Caracteristici
- Adaptarea de personalitate Paranoida se dezvolta in primele 18 luni de viata in care cea mai mare problema a copilului este cum sa supravietuiasca atunci cand increderea ii este inselata, adica cand copilul nu se mai poate baza pe mediu pentru indeplinirea nevoilor.
- Persoana care a dezvoltat o adaptare Paranoida a invatat sa fie foarte atenta la tot ce se petrece in jurul ei, pentru a incerca sa evite vreo surpriza. Parintii sau alte persoane din mediul lor erau adesea imprevizibili si erau deseori luati prin surprindere. Acum se asteapta la acelasi tip de comportament. Cred ca daca vor controla atat comportamentul lor, cat si pe al celorlalti, vor fi OK. Drept urmare, investesc multa energie in a fi atenti.
- Se caracterizeaza prin rigiditate in gandire, grandiozitate, fac proiectii, au o gandire foarte buna, foarte alerta, mentin lucrurile sub control, acorda atentie detaliilor.
- Sunt hipersensibili, suspiciosi, invidiosi, versati, meticulosi.
- Persoanele cu o adaptare Stralucit – Sceptica sau Paranoida sunt retrase in relatie cu alti oameni. Prefera sa fie singure sau cu una-doua persoane.
- Gandesc foarte bine, avand grija de fiecare detaliu. Persoanele cu aceasta adaptare se descurca bine in contabilitate, management, drept si alte pozitii care implica o gandire detaliata. Sunt buni organizatori deoarece rareori le scapa ceva. Sunt preocupati de mentinerea controlului.
- Problemele importante pentru ei in terapie sunt: sa invete sa aiba incredere si sa experimenteze ca pot renunta la o parte din control fara a „pierde controlul”. Au nevoie sa invete sa verifice perceptiile cu ceilalti in loc sa presupuna ca sunt adevarate.
- O persoana cu aceeasi predispozitie, dar ai carui parinti sau mediu tind sa fie mai persecutori, este mai probabil sa dezvolte o adaptare Paranoida. Aceasta adaptare este intarita cand exista nesiguranta legata de tipul de raspuns fata de o abordare directa a rezolvarii de probleme. Ce-ar putea sa functioneze pentru copil ar fi sa se retraga la inceput pentru a aprecia situatia, astfel incat sa se comporte intr-o maniera atenta si sa evite sa fie luat prin surprindere.
- Gandirea este zona in care investesc cea mai multa energie. Totusi, gandirea le este contaminata de un Parinte rigid care se asteapta ca ei sa fie perfecti si sa fie puternici. Cauta dovezi pentru a justifica faptul ca sunt mereu in garda cu privire la ceilalti oameni sau situatii, vazandu-i adesea ca periculosi. Drept rezultat ei sunt mereu incordati si le e teama sa se relaxeze si sa se simta bine.
- Avand in vedere cat de atenti au trebuit sa fie cand erau copii pentru a supravietui, comportamentul este zona vulnerabila pentru paranoizi. Se presupunea ca ei sunt puternici si perfecti, in nici un caz jucausi sau copilarosi. Drept rezultat, ei echivaleaza critica cu rusinea si umilinta, din moment ce comportamentul lor trebuia sa fie mai presus de orice repros.
- Persoana care dezvolta o adaptare paranoida are adesea parinti care sunt inconsistenti in modul de relationare cu ea. Uneori sunt iubitori si suportivi, alteori sunt furiosi, critici si resping acelasi comportament al copilului. Modul de parentare al parintilor fluctueaza foarte mult in functie de dispozitia in care se afla. Expectatiile (mesajele de tip driver) pe care parintii le transmit copilului sunt Fii Perfect si Fii puternic.
- In acelasi timp, mentine si teama bazala a Copilului: „Ce se va intampla daca nu pot sa mentin controlul?”. Prin urmare, pozitia de superioritate este in realitate o aparare impotriva pozitiei Eu nu sunt OK – tu esti OK.
- Ca persoana adulta, individului cu aceasta adaptare nu-i plac surprizele, ci vrea sa stie dinainte tot ce se va intampla. Devine hipervigilenta si incearca sa anticipeze tot ce ar putea merge prost si sa aiba un plan pentru evenimente neprevazute.
