O sa redau aici cateva idei despre incredere care mi-au placut ale autoarei Vivian Broughton.
Sper sa iti fie de folos!
Increderea
Trauma afecteaza serios capacitatea noastra de a avea incredere. In traumele relationale ne simtim neputinciosi si vulnerabili fata de voința și puterea celuilalt. Asta afecteaza increderea noastra in cealalta persoana si poate distruge increderea noastra in noi insine si in viata.
Incredere in noi insine
Unul dintre obiectivele importante a procesului de constientizare a strategiilor de supravietuire sunt conectate cu problema increderii. Splitarea care are loc in timpul traumei de identitate este o experienta a pierderii sinelui, si ca atare, este intr-un fel o tradare a sinelui: o parte a sinelui este fortata sa o abandoneze pe cealalta. Sinele supravietuitor forteaza sinele sanatos sa abandoneze sinele traumatizat. Noi nu putem controla acest proces; este o reactie instinctiva si naturalala situatia traumatica coplesitoare. Cu toate acestea ne lasa intr-o stare de lipsa de incredere si si confuzie cu noi insine.
Opusul si natura diferita a sinelui nostru sanatos si a sinelui nostru supravietuitor ne provoaca multa confuzie si neincredere pentru ca noi nu stim cine suntem cu adevarat.
Daca este sa ai incredere in tine trebuie sa ai o idee despre in care parte a sinelui tau poti sa ai incredere si care parte a sinelui este activa in fiecare moment te va ajuta sa faci asta. Pur si simplu poti sa ai incredere in aspiratiile tale si cat de inspaimantator poate parea poti avea incredere si in partea ta traumatizata. Cel care prezinta cele mai multe dificultati este sinele supravietuitor. Totusi, poti avea incredere in sinele supravietuitor ca isi face treaba. Partea supravietuitoare se prezinta pe sine ca fiind ”adevarul” si ca este de incredere…asta este parte din modul de functionare a acestei parti, dar de fapt este o iluzie, minciuna si distorsiune a adevarului cu intentia sufletului de a pastra trauma in afara constiintei.
Copiii trebuie si au incredere in cei care ii ingrijesc. Ei nu au de ales; supravietuirea unui bebelus depinde de parintii lui. Bebelusii vin pe lume plini de iubire … si ei isi iubesc parintii chiar daca parintii sunt speriati de ei, pentru ca bebelusii nu stiu cum altfel sa fie. De multe ori ei ii vor uri pe parinti si asta va cauza rusine si vinovatie in ei, ceea ce se aduga la confuzia lor. Cand parintele tradeaza increderea copilului, copilul este pierdut, fara siguranta si protectie, in voia sortii si neputincios. Copilul trebuie sa aiba in continuare incredere in parintii sai, nu are de ales. Copilul atunci devine confuz in legatura cu ce este increderea: cine este cu adevarat de incredere? In cine poate el sa aiba incredere? Si in timp abilitatea lui de a avea incredere in ideea lui despre cine este de incredere devine distorsionata, increderea lui in propria lui judecata esueaza si el cade prada in avea incredere in neincredere.
Pentru ca trebuie sa avem incredere in ceilalti intr-o anumita masura pentru a trece prin viata, un adult a carui capacitate de a avea incredere a fost afectata in mod repetat o sa aiba incredere in oameni in care nu ar trebui sa aiba incredere. In mod repetat isi asuma riscuri mari si in mod constant vor suferi traumatizari repetate in viata lor. Persoane care au suferit multe traumatizari timpurii probabil ca vor suferi mai multe traume mai tarziu in viata decat persoanele care nu au suferit de traume severe.
Citeste si articolul: Ce este increderea in sine?
Incredere in ceilalti
Vivian prezinta doua idei interesante despre incredere:
- Nimeni nu este 100% de incredere 100% din timp. Cei mai multi oameni intra uneori in starea lor de supravietuire si in aceasta stare increderea se diminueaza dramatic.
- Increderea nu este ceva fix – se schimba in functie de circumstante
Daca tinem cont de traumele timpurii: trauma de iubire si trauma de identitate, si de incurcaturile noastre din relatia cu traumele mamei noastre, in gandirea noastra despre relatiile cu ceilalti noi putem trage concluzia ca majoritatea oamenilor probabil ca au suferit un fel de trauma la un moment in vietile lor. Asta inseamna ca la un moment dat ca ceilalti nu se vor comporta intotdeauna asa cum ne-am dori. Este de ajutor sa intelegem ca oamenii care ne sunt aproape se comporta intr-un mod in care ne frustreaza, ne irita, ne tin la distanta sau pare ca nu au sens este posibil ca ei sa functioneze din sinele lor de supravietuire. Asta inseamna ca ceva a agatat trauma lor- poate ceva ce noi am zis, am facut – si sinele lor supravietuitor a fost activat.
Asta se aplica mamei tale, tatalui tau, fratilor, partenerului, prietenilor, colegilor de la serviciu si tutror celor cu care intri in contact zi de zi. Daca mamata sau tatal tau functioneaza din sinele sau supravietuitor, acesta nu este sinele lor sanatos. Pe masura ce devii familiar cu sinele tau supravietuitor , vei putea intelege mai bine comportamentul celorlalti ceea ce te va ajuta sa gasesti modalitati mai potrivite pentru a relationa sau sa decizi cand sa iesi din relatii distructive. Cand cineva intra in contact cu sinele sau supravietuitor acesta nu se intampla in mod constient. Nu este ceva ce persoana poate sa controleze. Esta reactia sa fireasca la contactul cu emotii infricosatoare.
Citeste si articolul: Cresterea stimei de sine
Surse de inspiratie:
Vivian Broughton, Becoming your true self
http://www.vivianbroughton.com