Ce este concret iubirea? Iubirea scoasa din abstract.


 

Cum resimt eu iubirea de sine?

 

De multe ori am intalnit situatii in care oamenii ma intrebau ce este iubirea, cum pot sa se iubeasca pe sine? Ce este iubirea de sine? Cumva iubirea era ceva abstract pentru ei si si pentru mine uneori parea abstracta. Ce inseamna concret sa ma iubesc pe mine? Cum imi dau seama ca sunt intr-un

iubirea de sine

pixabay.com

camp de iubire?

 

Ce este iubirea?

 

Pentru mine iubirea este conexiune si deschidere emotionala, grija, compasiune, empatie.

 

Iubirea de multe ori este asociata cu ceea ce simte o persoana in interior, mai putin cu ceea ce face sau cu ceea ce ofera, sau cu abilitatea de a simti empatie si compasiune, sau cu conexiunea cu energia iubirii.

Nu intotdeauna o persoana care spune te iubesc se afla intr-un loc de iubire. Uneori te iubesc vine dintr-un loc de durere si disperare.

Cand o persoana care se afla intr-un loc de durere si spune te iubesc acesta nu se afla intr-un loc de iubire. Cand spune te iubesc poate sa transmita de fapt ca primeste suport de la tine, sau ca se teme sa nu te piarda, dar nu este in stare sa ofere iubire atunci.

Cand cineva spune  Te iubesc acea persoana incearca sa spuna ceva despre ce simte ea.

“Te iubesc!” poate sa insemne multe:

  • Copilul din mine se simte vazut
  • Nevoile mele sunt satisfacute
  • Imi place ce simt in prezenta ta
  • Nu ma descurc fara tine
  • Te idealizez
  • etc.

 

Citeste si articolul: Cum sa te iubesti pe tine insati/insuti?

 

Cum poti sti ca te simti iubit/a?

 

O persoana care se simte iubita infloreste. Intr-un mediu in care am simtit iubire perceptia mea despre corpul meu s-a schimbat. Am inceput sa ma simt mai bine in corpul meu. A crescut nivelul de acceptare a corpului meu. Mi-a placut mai mult de acesta.

Fiind intr-un mediu de iubire m-am conectat cu mai multa iubire.

 

Cum resimte un bebelus iubirea?

 

Iubirea nu este de ajuns – Gabor Mate

 

Binele emotional al parintilor ofera un cadru de crestere si dezvoltare emotionala adecvata al bebelusului. Faptul ca parintii isi iubesc copiii nu este suficient, iubirea lor si bunele lor intentii nu sunt de ajuns. Stresul resimtit de parinti, anxietatile lor, depresia, agresivitatea il vor afecta negativ pe bebelus. Bebelusul va resimti iubire cand vine pe lume atunci cand parintii se acordeaza cu nevoile lui emotionale, cand parintii pot fi empatici, cand acestia il pot vedea pe bebelus cu adevarat, cu nevoile lui specifice.

 

 

Still Face Experiment,  Dr. Edward Tronick

 

Bebelusii sunt extrem de responsivi la emotii si reactivitate si la interactiunile sociale. In experimentul Still Face  mama sta jos si se joaca cu bebelusul ei, interactioneaza cu acesta. Apoi mama este rugata sa nu ii mai raspunda. Foarte repede bebelusul incepe sa isi foloseasca toate abilitatile ca sa o aduca pe mama inapoi. Ii zambeste mamei, ii arata mamei ceva cu degetul, o invita sa se uite in directia in care arata cu degetul. Bebelusul incepe sa se simta foarte stresat de lipsa de raspuns a mamei.

Poti vedea experimentul in filmuletul de mai jos:

 

 

Experientele din copilarie, felul in care parintii si mediul au reusit sa raspunda nevoilor noastre emotionale si-au pus amprenta asupra felului in care percepem iubirea si asupra felului in care stim sa iubim, sa primim si sa oferim iubire.

Daca parintii nu au avut aceasta capacitate sunt sanse mari ca perceptia asupra iubirii sa fie una abstracta. Nu stim ce este iubirea pentru ca nu am experimentat-o.

 

Citeste si articolul: Cum sa obtii o baza de siguranta? Despre nevoia de siguranta. Teoria atasamentului.

 

PS. Daca ti-a placut articolul te rog sa il impartasesti si cu prietenii tai folosind butoanele de mai jos. 

Iti multumesc! 🙂