Daca esti introvert/a probabil ca preferi mai degraba sa socializezi cu o persoana odata decat in grupuri mari cu mai multi oameni odata, preferi sa stai seara sa joci un joc pe calculator in loc sa iesi seara cu baietii la baut sau sa iesi cu fetele in club. Este posibil sa ti se ceara sa fii mai sociabil/a, mai vorbaret/vorbareata este posibil sa simti ca este ceva in neregula cu tine daca nu iti place sa te comporti precum ti se cere. Nu este nimic in neregula cu tine. Oamenii sunt diferiti.
Am rezonat mult cu Brian Little si Susan Cain in discursurile lor de la Ted Talks despre introverti si puterea acestora, si vreau sa le impartasesc cu tine.
Introvert, extrovert, ambivert
Jung a introdus termenii de introvertit si extrovertit ca modalitati de a descrie tipuri diferite de personalitate
Ce inseamna introvert?
Sa fii introvert inseamna sa ai o viata interioara foarte bogata si sa o consideri importanta. Unei persoane introverte ii face placere compania celorlalti, insa are nevoie sa petreaca timp si singura.
Persoanele introverte sunt atrase de lumea interioara a gandurilor si sentimentelor.
Introvertiţii stau mai degrabă în spaţiile liniştite de la etajul doi, unde pot reduce stimularea – şi pot fi percepuţi în mod eronat ca fiind antisociali, dar nu sunteţi neapărat antisociali. Ar putea însemna doar că vă descurcaţi mai bine când puteţi reduce nivelul stimulării. Brian Little
O persoana introverta la petrecere
Ce inseamna extrovert?
Daca un introvert este o persoana care priveste inauntrul sau, extovertul este opusul. Acesta isi ia energia din contacul cu ceilalti.
Persoanele extroverte tanjesc dupa lumea exterioara a oamenilor si a actiunii.
Una din caracteristicile extrovertiţilor e nevoia de stimulare. Stimularea poate fi obţinută prin găsirea lucrurilor interesante: zgomote puternice, petreceri şi evenimente sociale. Brian Little
Nimeni nu este in totalitate introvert sau extrovert. Toti ne aflam pe un spectru intre introvert si extrovert.
Pentru a intelege unde te afli tu pe acest spectru raspunde la afirmatiile de mai jos cu fals sau adevarat. Cu cat mai multe raspunsuri “adevarat” ai dat cu atat esti mai introvert. Cu cat mai multe raspunsuri “fals” ai dat cu atat esti mai extrovert. Daca ai raspuns in proportii egale “adevarat” si “fals”, probabil ca esti ambivert.
Unde te afli pe spectrul introvert – extrovert
- Prefer sa petrec timpul cu un prieten sau doi mai degraba decat intr-un grup
- Imi exprim mai bine ideile in scris
- Imi place sa fiu singur/a
- Prefer conversatiile profunde in locul discutiilor de complezenta
- Prietenii imi spun ca stiu sa ascult
- Prefer salile de clasa mici in locul celor mari
- Evit conflictele
- Nu imi place sa le arat oamenilor ce am lucrat pana nu este perfect
- Lucrez mai bine singur/a
- Nu imi place sa fiu strigat sa raspund la clasa
- Ma simt epuizat/a de energie dupa ce am iesit cu prietenii, chiar daca m-am distrat
- Mi-as sarbatori ziua de nastere mai degraba cu cativa prieteni si cu familia decat sa dau o perecere mare.
- Nu ma deranjeaza proiectele mari primite la scoala pe care le lucrez independent.
- Petrec mult timp in camera mea.
- De obicei nu imi asum riscuri.
- Pot sa lucrez adancit intr-un proiect, sa practic un sport sau sa cant la un instrument ore in sir, fara sa ma plictisesc.
- Am tendinta sa ma gandesc bine inainte de a vorbi.
- Mai degraba trimit un sms sau un e-mail decat sa telefonez cuiva pe care nu il cunosc prea bine.
