Ce este increderea in sine?


Spread the love

 

Ce este increderea?

 

increderea

pixabay.com

Deseori aud oameni care imi spun: “ nu am suficienta incredere in mine”. Dar ce inseamna asta? La prima vedere pare ceva vag. Si atunci eu ii intreb:” ce inseamna asta, ca nu ai incredere in tine, mai concret in ce anume din tine nu ai incredere?” Deseori raspunsul este:”Nu stiu, asa ma simt”. Si continui cu intrebarile cu scopul de a ghida discutia intr-o directie in care sa se conecteze cu ceea ce simt si sa inteleaga ce se ascunde sub expresia: “Nu am incredere in mine”

Pe masura ce discutia aveanseaza si devine din ce in ce mai focusata oamenii incep sa inteleaga ca :”nu am incredere in mine” poate sa insemne:

 

  • Nu am incredere in capacitatea mea de a lua decizii bune pentru mine (ascunde nevoia de a avea impact)
  • Nu am incredere ca cineva o sa ma placa asa cum sunt (poate sa ascunda nevoia de acceptare)
  • Nu am incredere in ceea ce simt (poate sa ascunda nevoia de accepare a emotiilor, sentimentelor, durerilor sufletesti)
  • Nu am incredere in gandirea mea (poate sa ascunda nevoia de acceptare a gandirii proprii)
  • Nu am incredere sa ma deschid in relatiile cu oamenii (poate sa ascunda nevoia de conexiune),etc.

 

Dar cum ajungem sa nu avem incredere in noi insinte si in ceilalti? Vivian Broughton scrie in cartea:” Becoming your true self, a handbook for the journey from trauma to healthy autonomy” despre cum venim pe lume cu o incredere deplina in parintii nostri, in mod special in mama noastra (relatia cu mama fiind  prima relatie din viata noastra care isi pune amprenta asupra noastra). Spune Vivian ca nu avem incotro. Bebelusul ca sa supravietuiasca are nevoie de mama sa.

 

Cum se formeaza increderea in sine?

 

Increderea isi are originea in relatia timpurie a copilului cu mama sa. Bebelusul vine pe lume avand o incredere oarba in parintii sai. Cand acestia nu reusesc sa se conecteze cu nevoile emotionale ale bebelusului acesta poate suferi de o trauma.

Atunci cand nivelul de stres resimtit de bebelus este mare, stres pentru care nu are resurse, atunci apare trauma.

 

Ce se intampla cu Sinele dupa trauma?

 

Splitarea Sinelui dupa trauma

 

In opinia lui Franz Ruppert dupa o experienta traumatica, Sinele nostru se spliteaza in trei parti:

 

  • Partea traumatizata
  • Partea supravietuitoare
  • Partea sanatoasa

 

Caracteristici ale partii traumatizate (Franz Ruppert, 2015, p. 104 )

 

  • Depoziteaza amintirea traumei
  • Raman la varsta la care s-a intamplat evenimetul traumatic
  • Cauta o cale de iesire din trauma
  • Pot fi “declansate”
  • Reprezinta un permanent focar de perturbarein psihic

 

Caracteristici ale partii supravietuitoare (Franz Ruppert, 2015, p. 115 )

 

  • Asigura supravietuirea in situatia traumatizata
  • Este paznicul clivajului psihic
  • Este fixat permanent asupra prezentului
  • Refuleaza si neaga trauma
  • Evita amintirile despre trauma
  • Controleaza partea traumatizata
  • Controleaza alti oameni
  • Proiecteaza propriile sentimente traumatice asupra altora
  • Creeaza clivaje noi

 

Caracteristici ale partii sanatoase (Franz Ruppert, 2015, p. 101)

 

  • Capacitatea de a percepe deschis realitatea
  • Capacitatea de a exprima sentimente in functie de ficare situatie
  • Capacitatea de a isi reaminti bine evenimentele trecute
  • Abilitatea de a avea incredere in altii
  • Abilitatea de a construi relatii afective
  • Abilitatea de a se desprinde din complicatiile simbiotice
  • Abilitatea de a reflecta asupra propriilor actiuni
  • Abilitatea de a isi asuma responsabilitatea in mod adecvat

 

Citeste si articolul: Ce este identitatea si cum se formeaza ea? 

 

Cum ajungem sa nu avem incredere in noi?

 

In cartea ” Becoming your true self, a handbook for the journey from trauma to healthy autonomy”, Vivian Broughton are niste idei interesante despre felul in care trauma de identitate afecteaza capacitatea noastra de a avea incredere. O sa rezum aici cateva dintre ideile ei.

