Oda geloziei cu Parul Sehgal


 

Parul Segal este critic literar ale carei articole au fost publicate in numeroase reviste si ziare literare. Ea este critic de carte la The New York Times Review Review si The New York Times. Preda la Universitatea Columbia si la Universitatea din New York. (Wikipedia)

In cadrul conferintelor TED ea are un discurs interesant despre gelozie si despre gelozia in literatura:

 

“Ce se intampla cand suntem gelosi? Gelosi fiind, ne spunem noua insine o poveste. O poveste despre vietile altor oameni. Sunt povesti care ne fac sa ne simtim oribil, pentru ca asa sunt construite. Fiind atat povestitori, cat si ascultatori, stim exact ce detalii sa includem pentru a infige cutitul cat mai adanc, nu-i asa? Gelozia ne transforma pe toti in romancieri amatori, ceea ce Proust a inteles. “

 

Citeste si articolul: Despre rusine si vulnerabilitate

 

Proust incearca sa ne arate ca gelozia e intolerabila si ne face sa parem absurzi, dar e, in esenta, o nevoie de cunoastere, o cautare a adevarului, un adevar dur, si, de fapt, in ce-l priveste pe Proust, cu cat mai dureros e adevarul, cu atat mai bine. 

 

Mahnire, umilinta, pierdere: acestea sunt caile spre intelepciune pentru Proust

El spune: „Femeia de care avem nevoie, pentru care suferim, starneste in noi sentimente mult mai profunde si vitale decat un om de geniu care ne intereseaza.” Ne spune sa cautam femei nemiloase? Nu. Cred ca vrea sa spuna ca gelozia ne dezvaluie noua insine. Mai e vreo emotie care sa ne exteriorizeze in asa fel? Mai e vreo emotie care sa ne dezvaluie propria agresiune, ambitia hidoasa, indreptatirea inchipuita? Vreo alta emotie ne invata sa cercetam cu asemenea intensitate? 

 

Freud a scris despre asta mai tarziu. Intr-o zi, Freud a fost vizitat de un tanar nelinistit, apasat de gandul ca sotia lui il inseala. 

Iar Freud spune: e ceva ciudat cu tipul asta, fiindca nu-l intereseaza ce face sotia lui. Ea nu are nicio vina; o stie toata lumea. Biata creatura e suspectata fara motiv. Dar el cauta lucruri pe care sotia lui le face fara sa-si dea seama; comportamente involuntare. Zambeste prea mult? S-a frecat accidental de barbatul acela? Barbatul devine custodele subconstientului nevestei sale. 

Romanul e foarte bun din punctul asta de vedere. Descrie foarte bine cum gelozia ne invata sa vedem cu intensitate, dar nu cu acuratete. De fapt, cu cat gelozia e mai intensa, cu atat cedam mai mult in fata fanteziei. De aceea, cred eu, gelozia nu doar ne provoaca la violenta sau lucruri ilegale. Gelozia ne face sa devenim nebunesc de inventivi.”

 

Poti urmari intreaga prezentare mai jos. Vizionare placuta si utila!

 

 

 

PS. Daca ti-a placut articolul te rog sa il impartasesti si cu prietenii tai folosind butoanele de mai jos.

Iti multumesc! 🙂