Despre frica de intimitate in relatii – intre teama de a nu fi respins si teama de a nu fi devorat


Spread the love

 

 

frica de intimitate

pixabay.com

 

Deseori cuvantul intimitate este asociat cu relatia sexuala. Insa intimitatea nu este doar sexuala. Putem avea mai multe tipuri de intimitate ca de exemplu:intimitate emotionala, intimitate intelectuala, intimitate spirituala, etc.

Intimitatea sexuala este cea mai usor de atins. Insa asta nu este suficienta pentru ca o relatie sa functioneze pe termen lung.

Intimitatea nu este doar apanajul relatiilor de cuplu. Intimitatea este o nevoie a noastra a tuturor si o putem avea in orice fel de relatie: relatie de prietenie, relatie de fraternitate, relatie de cuplu, etc.

 

Ne dorim apropiere. Tanjim dupa conexiune cu celalalt. Insa ne este greu sa o avem. De ce ne este atat de greu sa ne deschidem in fata celorlalti?

 

Citeste si articolul: Atacuri de panica 

 

Frica de intimitate

 

Voi face un rezumat al ideilor scrise de Kelsey Huntington despre frica de intimitate in relatiile de cuplu in cartea „The Fear of Intimacy, How to Overcome the Emotional or Physical Intimacy Issues in your Relationship or Marriage”.

 

Ce este intimitatea?

 

Kelsey Huntington spune ca intimitatea poate fi definita ca abilitatea de a impartasi cele mai intime parti din existenta tale cu o alta persoana cu scopul de a dezvolta o conexiune mai profunda sau o relatie mai apropiata. Asta include capacitatea de a impartasi cele mai intime emotii, ganduri si vise. Intimitatea poate fi manifestata in diverse tipuri de relatii si pot fi clasificate in patru mari tipuri: intimitate intelectuala, experientiala, emotionala si sexuala.

Ce se intampla atunci cand cineva aflat intr-o relatie nu permite altora sa se apropie?

 

Ce ii determina pe oameni sa puna bariere in calea intimitatii?

 

Teama de intimitate este o problema des intalnita in relatiile de cuplu. Deseori persoana care se confrunta cu teama de intimitate este incapabila sa aiba relatii reale, profunde, cu sens. Teama de intimitate poate sa aiba efecte serioase asupra relatiilor.

 

Persoanele care au frica de intimitate deseori au rani dureroase din trecut, experiente in care increderea lor a fost tradata. Lipsa de incredere este motivul pentru care oamenii au frica de intimitate. Persoanele care au frica de intimitate nu pot sa aiba incredere completa in partener.

 

Semne ca o persoana sufera de frica de intimitate

 

  • apare timiditatea in a impartasi ginduri si sentimente cu partenerul
  • persoana nu se deschide, refuza sa vorbeasca despre sine, despre ceea ce I se intampla, despre viata personala cu prietenii sau familia
  • persoana nu are prieteni apropiati
  • persoana are aventuri de o noapte fara sa construiasca intimitate
  • persoana este singura mult timp in conditiile in care isi doreste o relatie

 

 Citeste si articolul: Povestea CaldicelelorMolicelelor. Despre economia de stroke-uri

Posibile cauze care au dus la frica de intimitate:

 

  • Experiente traumatice din trecut (experienta de a fi tradat, rapit, abuzat in copilarie, abandonat, a trecut printr-o separare, moartea cuiva foarte important). Astfel de experiente pot determina persoana afectata sa nu se mai deschida complet in fata nimanui.
  • Teama de acaparare (aceasta este frica de a nu fi controlat, dominat de partener). Este teama de a nu se pierde pe sine daca permite o conexiune mai profunda cu celalalt.
  • Frica de respingere. Persoanele care au frica de a nu fi respinsi sunt prea speriati de respingere si de posibilitatea de a fi raniti astfel incat construiesc ziduri in jurul lor pentru a preveni apropierea celor din jur.
  • Bolile mentale, tulburarile de personalitate (Tulbuarea de personalitate obsesiv-compulsiva), persoanele cu despresie clinica
  • O imagine de sine negativa, increderea in sine scazuta

 

 Recomandari pentru a depasi frica de intimitate:

 

  • Intelegerea motivelor pentru care persoana se teme de intimitate
  • Sa faca pace cu trecutul
  • Sa creeze unui spatiu de sigutranta – increderea
  • Sa practice intimitatea
  • Sa caute ajutor specializat.

