Puterea intuitiei


 

intuitia

pixabay.com

Ce este intuitia? Cum o pot accesa? La ce imi foloseste intuitia? Acestea sunt cateva aspecte pe care o sa le abordez in acest articol.

 

Poate ti s-a intamplat sa intuiesti de exemplu ca o sa intalnesti pe cineva cunoscut pe strada, pe cineva cu care, poate, nu ai mai vorbit de mult timp. Sau sa intuiesti ca o sa ploua intr-o zi, chiar  daca in aparenta parea sa fie soare si frumos; sa intuiesti ca o anumita colaborare cu cineva nu o sa se finalizeze asa cum aparent ati discutat.

Poate ti s-a intamplat sa intuiesti uneori cine te suna la telefon inainte de a verifica telefonul.

 

Imi amintesc ca intr-o vara eram La Gura Portitei  si am avut placuta experienta de a ma conecta cu intuitia mea si sa tin cont de ea. Ma plimbam pe plaja bucurandu-ma de soare si de mare pana la un moment dat cand am simtit frica in stomac. M-am gandit ca poate am mers prea departe si am decis sa ma intorc. Dupa ce m-am intors, la cateva minute, nori negrii au aparut pe cer, nori care m-au urmarit pana am ajuns la un restaurant. La scurt timp dupa ce am intrat in restaurant a inceput o ploaie puternica. Corpul meu a perceput aceasta schimbare de vreme inainte ca mintea mea rationala sa inteleaga si mi-a transmis asta prin acele senzatii pe care le-am simtit in stomac ca fiind frica si a interpretat-o ca fiind un potential pericol pentru mine.

 

Patrick Schwerdtfeger este  vorbitor profesionist. El a tinut o prezentare despre intuitie in cadrul TEDxSacramentoSalon cu titlul: Learned Intuition (Intuitia invatata).

 

O sa redau aici cateva idei care mi-au placut:

“Sunt sigur ca multi dintre voi, in aceasta seara, ati vazut deja cel mai recent film Batman care se afla in prezent in cinematografe. Si, desigur, acum doar doua luni, am avut si filmul Spiderman. Acest lucru se intampla acum de peste 10 ani, unde toti super-eroii cu care am crescut in carti de benzi desenate si sambata dimineata desenele animate sunt readuse la viata sub forma unor filme hollywoodiene de mare buget. Si oamenii care urmaresc aceste filme, inclusiv eu, de altfel, toti stau acolo in cea mai mare parte si isi doresc in secret sa putem dezvolta noi insine aceleasi abilitati supraomenesti.

Ei bine, sunt aici sa va spun ca putem. Este posibil sa dezvolti abilitati supraomenesti in propriile tale vieti.”

 

Intuitia ca reactii emotionale

 

New York Times a scris un articol fascinant despre soldatii care au fost in Irak cu mai multe desfasurari si care au ajuns la un punct, unii dintre ei, unde ar putea privi pe o strada la fel ca aceasta si sa poata prezice cu o precizie uimitoare daca nu exista un IED, un dispozitiv exploziv improvizat … ei puteau prezice daca exista sau nu o bomba pe strada. Pentru mine este ca magia. Si si mai uimitor, cand au fost intrebati cum pot face acest lucru, acesti soldati nu au putut raspunde la intrebare. Nu stiau cum sa o faca. Puteau doar sa o simta. Asta au spus ei. Au spus lucruri de genul „s-a simtit frig” sau „s-a simtit gresit”.

 

Intuitia ca experienta si expertiza

 

 “A fost realizat recent un alt studiu care a implicat maestrii de sah si incepatorii de sah. In ambele cazuri, li s-a aratat o tabla de sah cu un joc la jumatatea drumului in desfasurare, dar au putut privi tabloul doar cinci secunde si apoi cortina a coborat. Apoi li s-a dat un nou tablou si li s-a cerut sa recreeze ceea ce vazusera. Novicii de sah nu puteau obtine decat cinci, sase sau poate sapte piese si apoi se confundau. Nu-si puteau aminti unde fusesera celelalte piese. Dar pentru maestrii de sah a fost usor. Pentru ca vedeti, au vazut intreaga imagine. Au vazut strategia ambilor jucatori. Ei aveau o familiarizare sporita cu situatia care le-a permis sa asimileze informatiile mult mai repede.”

 

“Si astfel aflam ca intuitia la care unii oameni se refera ca inconstient adaptativ este o functie a experientei si expertizei. Atunci cand dezvolti experienta si expertiza, dezvolti intuitia in acelasi timp. Deci, in scopul discutiei mele din aceasta seara, intrebarea devine: care este cel mai rapid mod de a dobandi experienta si expertiza? Si raspunsul la aceasta intrebare este … imersiune! Cand te scufunzi intr-o sarcina, dobandesti experienta si expertiza mult mai rapid.”

 

“Asadar, provocarea mea pentru voi toti in aceasta seara si, de altfel, si pentru mine, este de a lua un rol mai activ in propria noastra viata. Care sunt obiectivele si aspiratiile tale? In ce te-ai putea scufunda pentru a dezvolta intuitii si a-ti atinge obiectivele si aspiratiile mult mai repede? Cum ati putea incorpora scufundarea intentionata in planificarea vietii de zi cu zi?”