- Persoanele care au aceasta adaptare sunt ganditorii cei mai clari, ascutiti si detaliati. Vor sa se asigure ca fac ce trebuie pentru a nu se simti jenati sau umiliti. Se retrag initial pentru a evalua situatia inainte de a actiona. Rareori le scapa ceva. Prin urmare, sunt organizatori minunati. Tind sa anticipeze orice ar putea merge prost si au o solutie pentru aceasta inainte sa fie cazul. Sunt alerti si tin lucrurile sub control. Sunt atat conservatori, cat si impecabili in tinuta. Arata si se poarta „cum trebuie”. Le place sa fie responsabili. Sunt inteligenti, foarte sensibili si perceptivi.
- La nivel corporal, Paranoizilor le este frica sa cedeze. Echivaleaza acest lucru cu supunerea si colapsul. Au un corp drept cu accent pe spate. Zonele principale de tensiune sunt in muschii lungi ai corpului. Corpul lor este incarcat complet cu energie, energia fiind pastrata in periferie (maini si picioare). Au un ten bun si corpul proportionat si armonios. Au ochi luminosi si sunt ambitiosi, agresivi si competitivi.
- Sunt vigilenti sa nu fie luati pe nepregatite si sa se profite de ei, sa fie folositi sau incoltiti. Pasivitatea este simtita ca vulnerabilitate. Isi reprima impulsurile de a se deschide catre ceilalti. Se tem ca, daca cedeaza, vor arata prosteste. Paranoizii au fost frustrati in a cere dragoste, in special fata de sexul opus.
Dificultati
- Stralucit – Scepticii au dificultati din cauza faptului ca adesea percep gresit stimulii si actioneaza ca si cum perceptiile lor ar fi corecte, fara a verifica realitatea. Patternurile lor de gandire sunt adesea grandioase si rigide. Au expectatii nerealiste de la ei insisi care sunt, de fapt, o acoperire pentru sentimentele profunde de insecuritate si inadecvare. Proiecteaza mult ceea ce simt si gandesc asupra celorlalti, adoptand o atitudine de blamare. Sunt critici atat la adresa propriei persoane, cat si la adresa celorlalti, incercand sa aiba performante din ce in ce mai bune. Sunt hipersensibili si percep stimuli pe care altii nu-i percep. Sunt convinsi ca realitatea este asa cum o percep ei.
- In timp ce ceilalti sunt atrasi de autoritatea lor, persoanele cu o adaptare Paranoida se tem de apropiere in relatii. Opereaza dupa un model de apropiere-departare, facand contact azi si indepartandu-se a doua zi. Vor sa detina controlul si incearca sa evite vulnerabilitatea. Nu agreeaza surprizele. Tind sa fie gelosi si invidiosi la adresa celorlalti, suspiciosi legat de motivele acestora. Cand sunt speriati ataca persoana de langa ei si cauta defecte pentru a justifica iesirea din relatie. Nu mai trebuie sa precizam ca au dificultati cu intimitatea.
- Paranoizii gandesc cu multa atentie datorita naturii lor hipersensibile, perceptive.
- Sunt precauti in relatiile cu ceilalti si nu sunt dispusi sa lase pe nimeni sa le joace vreo farsa. Sunt sceptici in ce priveste comportamentul celorlalti pana cand stiu sigur ca persoana respectiva este de incredere.
- Adesea percep gresit intentiile celorlalti din cauza proiectarii propriilor insecuritati. Cand ii faci sa se centreze pe sentimente si sa verifice proiectiile asupra celorlalti, incep sa se relaxeze si devin mai increzatori.
- Persoanele cu aceasta adaptare au adesea fantezia ca o parte din ei este un animal care musca si sfarteca. Nu numai ca cred ca trebuie sa se protejeze pe sine de ceilalti, dar si ca trebuie sa-i protejeze pe ceilalti de ei insisi. Apropierea este perceputa ca periculoasa fie dintr-o perspectiva, fie din cealalta. Au nevoie de ocazia de a se apropia in mod gradat, intr-o modalitate care le va da ocazia sa continue sa experimenteze sentimente pozitive si sa obtina reasigurari ca a fi apropiat si a-ti pasa de cineva, desi e inspaimantator, nu va fi distructiv.
- Daca persoana paranoida vine la terapie, va fi adesea pentru ca ea isi foloseste prea mult capacitatea de a verifica detalii. Este posibil ca ea sa simta gelozie, invidie sau suspiciune fata de cineva cu care se afla intr-o relatie. Ea va vrea in mod continuu sa puna la incercare relatia, interogand cealalta persoana despre intelesul actiunilor sale. In final, s-ar putea sa descopere ca a ‘verificat pana la distrugere’, deoarece cealalta persoana s-ar putea sa renunte si sa o paraseasca.
