Despre cum mediul ne influenteaza dezvoltarea psiho-emotionala inca de la conceptie si despre cum perioada prenatala si experienta nasterii modeleaza lumea
Viata intrauterina
Voi prezenta in acest articol cateva idei interesante despre viata intrauterina si despre felul in care cele 9 luni traite in pantecul mamei ne influenteaza viata de adult.
M-am inspirat pentru acest articol din
- filmul In Utero, un documentar realizat de Rebelhouse Film, directorul filmului fiind Kathleen Gyllenhaal
si din cartile:
- „A Holistic Guide To Embracing Pregnancy, Childbirth, And Motherhood, Karen Salt;
- ”The Secret Life of Babies: How Our Prebirth and Birth Experiences Shape Our World, Mia Kalef;
- “The Emotional World of the Fetus, Gajanan Kelkar;
Filmul In Utero incepe cu o invitatie la a ne intoarce catre noi insine si a ne explora gandurile noastre care ne-au influentat dezvoltarea:
„Ce-ar fi sa ne indreptam catre interior? Ce-ar fi sa ne gandim la ideile care ne-au alimentat dezvoltarea si sa ne privim in interior? De ce sa nu ne intoarcem in pantec? De ce sa nu incepem chiar de acolo? Pentru ca acolo incepe totul.”I (Film In Utero)
In ce fel perioada prenatala si experienta nasterii modeleaza lumea
Filmul In Utero reuneste date care explică de ce unii dintre noi se confrunta cu provocari inca de la inceput, in timp ce altii prospera.
Voi reda mai cateva citate relevante ale specialistilor care au participat la realizarea filmului:
“Noi dovezi confirma faptul ca nu doar AND-ul ci si mediul construieste fiinta umana. Primul si cel mai important mediu este pantecul mamei.Experientele pe care le traim in pantec raman in noi pana la maturitate. Ne influenteaza deciziile si contribuie la starea actuala a lumii.”
“Suntem influentati de mediu din momentul in care pasim in el, adica din secunda in care suntem implantati in uter. Din acel moment si pana la moarte, interactionam cu acest mediu, il construim si ne lasam construiti de el.” (Gabor Mate, M.D., Author In the Realm OF Hungry Ghosts: Close Encounters with Addiction)
“Cat timp suntem in uter nu vorbim. Desi toate experientele din uter sunt reale ele nu sunt reprezentate in Ego-ul verbal . Ca urmare experientele pre-verbale sunt inconstiente . se pot ivi in vise dar si in situatii de zi cu zi. ”,( Ludwig Janus, M.D., Author The Enduring Effects of Prenatal Experience)
„Ni se inloculeaza ideea ca viata intrauterina ar fi un paradis, dar nu e deloc asa. In pantec, copilul este un recipient, recipientul fericirii, dar si al anxietatilor si dificultatilor traite de parinti.„ (Ursula Volz Boez, psihanalist, neuropsihiatru )
„Fetusul se scalda in starile mamei, simte fiecare tresarire a mamei. Simte fericirea si bucuria ei, dar si toate anxietatile. ” ( Ludwig Janus, M.D., Author The Enduring Effects of Prenatal Experience,)
Citeste si articolul: Nasterea unei mame
Amprentarea
Mia Kalef vorbeste despre amprentare in cartea sa „ The Secret Life of Babies: How Our Prebirth and Birth Experiences Shape Our World). O amprenta, spune ea, este efectul de durata a unui eveniment pozitiv sau al unui eveniment provocator. In cazul de fata ne vom concentra pe efectul pe care il are un eveniment provocator. Acest tip de amprenta se formeaza atunci cand amenintarea este mai mare decat puterea de a ii contracara efectele. Altfel spus, daca poti exprima in mod adecvat, sa plangi, sa fii furios sau sa faci orice ai nevoie ca sa rezolvi situatia inconfortabila atunci nu vei fi amprentat de experienta. Atata timp cat semnalul de amenintare a vietii continua sa fie transmis contractia nu va fi rezolvata. Si uneori daca nu te simti capabil sa raspunzi semnalului sau sa ii contracarezi efectele, contractia va continua chiar si dupa oprirea semnalului.
O amprenta este rezultatul unei contractii nerezolvate aparuta in urma unui mesaj de amenintare a vietii.
Cand esti amprentat corpul tau se comporta ca si cand semnalul de amenintare a vietii continua chiar si dupa ce semnalul original de pericol a fost oprit.
Cand esti confruntat cu un mediu similar cu mediul cand ai fost amprentat prima data atunci este ca si cum un buton al unei inregistrari este apasat.
