Un cadou foarte valoros pe care il poti oferi cuiva drag: cuvintele de apreciere


 

apreciere

apreciere

In cartea Cele cinci limbaje ale iubirii, Gary Chapman scrie despre cinci limbaje ale iubirii pe care el le-a observat la oamenii pe care ii consiliaza.

 

Acestea sunt:

  • Serviciile
  • Cadourile
  • Timpul petrecut impreuna
  • Imbratisarile si contactul fizic
  • Cuvintele de apreciere

 

El spune ca noi toti avem toate aceste limbaje de iubire, insa, unul dintre aceastea domina. Si avem tendinta sa oferim celuilalt ceea ce ne dorim sa primim noi insine.

De exemplu, unul dintre partenerii de cuplu poate sa aiba ca limbaj de iubire serviciile. Asta inseamna ca felul in care isi transmite iubirea este prin ceea ce face pentru celalalt, si spera ca la randul sau sa primeasca servicii, adica, partenara sa faca diverse lucruri pentru el.

Partenera are un alt limbaj de iubire. De exemplu, cuvintele de apreciere. Se simte iubita atunci cand aude cuvinte de apreciere de la partener. Ea la randul ei poate sa ii ofere cuvinte de apreciere, sperand sa le primeasca si ea la un moment dat intr-o zi.

Fiecare ii vorbeste partenerului pe limba sa de iubire, nu pe limba partenerului. Si in felul acesta niciunul nu se simte iubit.

Cheia este ca fiecare sa constientizeze care este limbajul preferat de iubire si sa il comunice celuilalt intr-un mod asertiv si apoi sa negocieze limba in care sa isi vorbeasca unul altuia.

 

Care este limbajul tau de iubire? Cat de mult tanjesti sa auzi complimente, aprecieri si/sau cat de mult le oferi atunci cand le ai?

Cand i-ai spus ultima data partenerului/partenerei ca il/o apreciezi?

Te invit sa urmaresti video-ul de mai jos care reflecta cat de mult conteaza sa primim cuvinte de apreciere, sa ne simtim vazuti si validati.