Relatia dintre femeia „autoritara” (obsesiv compulsiva) si barbatul “rebel” (pasiv agresiv)
Forma de comunicare dintre femeia cu adaptarea de personalitate Obsesiv-Compulsiva şi barbatul cu adaptarea de personalitate Pasiv-Agresiva este de multe ori lupta de putere.
Femeia Obsesiv-Compulsiva va face tot posibilul sa fie perfecta, dar, oricat de mult se va stradui, barbatul Pasiv-Agresiv va sublinia tot timpul ceva ce aceasta nu a facut bine. Obsesiv-Compulsivul se va da de ceasul mortii sa faca acel ceva perfect. Rezultatul va fi o relatie plina de frustrare si furie.
Lupta pentru putere care odata s-a dat intre barbatul pasiv agresiv si parintii sai acum se da in relatie cu partenera sa de cuplu.
Barbatul rebel proiecteaza pe partenera sa pe unul dintre parinti si continua lupta de putere cu acestia in relatia de cuplu. Acesta se poarta ca acel copil rebel caruia nu i s-a permis sa faca ce vroia el, nu i s-a permis sa ia decizii singur si spera sa primeasca ce nu a primit in copilarie de la parintii sai, de la partenera sa: libertatea de a gandi si a lua decizii singur. De multe ori in astfel de situatii partenera de cuplu chiar seamana cu unul dintre parinti.
Femeia obsesiv – compulsiva este centrata sa faca multe prin casa si in cuplu, sa fie perfecta. In dorinta ei de a fi perfecta poate fi perceputa ca fiind o persoana autoritara, dominatoare de catre barbatul rebel.
Intr-o astfel de relatie:
- Femeia isi va asuma responsabilitatea de a tine casa, de a avea grija de copii, este foarte activa, face planuri.
- Barbatul are un comportament pasiv, nu initiaza, nu cere direct ce vrea, bate apropouri si daca femeia nu se prinde va reactiona rebel. Asteapta ca femeia sa ii ofere ce are el nevoie fara sa ii ceara direct ceva. Vrea sa fie lasat in pace, sa ii se dea libertate.
Daca ii ceri unei persoane rebele, de exemplu, sa inchida geamul, aceasta o sa il deschida. Daca ii spui sa o ia la dreapta, o va lua la stanga. Este un „Gica contra”. Femeia se va simti neimportanta atunci cand cere ce vrea si barbatul rebel va face pe dos. Si de aici apare lupta pentru putere.
Indivizii care au dezvoltat o adaptare Pasiv-Agresiva au avut parte de lupta in copilarie. Ei cred ca orice ar dori va deveni o lupta pentru putere. Ei abordeaza situatiile cu aceasta atitudine, si in realitate fac ca lucrurile sa devina mai dificile pentru ei. Prin renuntarea la lupta continua si prin atitudinea directa, indivizii cu o adaptare Pasiv-Agresiva pot sa simta bucuria vietii mai degraba decat durerea.
Citeste si articolul:”Blocaje in comunicarea din cuplu”
Recomandari daca esti intr-o astfel de relatie:
- Constientizeaza lupta de putere din relatia ta.
- Identifica pe care rol intri, pe cel de „autoritate” sau pe cel de „copil rebel”.
- Observa coportamentele tale care declanseaza lupta de putere si nu le mai da curs.
- Identifica care sunt comportamentele prin care te poti conecta cu celalalt, care nu duc la lupta de putere.
- Fii perseverent/a in a face lucrurile altfel. Nu vor aparea schimbari majore intr-un timp prea scurt.
- Cauta ajutor specializat daca este prea dificil sa iesi din aceasta lupte de putere.
Mai jos vei gasi cateva recomandari pentru cum poti sa relationezi cu partenera „autoritara” sau partenerul „rebel”:
Relatia cu barbatul cu adaptarea de personalitate Pasiv – Agresiva (Rezistent – Jucausa)
Recomandari:
Pasiv agresivii sunt persoane care sunt centrate pe reactii si distractie.
Pentru a face contact cu cu o persoana rebela:
- Fii spontana
- Da-i sarcini creative
- Dedica timp pentru distractie si umor, muzica si jocuri
- Mai degraba joaca-te decat sa te lupti cu el. Va avea tendinta sa te invite in lupta lui interna.
- Invita-l in afara cadrului „sau-sau”. El se limiteaza doar la doua optiuni si in acest fel isi creeaza o dilema. Este util sa le semnalezi acest lucru si sa-l ajuti sa vada ca exista intotdeauna mai mult de doua optiuni.
- Ajuta-l sa isi dea seama ca nu trebuie sa lupte pentru a trai. El nu au avut experienta ca ceilalti vor fi cooperanti cu el in obtinerea satisfacerii nevoilor sale. Are nevoie sa traiasca situatia in care poate renunţa la lupa si totusi sa isi satisfaca nevoile. Mai departe el are nevoie sa-si dea seama ca nu poate caştiga prin auto-infrangere. In acest fel el doar se raneste. Singurul mod de a castiga in realitate este prin renuntarea la lupta.