Amprentele experientei prenatale
“Cu totii purtam o amprenta. Ea se naste dintr-o lunga istorie traumatica la nivel mondial.” (Bernard W. Bail M.D., Autoul cartii The Mother’s Signature, Film In Utero)
„Trebuie sa apreciem rolul important pe care mediul prenatal il are in dezvoltarea copilului. Ne ajuta sa intelegem ca disfunctionalitatile oamenilor sunt de fapt amprentele experientei prenatale.
Daca le povestesti oamenilor despre lucruri din copilarie iti vor repeta la nesfarst ca nu isi aduc aminte Cu totii tinem minte ca sunt doar amintiri pe care nu le apelam. Fie pentru ca nu s-a intamplat mare lucru fie ca s-au intamplat prea multe. In cele mai multe cazuri s-au intamplat prea multe. Ca sa faca fata acestei situatii oamenii au ales sa isi distraga atentia si sa nu isi mai aminteasca. Deseori mi se spune ca am un aer trist Tristetea mea este de fapt o amintire.Intr-un fel este programata in mine.Nu este o amintire pe care o apelez.Trebuie sa deosebim aceste doua tipuri importante de memorie Deseori vietile noastre apar ca niste amintiri imprimate. Imprimarea incepe in uter. ”(Gabor Mate, M.D., Author In the Realm OF Hungry Ghosts: Close Encounters with Addiction, Film in Utero)
Lumea emotionala a fetusului
Momentul pe care noi il sarbatorim este momentul nasterii, nu momentul in care am fost conceputi, desi inainte de nastere exsita 9 luni de viata in uterul mamei noastre. Viata nu incepe in momentul nasterii noastre. Viata in forma fizica incepe din momentul conceperii noastre.
Gajanan Kelkar scrie in cartea sa „The emotional world of the Fetus„ despre 9 principii universal acceptate despre viata, conceptie, nastere:
9 principii universal acceptate
- Viata incepe la conceptie, nu la nastere
- Sarcina si nasterea sunt pe un continuum al unui proces natural
- Mama insacinata si fetusul impartasesc experiente, ei sunt indivizi distincti
- Bebelusii sunt constienti si sunt fiinte comunicative
- Toate celulele bebelusului in uter raspund la un mediu iubitor
- Felul in care oamenii se dezvolta si invata depinde de interactiunea dinamica si continua dintre dotarea naturala genetica si ingrijire.
- Creierul este sensibil la experiente de-a lungul vietii, in mod special in perioada pre-natala si post-natala timpurie organizeaza creierul. Cunoasterea acestora poate oferi oportunitatea de a promova cresterea si dezvoltarea optima.
- Parintii participa in mod activ in dezvoltarea psihica si mentala a bebelusului lor. Mama il ajuta pe copil sa isi regleze emotiile. Contactul mama-bebelus este fundatia primara pentru toare relatiile viitoare. Bebelusii se ataseaza de prsoanele care il ingrijesc intr-un mod securizant, evitant, ambivalent sau dezorganizat.
- Viata este un continuum. Momente importante apar pe parcursul acestei perioade care pot fi constientizate si sarbatorite cu ritualuri si ceremonii.
Ce invata bebelusii din perioada intrauterina
Recomandari pentru mame – Imbratiseaza experienta de a fi insarcinata, nasterea si maternitatea
Perioada de graviditate este o perioada de ajustare spune Karen Salt in cartea:” A Holistic Guide To Embracing Pregnancy, Childbirth, And Motherhood. Chiar cand crezi ca ai toate lucrurile sub control apare o noua schimbare: trebuie sa mergi des noaptea la toaleta, reactinezi emotional la toate, reclamele te fac sa plangi, oamenii pe care ii iubesti te irita, te gandesti la viitor si te ingrijorezi pentru el, etc.
Stresul, anxietatea, tensiunea nu sunt bune pentru tine si bebelusul tau. In astfel de momente este bine sa iei o pauza de la ciclul anxietatii. Tu esti singura persoana care poate sa decida cum va fi perioada de graviditate pentru tine pentru ca tu esti cea care traieste aceasta experienta.
Cum poti sa le reduci? Adopta strategii simple de a reduce provocarile, ingrijorarile si incertitudinile. Apeleaza la exercitii de relaxare care sa te ajute sa iti reduci nivelul de sres si sa te conectezi cu bebelusul tau.
Exercitiu de relaxare 1 – conectarea-te cu tine
Incetineste ritmul vietii si simte mirosul catorva flori, bucura-te de rasaritul soarelui si fii constienta de cum creste viata in interiorul tau. Cand crezi ca ai totul sub control, o alta schimbare apare.