 

Citeste si articolul: Sa ne imprietenim cu fricile noastre

 

Intimitatea in relatii poate fi atinsa cand ambii parteneri din relatie se simt acceptati, admirati, respectati si iubiti. In cuplurile care se bucura de intimitate fiecarui partener ii pasa de cealalalt intr-un mod profund, isi doreste ca celalalt sa fie bine.

 

Practicarea intimitatii

 

Cuplurile pot avea contact sexual in fiecare zi si sa nu aiba intimitate relationala, sau pot avea intimitate intelectuala dar sa nu aiba intimitate sexuala.Sunt persoane care esueaza in comunicare pentru ca le este teama sa nu fie judecate.

Un mod de a iesi din firca de intimitate este practicarea intimitatii. Asta inseamna depunerea unui efort constient pentru a deveni mai intim cu partenerul.

 

Modalitati de a crea o mai buna intimitate:

 

  • Sa petreaca timp cu partenerul.
  • Sa experimenteze atingeri non-sexuale (tinutul de mana, sarutat, imbratisari), fara graba de a face sex. Atingerile iubitoare ajuta la crearea de intimitate. In felul acesta se transmite afectiune partenerului.
  • Cuplurile pot experimenta sa discute despre orice unul cu celalalt, sa impartaseasca ceea ce simt si ceea ce gandesc.

 

 

Sa ceara ajutor specializat

 

Lupta cu frica nu este niciodata usoara. Cu atat mai dificil este daca sufera de frica de intimitate pentru ca ii este frica sa fii aproape de persoana pe care o iubeste. Cand o persoana are teama de intimitate si nu o poate depasi de unul singur si nici cu ajutorul unui partener iubitor, atunci recomandarea este sa ceara ajutor specializat. In felul acesta poate primi ajutor ca sa salveze relatia.

 

 Citeste si articolul: Despre anxietate si psihoterapia tulburarilor de anxietate

 

Concluzii

 

Frica de intimitate este cea mai mare si mai serioasa dificultate cu care se confrunta cuplurile. O relatie poate sa inceapa bine, dar la un moment dat, brusc, unul dintre parteneri se retrage sau il iminge deoparte pe celalalt. Din pacate nu multa lume realizeaza ca sufera de frica de intimitate. Multe relatii se destrama intr-un mod dureros pentru ca partenerul respins nu intelege ce s-a intamplat. Partenerul respins se simte furios si are resentimente fata de partenerul care are frica de intimitate.

 

Mituri despre intimitate

 

Asteptarea noastra este ca daca ne deschidem, deschiderea este fara durere. Insa a fi deschisi, a ne asuma vulnerabilitatea vine la pachet cu asumarea faptului ca  putem sa ne simtitm si raniti. Si asta nu pentru ca cealalta persoana are intentia sa ne raneasca, ci pentru ca atunci cand suntem deschisi suntem deschisi la orice vine. In interactiunea cu alti oameni ne putem ciocni unul de celalalt pana ne adaptam unul cu celalalt. Ceea ce poate fi uneori dureros. Si atunci de ce sa ne deschidem? Pentru ca daca nu ne deschidem ne vom simti singuri si izolati si nu vom putea construi relatii apropiate.

Ceea ce ne raneste de regula nu este ce zice sau face celalalt ci felul in care noi interpretam ce face sau ce zice celalalt.

 

Stefana Broadbent vorbeste in filmuletul de mai jos despre cum internetul faciliteaza practicarea intimitatii:

 

 


 

Bibliografie:

 

Kelsey Huntington  – „The Fear of Intimacy, How to Overcome the Emotional or Physical Intimacy Issues in your Relationship or Marriage”