 

 

Increderea in noi insine

 

Trauma afecteaza serios capacitatea noastra de a avea incredere spune Vivian Broughton (2016,. p. 66). Splitarea care are loc in timpul traumei de identitate este o experienta a pierderii sinelui, si ca atare, este intr-un fel o tradare a sinelui: o parte a sinelui este fortata sa o abandoneze pe cealalta. Sinele supravietuitor forteaza Sinele sanatos sa abandoneze Sinele traumatizat.

 

Acest proces noi nu il putem controla, este o reactie instinctiva si naturala la situatia traumatica. Cu toate acestea, ne lasa intr-o stare de lipsa de incredere si si confuzie cu noi insine.

 

Daca este sa ai incredere in tine trebuie sa ai o idee despre in care parte a Sinelui tau poti sa ai incredere si care parte a Sinelui este activa in fiecare moment.

 

In ce fel relatia cu parintii ne poate afecta increderea in noi insine si in ceilalti? (Vivian Broughton (2016, p. 66))

 

Copilul vine pe lume plin de iubire, el nu stie altceva. Si el are incredere oarba in parintii sai, el ii iubeste chiar daca acestia sunt speriati de el. Nu are de ales. Supravietuirea sa depinde de parintii sai. Cand parintele tradeaza increderea copilului, copilul se simte pierdut, fara protectie, neputincios. Chiar daca parintii tradeaza increderea copilului, acesta trebuie sa aiba in continuare incredere in parinti. Si atunci copilul devine confuz in legatura cu ce este increderea, in cine poate sa aiba incredere. In timp abilitatea lui de a avea incredere in ideea lui despre cine este de incredere devine distorsionata. Increderea in propria sa judecata esueaza si el cade prada in a avea incredere in neincredere.

 

Pentru a trece prin viata avem nevoie sa avem o oarecare incredere in ceilalti. Un adult a carui capacitate de a avea incredere a fost afectata grav si repetat, o sa ajunga sa aiba incredere in persoane in care nu ar trebui sa aiba incredere. Isi v-a asuma in mod repetat riscuri mari si v-a suferi in mod constant traumatizari repetate.

 

Increderea in ceilalti

 

Vivian Broughton (2016, p. 68) prezinta doua idei interesante despre incredere:

 

  1. Nimeni nu este 100% de incredere 100% din timp. Cei mai multi oameni intra uneori in starea lor de supravietuire si in aceasta stare increderea se diminueaza dramatic.
  2. Increderea nu este ceva fix – se schimba in functie de circumstante

 

Probabil ca majoritatea oamenilor au suferit de o trauma la un moment dat in vietile lor. Asta inseamna ca in unele momente, cand acestia vor functiona din Sinele lor supravietuitor, nu se vor comporta asa cum ne dorim noi, se vor comporta intr-un mod in care ne frustreaza, ne tin la distanta. In astfel de situatii este posibil ca ceva a agatat trauma lor, poate ceva ce noi am spus sau am facut si Sinele lor supravietuitor a fost activat. Asta se poata intampla mamei tale, tatalui tau, colegilor, fratilor, oamenilor cu care interactionezi zi de zi. Daca acestia functioneaza din Sinele lor supravietuitor, acesta nu este Sinele lor sanatos.

Pe masura ce devii familiar cu Sinele tau supravietuitor, vei putea intelege mai bine comportamentul celorlalti ceea ce te va ajuta sa gasesti modalitati mai potrivite pentru a relationa sau sa decizi cand sa iesi din relatii distructive. Cand cineva intra in contact cu Sinele sau supravietuitor acesta nu se intampla in mod constient. Nu este ceva ce persoana poate sa controleze. Esta reactia sa fireasca la contactul cu trairi infricosatoare.

 

 Cum fac sa am din nou incredere?

 

Continuand pe ideea acestui articol, cum ca trauma ne afecteaza capacitatea noastra de a avea incredere in noi insine, recuperarea increderii in sine se realizeaza prin integrarea partii traumatizate in viata noastra.

Poti citi aici mai multe despre trauma de identitate si despre vindecarea ei

 

Bibliografie

 

Broughton, Vivian, 2016, Becoming your true self, a handbook for the journey from trauma to healthy autonomy, Green Balloon Publishing,

Ruppert, Franz, 2015, Simbioza si autonomie, Editura Trei, Bucuresti