Nasterea unei mame


Spread the love

 

 

www.pixabay.com

www.pixabay.com

 

Daniel Stern scrie in cartea „The birth of a mother”despre experienta femeii in procesul ei interior de a deveni mama. Asa cum bebelusul se naste fizic, asa si mama se naste odata cu el in plan psihologic, ca identitate.

Nasterea psihologica a mamei nu se intampla in momentul in care se naste bebelusul, la primul sau plans. Este un proces care dureaza cateva luni.

 

Autorul vorbeste despre mai multe etape prin care trece tanara femeie in devenirea ei ca mama:

 

  • Trecerea de la identitatea de fiica la cea de mama
  • Intoarcerea catre alte femei
  • Isi vede sotul intr-un mod diferit
  • Formarea unui nou triunghi
  • Asigurarea ca bebelusul va supravietui
  • Nevoia de validare
  • A iubi si a fi iubita
  • Creste sensibilitatea
  • Acceptarea intuitiei
  • Echilibrarea carieirei cu bebelusul
  • Gasirea unui nou loc in societate
  • Gasirea unui nou rol in familie

 

Pregatirea pentru a deveni mama – un proces in trei etape:

 

 

  1. Sarcina: Pregatirea pentru o noua identitate

 

Intr-un fel sunt trei sarcini in acelasi timp: fatul care creste in uter, mentalitatea de maternitate in curs de dezvoltare in psihicul mamei si imaginea pe care o are mama despre copilul ei care creste in uter si care se contureaza in mintea ei.

In acest moment viitoarea mama este preocupata de dorinte, temeri, si fantezii care in cultura noastra graviteaza in jurul a cateva intrebari:

 

www.pixabay.com

www.pixabay.com

 

  • Cine este acest bebelus?
  • Cum voi fi ca mama?
  • Cum voi fi eu si cum se va schimba viata mea dupa nastere?
  • Ce se va intampla cu casnicia mea? Cum va fi ea influentata?
  • Ce se va intampla cu cariera mea?
  • Ce se va intampla cu relatiile cu familia si prietenii mei?
  • Copilul meu se va naste sanatos?
  • Cum va fi nasterea?

 

 

Aceste intrebari furnizeaza materia prima pentru pregatirea identitatii materne.

 

Citeste si articolul:”Efectele sarcinii asupra psihicului femeii”

 

  1. Nasterea – timp pentru tranzitie

 

Nasterea in sine este un moment de tranzitie cand femeia este suspendata in timp – obosita, euforica, usurata. Nasterea copilului este un eveniment central in viata unei femei, un eveniment miraculos si traumatic cu emotii si implicatii de neuitat. Pentru cele mai multe femei este un eveniment atat de primitiv si profund incat este dificil de asimilat complet si pus in cuvinte. Este o poveste care nu va fi verbalizata complet niciodata nici chiar de mama.

Povestea nasterii bebelusului devine o parte importanta din identitatea materna.

 

La limita capacitatilor

 

In timpul travaliului, mai ales in ultima parte, o femeie stie instinctiv ca ea desfasoara una dintre sarcinile celel mai vitale intreprinse vreodata, ca viata este in joc, atat a ei cat si a bebelusului. Ea isi da seama ca trebuie sa duca pana la capt procesul. Nu exista nici o alta optiune. In acele momente femeia este provocata dincolo de limitele normale de concentrare, rezistenta, durere.

 

Primul plans al bebelusului

 

Pentru multe mame primul plans al bebelusului este ca o alarma care trezeste o noua parte din ele.

 

Punerea bebelusului pe burta

 

Persoana care asista la nastere va prinde copilul, va face o scurta verificare pentru a vedea ca totul este in ordine si apoi pune bebelusul pe burta mamei pentru ca ea sa il tina si sa se cunoasca. Pentru unele mame greutatea bebelusului si faptul ca simt corpul acestuia pe burta este un moment important care le ajuta sa isi cristalizeze identitatea materna.

 

Contactul vizual

 

Un alt moment important pentru unele mame este cand bebelusul se uita in ochii mamei, chiar si pentru un moment. Multi dintre bebelusi nu privesc in ochi, ei deschid ochii intr-un mod neclar care nu impacteaza mama foarte puternic.

 

Alaptarea

 

Prima experienta a bebelusului la san poate aduce propriile sale delicii sau frustrari, dar pentru multe femei ajuta la cimentarea faptului ca acesta este intr-adevar copilul ei si ea este intr-adevar mama.

Pentru altele alaptarea poate sa fie o serie de pasi gresiti si porniri false ducand la plansul bebelusului si la disperarea mamei.

 

Receptivitate si protectie

 

De foarte putine ori in viata o femeie este atat de vulnerabila si impresionabila ca in timpul nasterii si dupa nastere. Ea devine un vibrant receptor pentru ce urmeaza ca sa poata sa il contina. Ea se afla intr-o pozitie de fragilitate constructiva.

 

Implinirea

 

Impactul psihologic cel mai intens al nasterii este pentru majoritatea femeilor un sentiment de realizare si de implinire. Mamele descriu aceste emotii ca fiind un mixt de euforie, epuizare, victorie si eliberare.

 

Citeste si articolul:”Dificultati care pot aparea in relatia de cuplu dupa primul bebelus”

 

  1. Implinirea de sine – profetii si roluri noi

 

Pentru a finaliza pregatirea pentru maternitate mai exista o sarcina care se va desfasura in mare parte in mintea mamei. In perioada de sarcina mama a trait in minte cu imaginea unui bebelus imaginar . Dupa nasterea bebelusului real mama elaboreaza planuri mentale pentru viitor in care atribuie identitati si roluri specifice atat bebelusului cat si sotului si siesi.

 

Un nou mod de a privi tranzitia catre devenirea ca mama

 

 

 

 

PS. Daca vrei sa faci parte dintr-o comunitate de femei care isi descopera si exploreaza propria feminitate te invit sa te abonezi la pagina de pe facebook: Cum sa hranesti sufletul feminin

 

 

Iti recomand sa citesti si urmatoarele articole care vor completa tema acestui articol:

 

 

PS. Daca ti-a placut articolul si ti-a fost de folos te rog sa il impartasesti cu prietenele tale folosind butoanele de mai jos. Iti multumesc! 🙂

 

Bibliografie:

 

The birth of a mother, How to a moterhood experience change you forever, Daniel Stern

 

 

psiholog Brasov