Despre rusine si puterea vulnerabilitatii


 

 

rusine

 

„… nu poti amorti selectiv emotiile. Nu poti spune: „Astea-s emotiile rele: vulnerabilitatea, durerea, rusinea, teama si dezamagirea. Nu mai vreau sa le simt.O sa beau niste beri si-o sa mananc briose cu banane si nuci.  Nu mai vreau sa le simt.

 Nu poti amorti sentimentele dureroase fara sa le amortesti si pe celelalte. Nu poti amorti selectiv. Amortindu-le pe cele dureroase amortim bucuria, recunostinta, fericirea. Apoi ne simtim mizerabil si ne cautam telul si sensul, apoi ne simtim vulnerabili, asa ca bem niste bere si luam o briosa cu banane. Si totul se transforma intr-un cerc vicios periculos.”( Puterea vulnerabilitatii, Conferinta TED,  Brene Brown)

 

Ce este rusinea?

 

 • Rusinea este o emotie umana normala. Chiar avem nevoie sa avem acest sentiment al rusinii pentru a fi cu adevarat oameni.
 • Rusinea este emotia care ne da permisiunea de a fi umani.
 • Rusinea ne vorbeste despre limitele noastre.
 • Ruisnea ne pastreaza in limitele noastre umane, dandu-ne de inteles ca putem face greseli si ca avem nevoie de ajutor.

 

Tipuri de rusine:

 • rusine sanatoasa: timiditatea, jena
 • rusine toxica: perfectionismul

 

Rusinea sanatoasa:

 

 • Timiditatea

Un pic de timiditate este buna. O persoana care nu are nici cel mai mic grad de timiditate poate sa intre orbeste in situatii sociale nefericite.

Timiditatea este o limita naturala care ne pazeste de a ne expune si de a fi ofensati de necunoscuti. Multi dintre noi se simt timizi cand este perspective de a ne intalni cu un strain. Ne simtim sfiosi, ne balbaim sau vorbim greu, incurcat, iar acestea determina jena, stanjeneala. In experienta timiditatii exista o rusine sanatoasa, ezitarea de a te expune. Un necunoscut este, prin definitie, cineva ne-familiar, care nu este din familia noastra.

Timiditatea este o rusine sanatoasa in prezenta unui strain. Ca toate emotiile, timiditatea ne semnaleaza sa fim prudenti pentru a nu ne expune  si pentru  a nu fi raniti.

 • Jena

 Intr-o situatie jenanta o persoana este luata pe neasteptate – este expusa cand nu este pregatita sa se expuna, o persoana care se simte neputincioasa sa se descurce intr-o situatie in prezenta celorlalti. Poate fi vorba de o stangacie fizica, de o sensibilitate accentuata in relationare sau de o incalcare a etichetei. In astfel de situatii, putem experimenta inrosirea care insoteste sentimentul de rusine sanatoasa. Inrosirea demonstreaza natura involuntara a rusinii, ce apare la expuneri neasteptate, surpinzatoare.

 

Rusinea toxica

 

 • Rusinea ca emotie sanatoasa poate fi transformata in rusine ca fel de a fi, ceea ce duce la controlul intregii identitatii. A avea rusinea ca identitate semnifica ca acea fiinta umana este imperfecta, gresita, incomplete. Odata rusinea transformata dintr-o emotie intr-o identitate, ea devine toxica si dezumanizanta.
 • Rusinea toxica este sentimentul interior de a fi complet minimalizat sau insuficient ca persoana. Este o auto-judecata.Persoana se simte deposedata de demnitate, expusa ca fundamental lipsita de valoare, rea si profund respingatoare, de a nu fi bun de nimic, mic si neputincios.
 • Rusinea toxica este o emotie foarte dureroasa, care implica imagerie negativa despre modul defectuos in care persoana isi inchipuie ca o percep ceilalti. Determina persoana sa fuga, sa evite sau sa ascunda.

 

         Perfectionismul – forma de rusine toxica

 

 • Perfectionismul este o regula din familie si constituie un nucleu in formarea rusinii toxice. Perfectionismul neaga rusinea sanatoasa prin asumarea faptului ca trebuie sa fim perfecti. O asemenea asumare neaga faptul ca oamenii au anumite limite firesti, naturale.
 • Perfectionismul neaga faptul ca noi facem greseli uneori si ca este normal sa facem greseli.
 • Un perfectionist nu are simtul unei rusini sanatoase; nu are un sens interior al limitelor. Perfectionistii nu stiu niciodata cat de mult implica suficient de bine.
 • Perfectionismul este invatat atunci cand cineva este valorizat doar pentru ce face.

 

Redau mai jos un alt fragment din prelegerea tinuta de Brene Brown in cadrul conferintelor TED :

 

Este mare diferenta intre rusine si vinovatie. Si iata ce trebuie sa stiti. Rusinea este extrem de corelata cu dependenta, depresia, violenta, agresiunea, intimidarea, suicidul, dereglarile de alimentatie. Inca ceva ce trebuie sa stiti. Vinovatia e invers corelata cu aceste lucruri. Abilitatea de a compara ceva ce am facut sau n-am facut cu ceea ce vrem sa fim este incredibil de adaptiva. E stanjenitoare, dar adaptiva.

Altceva ce trebuie sa stiti despre rusine este ca e organizata pe genuri. Daca rusinea vine peste mine si peste Chris, o vom simti la fel. Toata lumea de aici stie trecerea calduta a rusinii.  Suntem siguri ca cei care nu pot simti rusinea sunt cei care n-au capacitatea sa relationeze si sa fie empatici. Ceea ce inseamna ca, da, am putina rusine; daca nu, sunt sociopat. Eu as opta pentru da, ai putina rusine. Rusinea este perceputa la fel de barbati si femei, dar este organizata pe genuri.

Pentru femei, cel mai bun exemplu pe care vi-l pot da e reclama pentru Enjoli: „Pot sa pun hainele la uscat, sa pregatesc gustarile, sarut pe toata lumea si sa fiu la servici de la 9 la 5. Pot sa aduc acasa sunca, s-o prajesc in tigaie si sa nu te las niciodata sa uiti ca esti barbat.” Pentru femei, rusinea este sa faci totul, sa faci totul perfect si sa nu ii lasi niciodata sa vada ca transpiri. Nu stiu cat parfum a vandut acea reclama, dar va garantez, a circulat multe medicamente antidepresive si anti-anxietate. (Rasete)Rusinea pentru femei este aceasta retea de asteptari contradictorii si imposibil de obtinut in privinta a ceea ce ar trebui sa fim. Este o camasa de forta.

Pentru barbati, rusinea nu este o gramada de asteptari conflictuale, imposibil de obtinut. Rusinea este una singura, sa nu fii perceput ca ce? 

Slab. „

 

Vizioneaza totata prezentarea lui Brene Brown despre puterea vulnerabilitatii:

 

 


 

Surse de inspiratie si recomandare carte:

Mai bine mor decat sa spun, Rusinea – Boris Cyrulnik

Emotiile complexe, Coordonatori Stefan Boncu,  Dorin Nastase

Curajul de a fi vulnerabil, Brene Brown

Darurile imperfectiunii. Renunta la cel care crezi ca trebuie sa fii si accepta-te asa cum esti, Brene Brown

Iubiri perfecte, relatii imperfecte – John Welwood

 

 

 

psiholog brasov