- Invata-l sa spuna „nu” in mod direct. Incercarile lui de afirmare a propriei autonomii si de a spune „nu” în mod direct au fost înfrante in copilarie, astfel ca a invatat sa o faca prin rezistenta pasiva. Are nevoie sa traiasca experienta libertatii de a spune „nu” in mod direct si de a fii in continuare OK cu ceilalti.
- Ajuta-l sa-si rezolve frica de exprimare a sentimentelor in mod direct. Pasiv-Agresivii au tendinta de a-si retine sentimentele, datorita unei frici din Copil ca vor exploda (izbucni) daca isi elibereaza sentimentele. Au nevoie sa invete cai prudente prin care pot experimenta exprimarea sentimentelor in mod direct fara a rani pe nimeni in jur si fara a se rani pe ei insisi.
Relatia cu femeia cu adaptarea de personalitate Responsabil – Dependent de munca (obsesiv – compulsiv)
Recomandari
Obsesiv compulsivii sunt persoane centrate pe gandire si logica.
Pentru a face contact cu o persoana obsesiv – compulsiva:
- Spune-i ca a facut treaba buna la momentul potrivit
- Fii organizat
- Fii logic, ofera-i informatii
- Comporta-te responsabil
- Ofera-i recompense si spune-i pentru ce
- Fii punctual
- Daca intervine o schimbare de program spune-i imediat
- Convinge-o sa isi acorde o marja de eroare. Nu conteaza care este procentul atata timp cat isi acorda una. Facand asta nu mai pretinde sa fie perfecta. De exemplu isi poate acorda 10% marja de eroare astfel incat dacă faca lucrurile 90% bine va continua sa aiba o parere buna despre sine. Daca trebuie sa fie perfect nu ajunge sa se simta bine pentru ca oricand poate gasi ceva ce mai are de facut.
- Convinge-o sa faca constient si intentionat cel puţin o greseala pe zi. Poate alege ceva care nu va avea consecinte majore si apoi sa se distreze gresind constient si intentionat. Astfel primeste permisiunea de a se bucura de rebeliune, ceea ce nu a putut face deschis atunci cand era copil.
- Ajut-o sa inchida poarta de scapare care consta in a munci pana la epuizare. Obsesiv-compulsivii tind sa munceasca pana ce sunt bolnavi sau epuizati si doar atunci isi permit sa ia o pauza. Consecinta este ca se predispun la ulcere, tensiune crescuta, infracturi cardiace si alte afectiuni legate de tensiunea sangvina. Inchizand aceasta poarta de scapare vor putea sa ia pauze, sa se relaxeze si sa echilibreze munca cu jocul.
- Ajut-o sa isi gestioneze anxietatea. Pentru workaholicul-responsabil este important sa realizeze ca isi produce anxietatea prin ceea ce isi spune in minte. De asemenea, are nevoie sa realizeze ca ritualurile pe care le realizeaza sunt incercari magice de a-şi gestiona anxietatea. Descoperind moduri de joaca si de renuntare la Parintele impovarator permite Copilului sa renunte la anxietate si la comportamentul ritualist.
- Da-i stroke-uri pentru „a fi”. Obsesiv-compulsivii au primit multa recunoastere si atentie pentru ceea ce faceau bine in copilarie, dar au primit putina atentie pur si simplu pentru ca exista. In consecinta tind sa se simta inconfortabil atunci cand doar „exista”. Este util sa petreceti timp cu ei si sa va bucurati de ei doar pentru ca exista, pentru a-i ajuta sa se simta confortabil si sa se simta valorosi doar pentru ca exista.
- Dependentii de munca – Responsabili au nevoie sa experimenteze sa fie iubiti si sa iubeasca si in afara a ceea ce fac. Au nevoie de permisiuni si de stroke-uri numai pt a exista, pentru a se simti iubiti si doar cand sunt. Au nevoie sa invete ca pot fi “indeajuns de buni” si fara a fi perfecti.
- Se poate realiza un contact eficient cu persoane cu adaptarea Dependent de munca – Responsabil prin abordarea gandirii prin punerea de intrebari adecvate. Le place sa se angajeze in gandire, aria pe care o folosesc cel mai eficient.
Iti recomand sa citesti si urmatoarele articole:
- Etapele formarii cuplului
- Calitatea fiecarei relatii depinde de satisfacerea nevoilor emotionale
- Dificultati care pot aparea in relatia de cuplu dupa primul bebelus
- Blocaje in comunicarea din cuplu
- Sexualitatea si disfunctiile de natura psihosexuala in relatia de cuplu
- Relatia de cuplu intre fidelitate si infidelitate
Bibliografie
Personality Adaptations: A New Guide to Human Understanding in Psychotherapy and Counselling, Vann Joines, Ian Stewart, 2002