Cine poate suferi de sindromul impostorului (SI)
Oamenii care se lupta cu sindromul impostorului cred ca nu merita realizarile lor Ei simt ca nu sunt atat de competenti sau inteligenti pe cat ar putea crede altii si ca destul de curand, oamenii vor descoperi adevarul despre ei. Cei cu sindromul impostorului sunt adesea bine realizati, pot ocupa functii inalte sau pot avea numeroase diplome academice.
Factori ce contribuie la dezvoltarea SI
Trasaturile de personalitate determina in mare masura sindromul impostorului: cei care il experimenteaza se lupta cu autoeficacitatea, perfectionismul si nevroticismul. De asemenea, mediile competitive pot pune bazele SI. De exemplu, multi oameni care continua sa dezvolte sindromul impastorului s-au confruntat cu o presiune intensa cu privire la rezultatele scolare din partea parintilor lor in copilarie.
Cat de frecvent este sindromul impostorului?
Aproximativ 25 pana la 30 la suta dintre cei cu performante mari pot suferi de sindromul impostorului, iar aproximativ 70% dintre adulti pot experimenta sindromul impostorului cel putin o data in viata, sugereaza cercetarile.
Ce declanseaza sindromul impostorului?
Atragerea atentiei asupra succesului cuiva, in mod ironic, poate dezlantui sentimente specifice sindromului impostorului. Acest lucru se poate intampla atunci cand primiti un premiu, promovati un examen. Esecul dupa un sir de succese poate determina pe cineva sa critice si sa-si puna la indoiala aptitudinea generala.
Caracteristici ale SI
- Ciclul impostorului
- Frica de esec
- Frica de succes
- Nevoia de a fi recunoscut/remarcat
- Negarea competentelor
Strategii comportamentale si cognitive inerente SI
- Strategii de autosajotaj si de autohandicapare
Cum il ajutam pe client sa-si constientizeze SI
„Majoritatea care sufera de sindrumul impostorului nu considera de bunavoie ca sunt impostori si nici nu o declara deschis: Ma tem ca sunt un impostor. Dar, cand aud vorbindu-se despre acest sindrom sau cand citesc un articol pe aceasta tema exclama: Exact asta simt, de unde stiati?” (Pauline Rose Clance)
Intelegerea sindromului impostorului
De ce oamenii cu sindromul impostorului se simt ca niste falsuri, desi exista dovezi abundente ale succesului lor? In loc sa-si recunoasca capacitatile, precum si eforturile lor, ei isi atribuie adesea realizarile unor cauze externe sau trecatoare, cum ar fi norocul, timpul bun sau efortul pe care nu le pot cheltui in mod regulat. Fie in domeniile performantelor academice sau ale succesului in cariera, o persoana se poate lupta cu presiunea si asteptarile personale.
Poti fi diagnosticat cu sindromul impostorului?
Nu, sindromul impostorului nu este un diagnostic psihiatric oficial in DSM .Persoanele cu sindromul impostorului se pot lupta cu alte afectiuni de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea sau depresia, dar o persoana nu ar putea fi diagnosticata ca avand sindromul impostorului.
Cum influenteaza perfectionismul SI?
Sindromul impostorului poate fi strans legat de perfectionism, in care oamenii simt presiunea de a performa la maxim 100% din timp, iar cand nu o fac, se simt incompetenti si anxiosi. Este util, desi dificil, pentru oameni sa schimbe modul in care vad perfectiunea pentru a combate sindromul impostorului.
A fi prins intre dorinta de a inflori siteama de a obtine succes poate fi dureros si paralizant. Acea teama poate indica anumite temeri, cum ar fi teama de responsabilitate, de a face o greseala, de incertitudine sau de o schimbare de identitate .A invata sa tolerati disconfortul si sa acceptati imperfectiunea poate ajuta la depasirea temerilor care ii impiedica pe oameni sa se straduiasca pentru succes.
Depasirea SI
Depasirea sindromului impostorului implica schimbarea mentalitatii unei persoane cu privire la propriile abilitati.Impostorii simt ca nu apartin, asa ca recunoasterea expertizei si realizarilor lor este esentiala, la fel si a-si aminti ca si-au castigat locul in mediul lor academic sau profesional.
Oamenii ar trebui sa ramana concentrati pe masurarea propriilor realizari, in loc sa se compare cu altii. Similar cu perfectionistii , oamenii cu impostorism isi pun adesea multa presiune pentru a indeplini fiecare sarcina fara cusur; se tem ca orice greseala va dezvalui celorlalti ca nu sunt suficient de buni sau destepti pentru locul de munca.
Ei perpetueaza aceasta presiune excesiva pentru ca cred ca fara disciplina nu vor reusi si, in loc sa se rasplateasca, isi fac griji doar pentru urmatoarea sarcina. Acest ciclu poate fi greu de intrerupt, dar o parte din a face acest lucru implica mementouri ca nimeni nu este perfect si ca o persoana poate face doar tot ce e mai bun.
De ce este important sa lupti cu SI
Sindromul impostorului poate inabusi potentialul de crestere si sens, impiedicand oamenii sa urmareasca noi oportunitati de crestere la locul de munca, in relatii sau in jurul hobby-urilor lor. Confruntarea cu sindromul impostorului poate ajuta oamenii sa continue sa creasca si sa prospere.
Cum depasesti SI?
Reflectarea asupra realizarilor tale concrete, impartasirea sentimentelor tale cu cineva drag (de preferinta in afara cadrului in care simti impostorismul), asteptarea sa faci greseli la inceputul unei noi experiente si cautarea unui mentor care a trasat o cale similara sunt cativa dintre pasii concreti care pot lupta cu sindromul impostorului.
Persoanele care sufera de sindromul impostorului pot sa intre in burnout
Citeste si articolul: Sindromul de Burnout sau epuizarea cronica
La cine ar trebui sa apeleze persoanele cu SI pentru sprijin?
In anumite situatii, apelarea la un coleg sau mentor care isi intelege sentimentul de nesiguranta poate fi avantajoasa. Dar cercetarile sugereaza ca a ajunge la oameni din afara cercului academic sau profesional poate fi un instrument mai bun pentru a combate impostorismul. Acei indivizi pot pune preocuparile persoanei in context, isi pot recalibra perspectiva si pot oferi sprijin si dragoste.
Cum iti poti preveni copilul sa dezvolte sindromul impostorului?
Doua tipuri de mesaje pot declansa SI la copii: critica constanta, care ii face sa simta ca nu vor fi niciodata suficient de buni si lauda universala, superlativa („Esti cel mai destept copil din lume!”), care insufla mare. asteptari si presiune.Parintii pot preveni sindromul impostorului laudand efortul, nu rezultatul si ajutand copiii sa-si inteleaga in mod realist punctele forte si punctele slabe.
O poti asculta pe Elizabeth Cox in cadrul TEDEd vorbind despre SI:
Prezentarea este tradusa si in limba romana.
Vizionare placuta si utila!
Citeste si articolul: Procrastinarea cu Tim Urban
Bibliografie
Sindromul Impostorului, Kevin Chassangre, Stacey Callahan
https://www.psychologytoday.com