Psihologia femeii


Spread the love

 

 

Psihologia femeii

 

Ce este femeia?

 

psihologia femeii

Ce reprezinta pentru dvs. femeia? este o intrebare pe care prezentatorul de la emisiunea Vax Populi  o adreseaza unor oameni de pe strada.  O parte dintre raspunsuri au fost:

„ O bucurie a omului… o dragoste pentru om”

“E buna pentru gospodarie…sa aiba grija de copii; sa aiba grija de om … sa stie sa vorbeasca cu omul”

Se vorbeste des despre ce trebuie sa faca femeia, care sunt rolurile ei. Si totusi ce inseamna sa fii femeie? Exista o energie psihica specific feminina? Care este esenta feminitatii? Si daca da cum ne conectam cu ea?

 

Arhetipurile

 

Conform lui Jung exista tipare de experiente comune (arhetipuri) prin intermediul carora putem accesa o parte a psihicului nostru.

Jung vorbeste despre arhetipul anima care reprezinta partea feminina din barbat si despre arhetipul animus care reprezinta partea masculina din femeie.

De asemenea el vorbeste si despre arhetipuri pur feminine: arhetipul matern, curtezana, amazoana si maestra. Toate acestea reprezinta patru tipare universale ale experientei feminine.

 

 Citeste si articolul:”Nasterea unei mame”

Fuga din feminitate

 

Karen Horney este una dintre primele psihanaliste care a contribuit la explorarea psihologiei femeii. Ea vorbeste despre fuga din feminitate, despre complexul masculinitatii la femei.

Ea puncteaza cateva teorii care ar putea sa explice complexul masculinitatii la femei. O parte dintre teorii sunt formulate de barbati. Tocmai aceasta diferenta dintre sexe ale autorilor, spune autoarea, influenteaza teoriile. Unele teorii despre femei sunt enuntate de barbati si, din punctul de vedere al autoarei, acestea nu sunt neutre. Nu vin sa explice care este natura feminina. Faptul ca ele sunt enuntate de barbati acestea reflecta felul in care ei percep femeia nu asa cum este ea. Perceptia barbatilor despre natura feminina poate sa influenteze dezvoltarea psihologica a femeiii.

O sa redau aici cateva idei trasate de autoare care ar putea sta la baza complexului de masculinitate la femei:

 

  • Invidia de penis (Freud)
  • Intrega noastra civilizatie este o civilizatie masculina (Georg Simmel)
  • Psihologia de pana acum a femeilor reprezinta de fapt un depozit de dorinte si dezamagiri ale barbatilor (Delius). Un factor in plus in cadrul acestei situatii, spune autoarea, este ca femeile s-au adaptat dorintelor barbatilor si au considerat ca adaptarea este adevarata lor natura.
  • Complexul Oedip la femei. Fetele nu numai ca renunta la tata ca obiect sexual, dar simultan, se retrag complet din rolul feminin.
  • Importanta mai mare care se acorda sociologic barbatului se datoreaza, probabil, puterii sale superioare (Georg Simmel) si din punct de vedere istoric relatia dintre sexe este poate fi in mod crud descrisa ca cea dintre stapan si sclav. Fata este expusa inca de la nastere aluziei ca este inferioara, ceea ce ii intareste complexul masculinitatii.

 

Reconectarea cu natura feminina

 

„Astazi, dezvoltarea interioara a femeii trece prin etapa femeii – cercetator care invata sa inteleaga altfel mesajul vietii.

Esenta feminina a fiintei umane reprezinta vocea inimii. Este fundamentul fiintei noastre, ne guverneaza si ne inspira din interior. Ea ne insufla alegerile, actiunile, angajamentele. Ea stie chiar dinainte ca ratiunea sa-si impuna legea sa, caci cunoasterea filtrata de ascultarea femininului profund permite aparitia unei lumi absolut noi in viata noastra.” (Feminitudine, Monique Grande).

Autoarea prezinta un set de carti de joc care ajuta la explorarea si reconectarea cu aspectele noastre feminine. Setul de carti contine 54 de carti care contin imagini ale acestor aspecte.

Pachetul contine cartea si cartile de joc si au aparut la editura Elena Francisc. Puteti vedea prezentarea acestora in filmuletul de mai jos :

 

 

 

PS. Daca vrei sa faci parte dintr-o comunitate de femei care isi descopera si exploreaza propria feminitate te invit sa te abonezi la pagina de pe facebook: Cum sa hranesti sufletul feminin

 

Iti recomand sa citesti si urmatoarele articole care vor completa tema acestui articol:

 

 

Bibliografie si surse de inspiratie:

 

Karen Horney – Psihologia Femeii

Monique Grande – Feminitudine

Francoise Dolto – Femininul. Articole si conferinte

http://www.sanatateatanatura.ro/articles/view/88-ce-sunt-arhetipurile-feminine

 

psiholog Brasov