- Joaca jocuri de cautare a defectelor care au, in final, repercusiuni asupra jucatorului. Cealalta persoana oboseste intr-un final sa fie mereu blamata si injosita, si adesea raspunde prin respingerea persoanei Paranoide, care trece atunci la sentimente racket de abandon si depresie agitata.
- Cred ca sunt pe deplin capabile sa iubeasca in timp ce mentin un control strict asupra propriei persoane si asupra celorlalti. Se tem sa renunte la atitudinea defensiva, sa se relaxeze si sa devina, astfel, vulnerabili. Dilema pe care o simt este de a alege intre libertate si cedarea in fata dragostei: „Pot fi liber daca nu-mi pierd capul si nu cedez in fata dragostei”.
Citeste si articolul:”Adaptarea de personalitate Sarmant-Manipulatoare (Antisociala)”
Relatia cu adaptarea de personalitate Stralucit – Sceptica (Paranoida)
Recomandari
Paranoizii sunt persoane centrate pe opinii, credinte, si convingeri. Pentru a intra in contact cu ei:
- Spuneti-le ca au facut treaba buna.
- Cereti-le opinia.
- Ascultati-i cand vorbesc despre convingerile lor.
- Ascultati mereu si aratati respect.
- Spuneti-le ca le apreciati dedicarea si angajamentul.
- A le crea un mediu de siguranta consistent si de incredere, fara surprizesii a le da timp pentru a-si dezvolta increderea. Scepticii geniali nu vor renunta la control intr-o relatie pana ce nu vor sti ca sunt in siguranta. Ei au nevoie sa invete ca pot renunta la o parte a controlului si totusi sa isi fie propriii stapani. Facand asta, ei isi recapata o parte din spontaneitate.
- A-i face sa isi verifice presupunerile despre comportamentul altora. Scepticii geniali adesea percep gresit stimulii si cred ca perceptia lor este reala, cand de fapt ea se bazeaza pe propria lor frica. Ei au nevoie sa isi verifice perceptiile despre alti oameni pentru a afla ce este adevarat si ce nu.
- A-i ajuta sa nu mai fie duri cu propria persoana. Indivizii cu o adaptare paranoida tind sa fie critici cu ei si sa ceara mult de la ei insisi.Partea din ei si din altii pe care ei o definesc ca non-OK si de care incearca sa scape, este starea eului de Copil. Facand asta, ei nu il lasa pe Copilul lor sa iasa la lumina. Pe masura ce invata sa se accepte pe ei insisi si incep sa fie grijulii cu ei insisi si sa isi acorde mai mult sprijin, ei usureaza calea Copilului lor pentru a iesi la lumina in siguranta.
- Persoanele cu adaptarea Paranoida abordeaza lumea in principal prin gandire; in gandire investesc cea mai mare cantitate de energie. Daca se doreste un contact eficient cu ei, este important sa-i invitam sa gandeasca. Le place, de asemenea, sa le fie recunoscuta gandirea clara. Pentru a-si intregi personalitatea au nevoie sa-si integreze sentimentele.
Concluzii
- Persoanele care dezvolta o adaptare de personalitate paranoida au fost adesea speriate in copilarie. Urasc surprizele si cred ca daca se pot controla pe ei insisi si tot ce e in jurul lor, atunci totul va fi OK.
- Au nevoie sa incorporeze in ei insisi sentimentul de siguranta care le-a lipsit in copilarie pentru a se simti in siguranta in lumea de azi.
- Au de asemenea nevoie sa invete sa isi verifice propriile perceptii cu altii pentru a afla ce e adevarat, mai curand decat sa presupuna ca stiu.
- Au nevoie sa experimenteze ca pot renunta la o parte din control si sa fie totusi stapani pe ceea ce fac si astfel sa se poata relaxa si sa gaseasca mai multa bucurie in viata.
- Cel mai bine merge o abordare grijulie, reasigurarile si daca sunt ajutati sa obtina protectie si suport. Cu toate acestea, puteti face asta cu succes numai dupa ce ati stabilit o legatura puternica in zona gandirii. O abordare jucausa sau o incercare de apropiere prea devreme in relatie nu vor functiona, deoarece se simt nesiguri si vor deveni suspiciosi legat de motivatia voastra.
Bibliografie Personality Adaptations: A New Guide to Human Understanding in Psychotherapy and Counselling, Vann Joines, Ian Stewart, 2002
Sursa Foto