Dificultati care pot aparea in relatia de cuplu dupa primul bebelus
- Reactia cuplului la venirea pe lume a propriului copil este conditionata de ceea ce a trait fie care dintre cei doi in copilarie.
- Matenitatea va fi pentru viitoarea mama ocazia de a se raporta diferit la propriul trecut si de a modifica relatia cu imaginile parentale. Aceasta perioada acceseaza conflictele interne nerezolvate ale propriei copilarii, dar si ale relatiei cu propria mama.
- Mama intra in fuziune cu bebelusul si tatal se poate simti exclus. Cand sotul se simte exclus poate sa se retraga din relatie. Petrece mai mult timp cu prietenii, la serviciu. Aceasta retragere este traita de sotie ca o respingere, un abandon. Si, astfel, ea poate deveni cicalitoare.
- Femeia devine mama si uneori ea este perceputa de barbat (inconstient) ca fiind si mama lui si acesta reactioneaza la ea asa cum a reactionat cand era copil in relatie cu mama lui. Poate ca un copil rebel.
- Cand barbatul reactioneaza ca un rebel, femeia mama se poate simti respinsa asa cum o mama se poate simti respinsa de copilul sau adolescent.Cu cat se simte ea respinsa cu atat mai normativa devine fata de sot, caruia ii poate reprosa diverse lucruri (ca nu se implica in relatia cu copilul, ca nu o ajuta cu cresterea lui, etc.). Cu cat mai multe reprosuri ii aduce aceasta sotului ei cu atat mai multa distanta ia acesta fata de ea si copil. El nu se simte inteles, se simte sufocat de incercarile sotiei de a ii cere sa faca…Intr-un final amandoi se simt respinsi de partener si apare o lupta intre ei. O lupta in care fiecare se simte ranit.
- De exemplu, tatal este posibil sa se identifice cu copilul si sa ii ceara sotiei sa fie o mama perfecta pentru copilul lor, sa fie acea mama pe care el a avut-o la un moment dat sau acea mama pe care nu a avut-o , dar si-o doreste. Cand barbatul vede ca sotia nu este acea mama perfecta, devine revendicativ, ii reproseaza. De fapt el cauta o mama pentru el. Copilul este un spatiu de proiectie pentur el.
- De exemplu, mama poate proiecta asupra fiicei ei imaginea pe care o are despre mama ei, deprimata si vulnerabila, fata de care s-a simtit vinovata ca a abandonat-o. Mama se identifica cu fetita responsabila de starea propriei mame, de vulnerabilitatea si deprimarea acesteia. Proiectia are ca scop, in acest caz, repararea prin intermediul fiicei ei a depresiei mamei.
Citeste si articolul:”Nasterea unei mame”
Recomandari pentru cuplurile care au devenit pentru prima data parinti:
- Cautati suport emotional pentru nevoile voastre emotionale de la prieteni si familia extinsa
- Fiti constienti ca venirea unui nou membru in familie aduce si schimbarea dinamicii familiale, este nevoie sa va adaptati unei noi structuri familiale.
- Acordati atentie in continuare si relatiei de sot – sotie
- Daca apar dificultati apelati la un specialist care sa va ajute sa intelegeti dinamica psihologica dintre voi
Iti recomand sa citesti si urmatoarele articole:
- Relatia dintre femeia „autoritara” (obsesiv – compulsiva) si barbatul „rebel” (pasiv – agresiv)
- Calitatea fiecarei relatii depinde de satisfacerea nevoilor emotionale
- Citeste si articolul:”Relatia de cuplu intre fidelitate si infidelitate”
- Etapele formarii cuplului
- Sexualitatea si disfunctiile de natura psihosexuala in relatia de cuplu
- Citeste si articolul:”Relatia de cuplu intre fidelitate si infidelitate”
Bibliografie:
Ghid psihologic pentru sarcina si maternitate, Corinne Antoine
Scenariile narcisice ale parentalitatii, J. Manzano, F. Palacio Espasa, N. Zilkha