Cum sa procesezi pierderile pe care le traiesti in prezent si cum te poti conecta cu puterea ta personala


Spread the love

 

jelire(doliu)

In prezent, toata lumea se confrunta cu aceasta pandemie de coronavirus si cu schimbarile si pierderile care vin odata cu acesta.

Astazi sunt multe schimbari si pierderi care vin buluc (unele deja se intampla, altele sunt anticipate), pe mai multe planuri si poate fi coplesitor si dificil de prelucrat. Pierderile in perioada aceasta pot fi de genul: pierdera modului in care ai muncit pana acum, pierderea unor contracte, pierderea locului de munca, pierderea libertatii de a te intalni cu prietenii la restaurant sau in parc, pierderea unei calatorii importante, pierderea sigurantei emotionale, pierderea perspectivei in ceea ce priveste viitorul, pierderea cuiva drag, etc.

 

Pentru a te ghida un pic in tot acest proces emotional iti voi prezenta modelul Elisabeth Kübler-Ross despre etapele procesului de jelire.

 

Elisabeth Kübler-Ross a fost psihiatru si a studiat implicatiile emotionale ale oamenilor care sufereau de cancer. Ea a observat 5 etape in procesul lor de jelire(doliu):

 

Etapele procesului de jelire

 

  • Negarea si izolarea
  • Furia
  • Negocierea
  • Depresia
  • Acceptarea

 

Negarea si izolarea

sunt primele etape si acestea ne ajuta sa facem fata pierderii.

Negarea functioneaza ca un amortizor de protectie impotriva loviturilor provocate de vestile socante, dand posibilitatea persoanei sa isi vina in fire si, odata cu trecerea timpului sa isi mobilizeze alte mijloace de aparare, spune Elisabeth Kübler-Ross.

Forme de a sustine negarea: evitare, confuzie, soc, frica

In aceasta etapa lumea devine lipsita de sens si coplesitoare. Este o stare de soc, negare, amorteala. Pot aparea intrebari de genul: cum putem continua, daca putem continua, de ce ar trebui sa continuam. Pe masura ce acceptam realitatea, incepe procesul de vindecare. Pe masura ce devenim mai puternici, negarea incepe sa se estompeze si sa intram in contact cu emotiile care au fost negate. Vindecarea trece prin eliberarea durerii.

 

Furia

 

Furia este urmatoarea etapa in procesul de jelire si de vindecare. Pe masura ce iti dai voie sa simti furie, aceasta o sa se disipeze si cu cat eliberezi mai multa furie, cu atat mai repede o sa te vindeci. Este posibil sa simti furie si sa o directionezi catre: coronavirus, catre autoritati, catre masurile luate de acestia, catre ceilalti oameni, catre medici, catre prieteni, etc.

Este important de stiut ca furia si exprimarea ei nu este acelasi lucru cu violenta. Furia este o emotie si violenta este comportament. Pot sa simt furie si sa o exprim prin diverse comportamente nonviolente (mazgalesc, urlu intr-un spatiu in care ma simt in siguranta, tropai, alerg, lovesc o perna, etc). Violenta este un comportment prin care ranesc pe cineva.

Sub aceasta furie se afla durerea ta.  Furia ta este un indiciu al intensitatii iubirii tale.

 

Negocierea

 

Este o etapa de incercare de a gasi sens. Este posibil in aceasta etapa sa incerci sa negociezi cu Dumnezeu: “Te rog, Doamne, promit sa ajut toti oamenii fara adapost daca imi cruti sotia/sotul de aceasta boala”. Esteposibil sa incerci chiar sa negociezi si cu durerea.

 

Depresia

 

Forme in care se poate manifesta: emotii coplesitoare, neputinta, ostilitate, lupta

In aceasta etapa este posibil sa te conectezi mai profund cu durerea ta. Sa simti o mare tristete care pare ca nu se va termina niciodata. Pierderea este o situatie dureroasa si aceasta durere este normala si fireasca. Si chiar daca in acest moment nu simti ca se va termina, durerea se va elibera si exista viata dincolo de pierdere si jelire.

 

Acceptarea

 

Aceasta etapa este o etapa in care ai acceptat pierderea si explorezi noi optiuni, mergi mai departe, faci planuri noi.

Nu poti inlocui ceea ce ai pierdut, insa poti realiza noi contacte, relatii si atasamente noi, planuri si proiecte noi.

 

Citeste si articolul: Doliul nu se traieste in singuratate

 

Simptome care pot aparea in procesul de jelire

 

  • Plangi mult
  • Ai dureri de cap
  • Ai atacuri de panica
  • Ai dificultati cu somnul
  • Te izolezi de prieteni si familie
  • Iti pui intrebari despre viata si sensul vietii
  • Simti ingrijorare, anxietate
  • Simti furie
  • Simti vinovatie
  • Te simti neputinios/neputincioasa
  • Iti pierzi pofta de mancare

 

Cum te poti conecta cu puterea ta personala

 

Astazi este dificil sa facem diferenta intre emotiile personale ce vin din povestea noastra de viata si emotiile ce vin din pericolul real din prezent. Pentru a putea face diferenta este nevoie sa ne cunoastem pe noi insine. Primul pas in cunoasterea de sine este autoobservarea.