- Nu ma simt prea confortabil sa fiu in centrul atentiei.
- De obicei imi place mai mult sa pun intrebari decat sa raspund.
- Oamenii ma descriu adeseori ca bland/a la vorba sau timid/a.
- Daca ar trebui sa aleg, prefer un weekend in care sa nu am nimic de facut decat cu unul cu prea multe activitati programate.
Brian Little despre introverti si extroverti
“Cofeina, de exemplu, e mult mai utilă extrovertiţilor decât introvertiţilor. Când extrovertiţii vin la birou la nouă dimineaţa şi spun: „Chiar am nevoie de o ceaşcă de cafea”, ei nu glumesc – chiar au nevoie. Introvertiţii nu procedează așa, mai ales dacă sarcinile în care sunt implicați – chiar și cu puţină cafea băută -dacă acele sarcini sunt urgente şi multe, introvertiţii ar putea da impresia că nu țin pasul cu volumul de muncă. Dar e o impresie falsă.”
“Comunicăm diferit, extrovertiţii şi introvertiţii. Când relaţionează, extrovertiţii își doresc un raport social punctat de o apropiere strânsă. Preferă să stea aproape ca să comunice confortabil. Le place să mențină contactul vizual sau schimburile de priviri. Unele studii au arătat că folosesc mai multe diminutive când întâlnesc pe cineva. Dacă un extrovertit întâlneşte un Ion, se transformă repede în „Ionică” şi apoi „Nelu”, iar apoi în „Neluţule dragă”.Pentru introvertiţi însă, va rămâne Ion până ce va primi acordul de a se apropia din partea interlocutorului. Vorbim diferit. Extrovertiţii preferă exprimarea răspicată, concretă, simplă.Introvertiţii preferă – trebuie să vă spun iar că sunt cel mai extrem introvertit pe care vi-l puteţi imagina – noi vorbim diferit. Preferăm propoziţii cu un context complex, contingente, cu dublu înțeles.”
Susan Cain despre introverti si extroverti
“Introversiunea are de-a face cu modul în care răspundeţi stimulării, inclusiv stimulării sociale. Aşadar extrovertiţii tânjesc după cantităţi mari de stimulare, pe când introvertiţii se simt plini de viaţă,plini de energie şi capabili atunci când sunt în medii mai liniştite şi nestimulante. Nu întotdeauna, aceste lucruri nu sunt absolute, dar în general. Aşadar calea spre maximizarea talentelor noastre este ca fiecare dintre noi să ne punem în zona care ne stimulează.”
“Majoritatea dintre noi lucrăm în birouri cu spaţii deschise, fără pereţi, unde suntem supuşi zgomotului şi privirilor constante ale colegilor.Şi când vine vorba de spiritul de lider, introvertiţii sunt trecuţi cu vederea în mod constant, chiar dacă introvertiţii tind să fie foarte prudenţi, puţini înclinaţi să îşi asume riscuri exagerate, un lucru probabil apreciat de cei mai mulţi dintre noi în prezent. Un studiu interesat efectuat de Adam Grant la Wharton School a concluzionat că liderii introvertiţi de multe ori obţin rezultate mult mai bune decât extrovertiţii, pentru că atunci când dirijează angajaţi proactivi, sunt mai predispuşi să permită acelor angajaţi să îşi aplice ideile, pe când extrovertiţi pot, într-un mod necugetat, să devină atât de entuziasmaţi de lucruri încât vor să îşi pună amprenta, şi ideile altora nu mai ies la suprafaţă atât de uşor.