 

Poti urmari intraga sa prezentare in video-ul de mai jos:

 

 

 

Intuitia ca instinct

 

Sunt persoane care definesc intuitia ca fiind instinct si altele care le separa pe cele doua. De ex Shakti Gawain spune ca:

Oamenii folosesc des termenul de instinct ca substitut pentru intuitie. In realitate, instinctul si intuitia sunt diferite, dar inrudite.

Animalele se conduc dupa instinct, o parte programata genetic, care le ghideaza  procesul natural de supravietuire si reproducere. Oamenii sunt mamifere, si, prin urmare, au, la randul lor, energii instinctive care le dicteaza autoconservarea si conservarea speciei. Dar, pe langa instinct, noi, oamenii, suntem inzastrati si cu intuitie, o facultate care ne furnizeaza un spectru mai larg de informatii, legate nu numai de supravietuirea noastra ci si de cresterea, dezvoltarea, autoexprimarea noastra si de fixarea unor teluri mai inalte. Comportamentul instinctiv este, de obicei similar la toti membrii unei specii, in timp ce intuitia pare sa fie racordata la nevoile noastre individuale dintr-un anumit moment.

 

 

Ce este intuitia?

 

Intuitia poate sa aiba diverse definitii in functie de subiectivismul persoanei care o defineste.

Se vorbeste despre intuitie ca fiind al saselea simt pe langa simtul olfactiv, simtul gustativ, simtul vizual, simtul auditiv si simtul tactil.

Intuitia este considerata de unii ca fiind cea mai inalta forma de inteligenta.

Mintea intuitiva este un dar divin, iar mintea rationala este servitorul fidel al acesteia. Noi am creat o societate care onoreaza servitorul si a uitat darul.”Albert Einstein

 

Pentru mine intuitia este o forma de putere personala care imi poate oferi informatii despre mine si despre lumea inconjuratoare. Este o forma de a receptiona mesaje si informatii despre mine sau despre mediul inconjurator care nu sunt foarte evidente pentru mintea rationala.

 

Citeste si articolul: Energia feminina si energia mascuina

 

Forme ale intuitiei

 

Cunoasterea

este cel mai complet aspect al intuitiei. Este certitudinea interioara ca un lucru este real fara a fi necesar sa verificam sau sa-l studiem cu mijloace exterioare, fizice.

 

Telepatia

este abilitatea de a comunica o informatie de la o persoana la alta de la distanta.

 

Premonitia

este presimtirea fara un motiv rational a unor fapte care urmeaza sa se intample. Presimtirea este perceperea anticipata a unei informatii sub forma unei senzatii de ordin fizic sau emotional: frig, noduri abdominale, furnicaturi, caldura, bucurie intensa, care apar  in timp ce ne aflam in preajma unei anumite persoane sau intr-o anumita conjunctura.

 

Clarviziunea

este capacitatea de a vedea desfasurarea unor evenimente care urmeaza sa se intample. Este perceperea informatiei sub forma unor viziuni scenice sau simbolice care pot lua forma viselor revelatoare.

 

Anticipatia

este descrierea literara a unui viitor cu sanse de a se intampla pe baza unor deductii logice pornind de la descoperirile tehnico-stiintifice.

 

Clarauditia

In cazul clarauditiei, informatia este auzita distinct, ca o voce interioara a Sinelui. Se mai numeste si auzul limpede, adica acea abilitate de a receptiona, intuitiv, la nivel auditiv, diverse informatii.

 

Cum poti accesa intuitia?

 

Intuitia nu poate fi accesata intotdeauna la comanda mintii rationale. Este posibil ca in timpul exercitilor de conectare cu intuitia ta sa nu se intample nimic si apoi, de ex. cand te afli in autobuz in drum spre casa sa ai o intuitie.

Accesarea intuitiei necesita rabdare si incredere.

 

Impartasesc cu tine modul in care imi accesez eu intuitia. Te incurajez ca tu sa gasesti propria ta cale de a te conecta cu intuitia ta.

Drumul catre conexiunea cu propria intuitie este prin a ma conectata cu mine, cu corpul meu si cu emotiile mele.

 

Te invit sa asculti o meditatie pe care am inregistrat-o de curand, care pe mine ma ajuta sa ma conectez, si sa explorezi in ce masura te ajuta si pe tine sa faci un pas spre a te conecta cu tine si cu intuitia ta:

 

Meditatie pentru conectarea cu intuitia ta

 

 

Shakti Gawain spune ca un pas important in dezvoltarea capacitatilor intuitive este: ”indreptarea atentiei spre ce se intampla in sufletul nostru, pentru a deveni constiente/constienti de aceste dialoguri interioare si a le putea intercepta atunci cand au loc sau la scurt timp dupa.”

 

Citeste si articolul: Meditatie ghidata pentru reconectarea cu sufletul tau

 

Alte modalitati pe care le poti explora pentru a te conecta cu intuitia ta:

 

  • Scrierea viselor intr-un jurnal imediat dupa trezire si reflectare asupra lor.
  • Incercarea a ceva nou. Calatoriile in locuri noi. Schimbarea de rutina deschide usa gandirii flexibile.
  • Petrecerea timpului in natura.
  • Exercitii de meditatie.

 

Bibliografie

Dezvoltarea intuitiei, Shakti Gawain