a crea dramatism si senzatie. Ei fac asta prin raspunsul tangential la intrebari, astfel incat ei par a raspunde, pe cand in realitate e sunt evazivi. Aceste raspunsuri tangentiale solicita din partea celorlalti sa ii forteze pentru a obtine un raspuns direct, in timp ce Antisocialii incearca sa pacaleasca si sa fie cu un pas inainte.
 • Dificultatea rezulta din atitudinea manipulatoare si din faptul ca profita de ceilalti cand nu pot obtine ce doresc intr-o maniera directa. Se pornesc greu daca nu exista o „actiune” externa de urmarit.

 

Citeste si articolul:”Adaptarea de personalitate Stralucit-Sceptica (Paranoida)”

 

Relatia cu adaptarea de personalitate Sarmant – Manipulatoare (Antisociala)

Recomandari

 

Antisocialii sunt persoane centrate pe actiuni. Pentru a intra in contact cu acestiaȘ

 

 • Stabiliti un targ cu ei
 • Dati-le in responsabilitate un proiect
 • Ajutati-i sa actioneze
 • Oferiti-le recompense imediate
 • In situatii sociale, prioritatea sa este stimularea. Daca se intrevede o posibilitate de actiune stimulatoare, Manipulatorul – Fermecator va intra in situatie in mod energic. Oricum, daca nu se intrevede stimulare, el poate sa se retraga. Daca vrei sa stabilesti contactul initial cu Manipulatorul – Fermecator, cea ma buna optiune a ta este de a te juca impreuna cu el in jurul comportamentului sau manipulator.
 • Daca persoana Antisoaciala vine la terapie, aceasta se poate intampla datorita faptului ca altcineva il forteaza sa vina. De exemplu, un partener poate l-a amenintat ca il paraseste daca nu „incepe sa actioneze corect”. In aceasta situatie, Manipulatorul – Fermecator si-a folosit de prea multe ori aptitudinea de a se comporta duplicitar, iar cealalta persoana a obosit sa fie manipulata si prostita.
 • Este, de asemenea, important sa investiti mai putin in ceea ce ei doresc decat in ceea ce fac. Manipulatorii – Fermecatori vor incerca sa te determine sa te implici mai mult in problema decat se implica ei, astfel incat ei vor detine parghiile puterii. Printr-o implicare mai scazuta tu vei detine avantajul. Ei au nevoie sa perceapa ca desi nu te pot insela, tu vei fi disponibil pentru ei intr-o maniera demna de incredere, consecventa si cooperanta pentru a-i ajuta sa isi indeplineasca nevoile.
 • Dezvoltarea unei relatii de incredere. Cand Antisocialii isi dau seama ca nu te pot insela, vor incepe sa creada ca ai ceva sa le oferi. Oricum, ei vor continua sa te testeze pentru a vedea daca pot gasi un loc vulnerabil pentru a te discredita.
 • Provocarea lor de a actiona corect. Cei mai multi antisociali si-au creat distrugeri in propriile vieti si in vietile celorlalti. „Corectarea actiunilor” inseamna incetarea activitatilor lor antisociale, invatarea modurilor de a-si indeplini nevoile pe cai oneste, si sa-si ceara iertare fata de celalti pentru suferintele provocate. Au nevoie sa invete ca in viata trebuie sa-si indeplineasca nevoile in cooperare cu indeplinirea nevoilor celorlalti. Au nevoie, de asemenea, sa invete ca nu pot pe termen lung sa incerce sa isi satisfaca nevoile pe socoteala celorlalti. Au nevoie sa mai simta ca ceilalti vor fi cooperanti cu ei in satisfacerea nevoilor si vor fi demni de incredere intr-un mod in care paritii lor nu au fost.
 • Ajutarea lor sa invete sa fie prezenti pentru ei insisi. Fara a fi constienti, Antisocialii se abandoneaza pe sine in modul in care au fost abandonati in copilarie, fara a fi prezenti la propriile sentimente si nevoi. Au nevoie sa invete ca in realitate, ca adult nu poate fi abandonat, din moment ce adultii au acum resursele de a gasi alti oameni intr-un mod pe care nu il aveau in copilarie. Au nevoie sa stie ca sentimentele ii fac constienti de nevoile lor, si in consecinta au nevoie sa-si cunoasca sentimentele, pentru a sti ce au nevoie si ce actiuni trebuie sa intreprinda pentru a-si satisface nevoile. Au nevoie sa-si dea seama ca toata lumea este vulnerabila. Unii doar pretind ca nu sunt.
 • Ajutarea lor sa-si planga pierderile. Antisocialii au nevoie sa-si dea seama ca „Nu poti obtine niciodata destul din ceea ce nu ai nevoie”. Indiferent de cata razbunare obtin, niciodata nu isi satisfac acea parte din ei care vrea sa iubeasca si sa fie iubita. Au nevoie sa simta ca obtinand satisfacerea nevoilor in relatie cu celelalte fiinte umane este mai satisfacator pe termen lung decat obtinerea razbunarii. Au nevoie sa-si planga pierderile trecute si sa se detaseze de fanteziile obtinrii razbunarii.
 • Modul de a-i contacta este sa expuneti intr-o modalitate jucausa incercarile de a-i pacali pe ceilalti. Pasul urmator este sa descoperiti ce-si doresc cu adevarat si presupun ca nu pot obtine, motiv pentru care incearca sa-i pacaleasca pe ceilalti.

 

Concluzii

 

 • Indivizii care au dezvoltat o adaptare Antisociala au decis sa supravietuiasca cu orice pret, sa nu aiba incredere in nimeni, si sa-i faca pe ceilalti sa para prosti in acelasi mod in care ei au fost facuti sa para asa cand erau copii.
 • Au nevoie sa invete ca ceea ce fac ca viata sa functioneze este satisfacerea nevoilor cuiva in cooperare cu ceilalti care isi satisfac si ei nevoile, si nu pe socoteala lor.
 •  Au nevoie, de asemenea, sa experimenteze faptul ca ceilalti vor fi cooperanti cu ei, spre deosebire de parintii lor, si ca ei pot dezvolta incredere si se pot alatura rasei umane, mai degraba decat sa faca din aceasta o prada.

 

 

Bibliografie

Personality Adaptations: A New Guide to Human Understanding in Psychotherapy and Counselling, Vann Joines, Ian Stewart, 2002

Sursa Foto