Unii dintre cei mai reformatori lideri din istorie au fost introvertiţi. Vă voi da câteva exemple: Eleanor Roosevelt, Rosa Parks, Gandhi, toţi aceşti oameni s-au descris pe sine ca fiind tăcuţi, cu voci joase şi chiar timizi. Şi au acceptat să devină centrul atenţiei, deşi fiecare celulă a corpului le spunea să nu facă asta. Şi asta pare să aibă o putere deosebită, pentru că oamenii simţeau că liderii lor erau la cârmă, nu pentru că le plăcea să dea ordine şi nu din plăcerea de a fi priviţi; erau acolo pentru că nu aveau de ales, pentru că erau determinaţi să facă ceea ce ei credeau că e corect.”
Recomandari de la Susan
- “Opriţi nebunia cu lucratul în echipă. Opriţi-o. Şi vreau să fiu clară asupra a ceea ce spun, deoarece cred că birourile noastre ar trebui să încurajeze interacţiuni nonşalante, întâmplătoare, adică situaţiile în care oamenii se adună şi au un schimb de idei neaşteptat. Asta este grozav. E grozav şi pentru introvertiţi şi extrovertiţi.Dar avem nevoie de mult mai multă intimitate, libertate, şi autonomie la locul de muncă.Şcoala e la fel. Trebuie să ne învăţăm copii să lucreze împreună, desigur, dar de asemenea trebuie să îi învăţăm să lucreze singuri. Asta e foarte important şi pentru copii extrovertiţi.Trebuie să lucreze singuri pentru că în acest obținem idei profunde.”
- “Duceţi-vă în sălbăticie, precum Buddha, îndrăzniţi să aveţi propriile revelaţii. Nu spun că ar trebui să mergem cu toţii să ne facem cabane în pădure şi să nu mai vorbim niciodată unii cu alţii, dar spun că am putea să ne deconectăm şi să pătrundem în propriile noastre minţi puţin mai des.”
Cum sa ai succes intr-un grup
- Fii linistit, dar nu tacut – nu trebuie sa vorbesti cu fiecare ocazie, poti sa iti impartasesti gandurile intr-un mod confortabil pentru tine. Poti sa optezi sa vorbesti unu la unu cu membrii cheie ai grupului
- Identifica care este rolul tau in grup – dedica timp sa afli care sunt rolurile tale care se potrivesc cel mai bine cu personalitatea ta
- Parteneri noi – identifica care sunt persoanele cu care te simti confortabil si lucreaza cu acestea
- Ia cuvantul devreme – da-ti un imbold si vorbeste cat mai devreme in cadrul grupurilor. Odata ce ai luat cuvantul te vei simti mai in largul tau si ceilalti vor incepe sa directioneze comentariile catre tine. Vei simti ca faci mai mult parte din aceste lucruri si asta te va ajuta sa capeti incredere.
Manifest pentru introverti (Susan Cain)
- Un temperament linistit reprezinta o superputere
- Exista un cuvant care ii defineste pe “cei care stau prea mult cu gandurile lor”: ganditori
- Cele mai multe idei exceptionale rasar atunci cand esti cu tine insuti.
- Esti flexibil ca un elastic. Poti face absolut tot ce face un extrovertit, inclusiv sa pasesti in lumina reflectoarelor. Este timp mai incolo pentru tacere.
- Insa, chiar daca este nevoie sa fii flexibil in anumite ocazii, trebuie sa te intorci la adevarata fire dupa ce ai terminat ce aveai de facut.
- Doi sau trei prieteni apropiati fac mai mult decat o suta de cunoscuti (chiar daca si cunoscutii sunt foarte buni).
- Introvertii si extravertii sunt yin si yang – ne iubim si avem nevoie unii de altii.
- E in regula sa treci pe partea cealalta ca sa eviti o flecareala.
- Nu trebuie sa fii seful galeriei ca sa devii lider. Daca nu crezi, intreaba-l pe Mahatma Gandhi.
- Apropo de Gandhi, el a spus: “Poti intoarce lumea pe dos si cu blandete”.
Bibliografie
Susan Cain, Puterea tacuta a introvertilor
PS. Daca ti-a placut articolul te rog sa il impartasesti cu prietenii tai folosind butoanele de mai jos. Iti multumesc! 🙂