Despre responsabilitate in psihoterapie
Responsabilitatea clientului
- Sa respecte cadrul terapeutic discutat cu psihologul. Scopul cadrului terapeutic este sa ofere siguranta atat clientului cat si terapeutului.
- Sa plateasca sedintele.
- Sa anunte cu minim 24 de ore inainte in caz ca nu poate veni la o sedinta. In acest fel creeaza posibilitatea ca o alta persoana aflata in nevoie sa beneficieze de o sedinta de psihoterapie. Daca nu anunta cu 24 de ore inainte, va plati acele sedinte care ii sunt rezervate exclusiv lui, aceasta fiind o dovada a respectului reciproc.
- Este responsabil pentru cum se foloseste de psihoterapie pentru a ii fi bine lui.
- Este responsabil pentru ceea ce simte, ceea ce gandeste, cum interpreteaza ceea ce aude, lumea din jurul sau, este repsonsabil pentru viata lui.
Responsabilitatea psihologului
- Sa pastreze confidentialitatea.
- Sa isi foloseasca cunostintele si experienta pentru a il ajuta pe client sa se cunoasca mai bine, sa dea un sens vietii.
- Sa il insoteasca pe client in calatoria sa de autocunoastere un timp.
- Sa faciliteze contactul clientului cu continuturile inconstiente.
- Sa se asigure ca cadrul terapeutic este respectat.
Asteptari nerealiste de la sedintele de psihoterapie
- Multe persoane vin la terapie dorindu-si sa gaseasca o cale de a il schimba pe partener. Aceasta asteptare este o asteptare nerealista. Nimeni nu il poate schimba pe partener daca acesta nu vrea sa se schimbe. Singura persoana pe care o putem schimba este propria persoana. De exemplu: “vreau ca partenerul meu sa ma iubeasca mai mult” nu este un obiectiv de terapie realist. Un obiectiv de terapie realist este:”Vreau sa inteleg cum sa ma iubesc eu pe mine mai mult” sau “Vreau sa inteleg ce pot eu sa fac ca mie sa imi fie bine.”
- Un alt obiectiv nerealist legat de psihoterapie este sa mergi la psiholog avand asteptarea ca acesta sa faca ceva ca tu sa nu mai simti suferinta. Psihologul nu este medic, nu iti prescrie medicamente care sa faca sa dispara durerea. Te poate insoti un timp fiind alaturi de tine intr-o peroada dificila, te poate ajuta sa iti accepti durerea, sa treci prin ea, sa o eliberezi pas cu pas, sa o transformi si sa o resemnifici. Durerea este parte din viata umana. Incapacitatea de a simti durere duce si la incapacitatea de a simti bucurie.
La ce sa te astepti cand mergi la un psiholog
- Sa fii invitat sa iti clarifici nevoile tale de schimbare personala.
- Sa fii intrebat: “Ce esti tu dispus sa faci pentru tine ca tie sa iti fie bine?”
- Sa fii invitat sa iti asumi responsabilitatea pentru viata ta. Nimeni nu poate sa faca nimic in locul tau ca sa iti fie bine. Psihologul te poate ajuta sa te intelegi mai bine, sa constientizezi motivele pentru care nu iti este bine, sa fie alaturi de tine in a gasi tu solutii bune pentru tine, insa pana la urma viata ta este responsabilitatea ta. Nimeni nu poate inlocui aceasta responsabilitate primara. De exemplu, daca nu stii ca durerile de stomac vin de la faptul ca poate iti este foame, si chiar daca stii ca iti este foame, nu stii ce fel de mancare ai nevoie ca sa iti fie bine, psihologul te poate ajuta sa constientizezi ca iti este foame, si sa iti dai seama ce fel de mancare ai nevoie si sa constientizezi de unde o poti procura, poate iti da el o farfurie cu mancare, insa acesta nu poate sa manance in locul tau si tu sa te saturi. Este nevoie sa decizi sa mananci singur mancarea de care ai nevoie, si cand nu ai mancare sa stii tu in primul rand ce fel de mancare ai nevoie si sa cauti solutii ca sa o gasesti.
- Unele sedinte vor fi mai dureroase decat altele. Pot fi sedinte dupa care sa pleci simtindu-te energic si pot fi sedinte dupa care sa pleci simtind tristete, furie, durere. Contactul cu noi insine trece prin suferinta. Munca terapeutica seamana cu o ceapa pe care o desfacem foaie cu foaie pana ajungem la bulb. Pe masura ce dam foile deoparte te poti conecta cu emotii diverse, uneori poate fi bucurie, alteori poate fi durere. Doar trecand prin acestea poti ajunge la contactul cu bulbul, cu tine, cu Sinele tau autentic.
- La inceput te poti simti mai rau inainte de a te simti mai bine.
- Sa primesti sustinere in a iti atinge obiectivele realiste de schimbare.