Carol Diane Ryff este psiholog, profesor la Universitatea de Stat din Pennsylvania si director al Institutului de imbatranire. Ea este cunoscuta pentru studii despre psihologia starii de bine si psihologia rezilientei.
Psihologul Carol Ryff a dezvoltat un model de bunastarea psihologica care consta din sase dimensiuni precum si o scala pentru masurarea acestora:
Ce este binele psihologic?
Autoarea scrie despre 6 dimensiuni prin care poate fi inteles binele psihologic:
Acceptare de sine
Este una dintre principalele caracteristici ale funcționării pozitive. Persoanele cu inalta acceptare de sine au o atitudine pozitiva fata de ele insele, accepta diferite aspecte ale personalitătii lor, inclusiv cele negative, si se simt bine cu trecutul lor.
Persoanele cu acceptare de sine scazuta se simt nemulțumite de sine si dezamagite de trecutul lor, au probleme cu anumite caracteristici pe care le poseda si doresc sa fie diferite de ceea ce sunt.
Citeste si articolul: Sindromul de Burnout sau epuizarea cronica
Autonomie
Trebuie sa ai sentimentul ca poti sa alegi pentru tine, sa-ti iei propriile decizii pentru tine si pentru viata ta, chiar daca merg impotriva parerii majoritatii, sa-ti pastrezi independenta personala si convingerile tale.
Oamenii cu o mai mare autonomie sunt mai capabili sa reziste presiunii sociale si sa-si reglementeze mai bine comportamentul din interior (in loc sa fie indrumati de altii), sunt mai independenti si se evalueaza in conformitate cu standardele personale.
Persoanele cu autonomie redusa sunt preocupati de evaluarile si asteptarile celorlalti si sunt influentate sau ghidate de acestea, sa ia decizii bazate pe opiniile altora si sa se conformeze presiunii sociale, acționand si gandind pe baza a ceea ce altii se așteapta de la ei.
Relatii pozitive cu ceilalti
Consta in a avea relatii de calitate cu ceilalti,cu oameni pe care poti conta. Pierderea sprijinului social si a singuratatii sau a izolarii sociale creste probabilitatea de a suferi de o boala si de a reduce speranta de viata.
Oamenii care au punctaj mare la aceasta dimensiune au relatii calde, bune si de incredere cu altii, ei sunt preocupati de bunastarea altora, sunt capabili de a experimenta sentimente de empatie, iubire si intimitate cu altii.
Oamenii care au scor scazut au putine relatii stranse, este greu sa fie cald cu ceilalti, deschis si grijulii cu ceilalti, ei sunt izolati, sau frustrat in relatiile lor si nu sunt dispusi sa aiba angajamente sau legaturi importante cu alte persoane.
Citeste si articolul: Sindromul impostorului
Scop in viata
Asta inseamna ca viata ta are un sens si un scop. Oamenii trebuie sa stabileasca obiective care sa le permita sa-si dea semnificatie vietii lor.
Cei care au punctaj mare la această dimensiune urmaresc scopuri, vise sau obiective au sentimentul ca in viata lor se intampla ceva, au convingeri care dau un sens vietii.
Cei care au scoruri mici au sentimentul ca viata nu are nici un inteles, ca nu merg nicaieri, ca au putine obiective si ca nu au credinte care sa contribuie la intelesul vietii lor.
Crestere personala
Se compune din valorificarea maxima a talentelor si abilitatilor tale, dezvoltandu-ti potentialul si continuand sa cresti ca persoana.
Persoanele cu scoruri mari la aceasta dimensiune considera ca acestea sunt in continua crestere, sunt deschise la experiente noi, doresc sa dezvolte abilitatile lor potențiale si, cred ca au imbunatatit in timp si se schimba in moduri care sa reflecte o mai mare de auto-cunoastere si eficacitate.
Cei care au un scor scazut au sentimentul de a fi blocati, nu au sentimentul de a fi crescut in timp, ei se simt plictisiti, nemotivati si cu un interes scazut in viata si in imposibilitatea de a dezvolta atitudini noi, aptitudini, convingeri sau comportamente.
Cunoasterea mediului inconjurator
Se refera la gestionarea cerintelor si oportunitatilor mediului inconjurator pentru a va satisface nevoile si capacitatile.
Persoanele cu un punctaj mare la cunoasterea mediului au un sentiment mai mare de control asupra lumii si sunt capabili de a influenta mediul din jurul lor, sa utilizeze eficient oportunitatile oferite de mediul lor si sunt capabili de a crea sau a alege medii care se potrivesc nevoilor si valorilor lor personale.
Persoanele cu un punctaj mic au dificultati de gestionare a vieții de zi cu zi, ei se simt incapabili sa imbunatateasca sau sa schimbe mediul lor, ei nu sunt conștienti de oportunitatile oferite de mediul lor si cred ca nu au nici un control asupra mediului lor .
Citeste si articolul: Ma simt singur/a vs. sunt singur/a.
O poti urmari pe Carol Riff vorbind despre fericire si realizarea potentialului uman si principalele obstacole la o Conferinta din 2019 in filmuletul de mai jos:
Bibliografie:
https://ro.spanienoekonomie.com/articles/salud/iquestqu-es-el-bienestar-psicolgico-el-modelo-de-carol-ryff.html
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=V2N1zUJJbz8