Nu putem controla exteriorul, insa putem sa controlam interiorul nostru, il putem observa, constientiza, prelucra si contine. Avand grija de lumea noastra interioara, putem apoi sa ne axam pe prezent si lumea exterioara si cauta solutii bune pentru noi si cei din jurul nostru.

Astazi majoritatea oamenilor se afla in mod de supravietuire, si-a activat mecanismele de aparare care ii sunt familiare (de lupta, de fuga).

Criza de astazi este pe de o parte o pierdere, pe de alta parte poate fi o oportunitate de a ne cunoaste pe noi insine in profunzime.

Pentru inceput observa care este etapa in care te afli din cele 5 prezentate mai sus.

Evalueaza propria ta situatie si vezi daca simti nevoia sa apelezi la ajutor.

Traversarea unui proces de jelire poate fi coplesitoare si avem nevoie de comunitate in jurul nostru pentru vindecare.

 

Intalnirile fata in fata sunt sistate in perioada aceasta, insa te incurajez sa stai aproape de prietenii tai si familia ta vorbind la telefon sau conectandu-te cu acestia online, sa intri in comunitatile organizate online pentru  a primi suport sau apeleaza la specialisti care te pot ghida prin acest hatis emotional (multi dintre ei lucreaza online, prin Skype sau alte aplicatii). Te incurajez sa experimentezi “apropierea de la distanta”. Este posibil sa ai o rezistenta fata de intalnirile online daca nu ai mai experimentat astfel de intalniri, ceea ce este firesc. Eu lucrez online de ceva vreme si iti pot impartasi experienta mea si anume ca exista posibilitatea unei conexiuni emotionale profunde si autentice si prin intermediul internetului (Skype, WhatsApp, Zoom, etc.). Sigur, inainte de a se crea o astfel de conexiune este nevoie de adaptare la acest cadru online (ceea ce se intampla in maxim una-doua astfel de intalniri).

 

Cauta sa te implici intr-un proiect personal, poate un proiect la care te gandeai de ceva timp, insa din diverse motive nu l-ai pus in aplicare. Poate ti-ai dorit de mult timp sa inveti sa faci ilustratii pentru carti pentru copiii, sau te gandesti de ceva timp sa scrii o carte, sau ai avut de ceva vreme in minte dorinta de a invata o limba straina, insa nu ai avut timul necesar pentru asta, etc. Sau poate esti in situatia in care ai pus multa energie in activitati exterioare, si acum nu ai nici cea mai vaga idee ce ai putea face cu timpul tau, nu ai nici un proiect personal. In acest caz ai acum oportunitatea de a reflecta la tine si la a te conecta cu sfletul tau si a intelege dupa ce tanjeste. Nu la ce isi doreste mintea, ci la: dupa ce tanjeste sufletul tau. Cum ti-ar placea sa fie viata ta dupa ce trece pandemia? Ce ai schimba in stilul tau de viata de pana acum?

 

Scrie-ti gandurile intr-un jurnal in fiecare zi. Acesta poate fi un mod prin care te descarci si poti elibera si mintea ca sa poata gasi solutii noi.

 

Foloseste timpul petrecut acasa ca sa te cunosti pe tine insuti/insati.

 

Oamenii au tendinta sa invarta in interiorul lor propriile scenarii si povesti personale si sa perceapa lumea prin intermediul acestora. Cumva nu vedem ceea ce este, ci interpretam intr-un mod subiectiv ceea ce se intampla si reactionam la interpretarile noastre despre lume, nu la ceea ce este de fapt.

Aloca-ti cate o ora pe zi in care sa stai si sa reflectezi asupra ta, asupra felului in care interpretezi tu situatia din prezent:

  • Ce emotii trezeste in tine? Ce spaime? Ce ganduri si ingrijorari?
  • Iti sunt familiare aceste ganduri, emotii, interpretari?
  • Au mai fost si alte situatii in care ai avut aceleasi ganbduri, emotii, interpretari?
  • Ce similitudini vezi intre acele situatii si cea din prezent.

Noteaza-ti visele si apoi reflecteaza asupra lor. Incearca sa intelegi ce iti transmit despre tine si nevoile tale.

Schimba modul in care gandesti despre situatia din prezent. De exemplu: in loc sa te intrebi: „de ce mi se intampla mie acest lucru?” sa schimbi cu: „ce pot sa fac eu acum ca acest lucru sa nu mi se intample”. Sau: „Sunt singur/a si izolata in casa si nu am cu cine sa vorbesc” in „ce pot eu sa fac ca sa gasesc pe cineva cu care sa stau de vorba”, etc.

 

Intelegerea propriei povesti de viata ne poate ajuta sa ne adaptam mai bine situatiei concrete din prezent si sa gasim solutii mai adecvate in prezent.

 

Ajuta-i cu ceea ce poti pe cei care au nevoie de ajutorul tau. Asta te va ajuta sa te simti util/a si mai ancorat/a in prezent si mai conectat/a cu puterea ta personala.

 

Citeste si articolul: Cum sa gestionezi anxietatea pe care o simti in legatura cu coronavirus

 

Iti poate fi de folos sa faci meditatii ghidate care sa te ajute sa iti gasesti linistea interioara. Am inregistrat un exercitiu de meditatie ghidata pentru tine.

 

Sanatate multa si incredere in fortele tale!

 

 

Urmareste si: Muzica de relaxare Pian si Flaut, Apa si Pasari