Trauma de abandon
Oricare dintre problememele prezentate mai jos ar putea aparea în urma traumelor de abandon cauzate de pierderile si rupturile din copilarie si/sau din cursul vietii adulte.
Simptomele post-traumatice de abandondon au suficiente caracteristici asemanatoare cu PTSD pentru a fi considerate un subtip al acestei categorii de diagnostic.
Ca si în cazul altor tipuri de post-trauma, PTSD de abandon este o stare neuro-psiho-biologica, o asa-numita „tulburare limbica” sau „boala a amigdalei” cu simptome care variaza de la usoara la severa.
Printre acestea se numara:
- Sentimente intruzive de insecuritate – o sursa majora de auto-sabotaj în relatiile primare si în atingerea obiectivelor.
- Tendinta de a reînnoi scenariile de abandon în mod compulsiv prin modele repetitive (adica abandonism – fiind atrasa de indisponibilitate).
- Reducerea stimei de sine, vulnerabilitatea crescuta si un sentiment de rusine usor de declansat.
PTSD de abandon lasa victimele cu o nevoie de a isi proteja sinele cu mecanisme de aparare care pot fi puse in act automat si a caror intentie este de a proteja sinele narcisist ranit de alte respingeri, critici sau abandonari.
Aceste mijloace obisnuite de aparare tind sa devina neadaptative în sensul cresterii nevoii de satisfacere imediata care împiedica realizarea obiectivelor pe termen lung – este un ciclu de rusine vicios.
Victimele tind sa aiba flashback-uri emotionale, inundandu-le cu sentimente, variind de la anxietate usoara pana la panica intensa ca raspuns la declansatori de care nu este constient.
Odata ce frica de abandon este declansata, ei se pot simti momentan coplesiti, iar unii experimenteaza ceea ce Daniel Goleman numeste „deturnare emotionala” – o dificultate de a tine in frau propriile emotii. În cazul în care deturnarea emotionala apare destul de frecvent, excesele sale emotionale cronice pot conduce la autocritica neconditionata, precum si la aparitia unor conditii secundare, cum ar fi depresia cronica, anxietatea, gandirea obsesiva, izolarea, narcisismul negativ si dependenta.
Citeste si articolul: Trauma si tulburarea de stres posttraumatic
Caracteristicile tulburarii de stres posttraumatic a traumei de abandon
- Dificultati in formarea relatiilor primare.
- Insecuritate care interfereaza cu relatiile de cuplu, viata sociala si realizarea obiectivelor.
- Tendinta de a se expune in mod repetat oamenilor sau experientelor care duc la o alta pierdere, o alta respingere si o alta trauma.
- Rusine – orice sentiment de respingere sau de esec poate agata sentimente profunde de rusine.
- Lipsa de încredere.
- Tendinta fata de tipare de comportament distructive care ii saboteaza viata, obiectivele sau cariera.
- Anxietatea fata de figurile de autoritate.
- Amintiri sporite ale separarilor traumatice si ale altor evenimente.
- Blocaje partiale sau complete ale amintirilor traumatice din copilarie.
- Retrairea intruziva a amintirilor emotionale care decurg din pierderile din copilarie – adica sentimente de neputinta, vulnerabilitate si teama – fara a reusi sa isi reaminteasca evenimentele originale.
- Stima de sine scazuta, sentimentul scazut al drepturilor, anxietate de performanta.
- Sentimente de detasare emotionala, adica senzatie de amorteala la pierderi si deconectari curente sau trecute.
- Dificultatea de a renunta la sentimente de respingere, dorinta si regret.
- Dificultatea de a lasa timpul peste un conflict , o dezamagire etc.
- Episoade de comportament auto-neglijent sau auto-distructiv.
- Dificultatea de a rezista la socurile si coborasurile emotionale obisnuite din cadrul relatiilor intime. (reactioneaza excesiv)
- Ajungerea in impasuri – probleme de lucru prin conflict cu altii.
- Sensibilitate extrema la respingeri, excluderi sau critici percepute.
- Pendulari emotionale intre frica de intruziune si frica de abandon: Pe de o parte, simtiti „zidurile apropiate”, daca cineva se apropie prea mult, iar pe de alta parte, va simtiti nesigur, infometati de iubire – pe o groapa de abandon – atunci cand deveniti nesiguri de dragostea persoanei de alaturi.
- Tendinta de a se simti fara speranta agatat de un partener care nu este disponibil din punct de vedere emotional.
- În schimb, tendinta de „a se opri” si de a „pierde conexiunea” prin închiderea involuntara în mod romantic si / sau sexual cu un partener este pe deplin disponibil.
- Anorexia emotionala sau bulimia emotionala: dificultatea de a simti afectiunea oferita de un partener disponibil.
- Dificultatea de a numi emotiile.
- Abandofobismul – tendinta de a evita cu desavîrsire relatiile apropiate pentru a evita riscul de abandon.
- Tendinta de a se grabi în relatii si de a se lega prea repede.
- Dificultatea de a merge mai departe pentru ca este puternic atasata, chiar si atunci cand stie ca persoana nu este buna pentru ea/el.
- O nevoie excesiva de control, fie ca este vorba despre nevoia de a controla comportamentul si gandurile celorlalti, fie de a se controla pe sine in mod excesiv ; nevoia de a avea totul perfect.
- Tendinta de a crea haos evitand responsabilitati, procrastinand, facand mizerie si senzatia de control.
- Un sentiment sporit de responsabilitate fata de altii, de salvare, de satisfacere a nevoilor oamenilor, chiar si atunci cand acestia nu le-au exprimat.
- Tendinta de a avea asteptari nerealiste fata de ceilalti, însotite de reactivitate sporita atunci cand nu le respecta.
- Auto-judecata, auto-critica: asteptarile nerealiste fata de sine.
- Nevoia excesiva de acceptare sau de aprobare.
- Reactie de frica la furia oamenilor,
- Problemele de co-dependenta – ofera prea mult altora, ii pune pe ceilalti pe primul loc si simte ca nu primeste suficient inapoi.
- Tendinta de a actiona impulsiv fara a fi capabil sa franeze, chiar si atunci cand persoana este constienta de consecintele negative.
- Tendinta spre izbucniri de furie imprevizibile, uneori arzand etape catre importante conexiuni sociale.
- În schimb, tendinta de a nu reactiona la furie din teama de a rupe conexiunea sau dintr-o aversiune extrema de a nu fi „placuta”.
- Narcisismul negativ – preocupat de auto-critica si îngrijorare fata de modul în care este perceputa de ceilalti
Citeste si articolul: Traumele psihologice
Articol preluat si tradus de pe huffpost.com
Autor Susan Anderson
www.abandonment.net
PS. Daca ti-a placut articolul si iti este de folos, te rog sa il impartasesti si cu prietenii tai folosind butoanele de mai jos. Iti multumesc! 🙂