Adaptarile de personalitate dupa Vann Joines si Ian Stewart


Spread the love

Adaptarile de personalitate reprezinta un model al personalitatii care descrie sase tipuri de structuri de personalitate.

Acest model a fost dezvoltat initial de Paul Ware (doctor in medicina, psihiatru si psihoterapeut) si Taibi Khaler (dotor in filosofie, psiholog clinician, psihoterapeut, expert in management).

Paul Ware si-a dat seama ca ca sunt multe moduri in care un individ se poate adapta in familia originara pentru a supravietui si a se adapta asteptarilor acesteia. Aceste adaptari nu inseamna nici sanatate si nici patologie, ci doar stiluri de adaptari. Taibi Khaler era interesat de dezvoltarea personalitatii umane – cum fac oamenii lucrurile dar si de ce contine personalitatea umana – ce fac oamenii.

Cu cat stim mai multe detalii despre propriile adaptari de personalitate si ale celor din jurul nostru cu atat mai usor ne va fi sa relationam intr-o maniera pozitiva si satisfacatoare. Cu cât ştim mai mult despre adaptări, cu atât este mai probabil să apreciem cum şi de ce partenerii nostrii sunt diferiţi şi să apreciem nevoia de cooperare în rezolvarea de probleme ce apar în relaţii.

Cunoasterea adaptarilor poate, de asemenea, sa permita fiecaruia dintre parteneri sa stie cum este mai bine sa-l abordeze pe celalalt, sa-l invite pe celalalt sa rezolve impreuna problemele si sa evite sa intre in lupte defensive.

 

Cele sase adaptari de personalitate sunt:

  1. Creativ – Visator (Schizoid)
  2. Sarmant – Manipulator (Antisocial)
  3. Genial- Sceptic (Paranoid)
  4. Jucaus – Incapatanat (Pasiv- Agresiv)
  5. Responsabil – Dependent de munca (Obsesiv – Compulsiv)
  6. Entuziast – Suprareactiv (Histrionic)

 

Adaptarile de personalitate – Schizoid, Antisocial, Paranoid – sunt adaptari de supravieţuire. Se dezvolta intre 0 si 18 luni si reprezinta modul copilului de a-si satisface cele mai bazale nevoi.

Adaptarile de personalitate – Pasiv-Agresiv, Obsesiv-Compulsiv, Histrionic – sunt adaptari de performare – se dezvolta intre varsta de 18 luni si 6 ani. Reprezinta un rapsuns la accentul pus de părinti pe comportamentele adecvate si la importanta acordata performantei, atat in familie cat si in lumea din afara.

Conform autorilor fiecare dintre noi are o adaptare de supravietuire si o adaptare de perfomare.

Acest model nu este despre patologie, este un model care descrie caracteristicile pozitive si caracteristicile „de imbunatatit” (cele care se manifesta in situatii de stres) ale fiecarei structuri de personalitate.

 

Bibliografie:

Personality Adaptations: A New Guide to Human Understanding in Psychotherapy and Counselling, Vann Joines, Ian Stewart, 2002