Ca mama esti conectata cu lumea din jur mult mai profund, la un nivel mult mai intim: cu lucrurile pe care le-ai pus in anumite locuri din casa, cu prietenii si colegii care interactioneaza cu tine. In aceasta perioada cat esti insarcinata acorda atentie conexiunilor care sunt in interiorul si in exteriorul tau.
Relaxarea poate sa insemne mai mult decat gandurile pozitive ocazionale sau o plimbare printre flori. Poate sa insemne atingere, masaj, meditatie si alte tehnici utilizate pentru a elimina distragerile din viata ta si sa iti focusezi energia catre lucruri de baza, precum respiratia.
Exercitiu de relaxare 2 – conecteaza-te cu bebelusul tau
Citeste exercitiul in intregime inainte de a il face.
- Aseaza-te intr-un loc confortabil. Inchide telefonul. Inconjoara-te cu perne daca asta te ajuta sa te relaxezi.
- Dupa ce te-ai asezat fii atenta la respiratia ta. Aseaza-ti mainile pe fiecare parte a spatelui inferior, chiar deasupra șoldurilor. Respira profund si relaxeaza muschii de sub mainile tale.
- Respira adanc si fii atenta la senzatiile de ameteala si discomfort. Daca te simti bine continua. Focuseaza-te pe ritmul inimii tale. Simte-ti puterea corpului tau. Observa cum gandurile tale se scufunda adanc in mintea ta. Observa cum locul in care te-ai asezat aproape ca iti tine corpul si il leagana cu tandrete. Poate sa dureze cateva minute sau poate chiar 10 minute sa simti asta. Timpul alocat acestui moment depinde de disponibilitatea ta de a experimenta tacerea.
- Acum focuseaza-ti atentia in interiorul tau in locul in care bebelusul tau creste. Inchide ochii. Vizualizeaza cum aerul intra in corpul tau si calatoreste ca un nor de energie prin plamani, prin sange in interiorul bebelusului tau. Vizualizeaza cum bebelusul tau raspunde acestei energii. Bebelusul poate se va misca sau se va intoarce in uterul tau ca raspuns la respiratia ta. Simte cum respiratia ta se respandeste prin cordonul ombilical invelind bebelusul cu forta vietii.
- Cand expiri observa cum aerul pleaca din corpul tau. Imagineaza-ti cum stresul si incrtitudinile pleaca din corpul tau atunci cand expiri. Asculta si observa cum aerul intra si iese din corpul tau. Constientizeaza cum toate tensiunile din corpul tau sunt elibarate atunci cand expiri. Cauta sa nu iti fortezi respiratia in ideea de a respira mai repede cu scopul de a elibera mai multa tensiune. Inspira si expira incet. Aloca atat timp cat ai nevoie pentru acest exercitiu.
- Cand esti pregatita sa termini exercitiul deschide incet ochii. Ajusteaza-ti vederea si simturile. Calatoreste din interiorul corpului tau catre exteriorul corpului tau. Priveste camera in care te afli. Observa preospetimea aerului.
- Cand te simti confortabila poti sa iti reiei activitatile.
PS. Daca vrei sa faci parte dintr-o comunitate de femei care isi descopera si exploreaza propria feminitate te invit sa te abonezi la pagina de pe facebook: Cum sa hranesti sufletul feminin
Iti recomand sa citesti si urmatoarele articole care vor completa tema acestui articol:
- Energia feminina si energia masculina
- Psihologia femeii
- Ritualuri pentru pantec – Cum sa hranesti sufletul feminin
- Cum sa hranesti sufletul feminin- Retreat de feminitate in Creta
- Despre feminitatea – Din reflectiile mele asupra energiei feminine
- Nasterea unei mame
- Efectele sarcinii asupra psihicului femeii
- Avem nevoie sa restabilim feminitatea – cu Michelle Miller
- Mama si relatia cu ea
- Meditatie pentru relatia cu mama
PS. Daca ti-a placut articolul si ti-a fost util te rog sa il impartasesti cu prietenele tale folosind butoanele de mai jos. Iti multumesc! 🙂
Bibliografie:
Salt, Karen. A Holistic Guide To Embracing Pregnancy, Childbirth, And Motherhood, Da Capo Press
Kalef, Mia. The Secret Life of Babies: How Our Prebirth and Birth Experiences Shape Our World . North Atlantic Books
Kelkar, Gajanan. The Emotional World of the Fetus, Manashakti REST NEW WAY
Association of Pre and Perinatal Psychology and Health (APPPAH)