Avem nevoie sa restabilim feminitatea – cu Michelle Miller


 

Ce este feminitatea?

 

feminitatea

pixabay.com

Ce este feminitatea pentru tine? Care sunt atributele feminitatii? Ce este masculinitatea? Care este relatia dintre cele doua? Sunt cateva intrebari la care gasesti cateva reaspunsuri si stimulare ca sa iti definesti tie insati cele doua concepte in aceasta prezentare facuta de Michelle Miller la TEDxAmsterdamWomen.

 

Daca feminitatea nu are nimic de-a face cu a fi femeie? Intreb pentru ca sunt femeie de-o viata si doar de curand am descoperit feminitatea si vreau sa vorbesc in seara asta despre ce inseamna feminitatea pentru mine, de ce cred ca m-a ocolit atat de mult timp, si de ce cred eu ca nu este doar important ci este unul dintre lucrurile care poate crea mai multa sustenabilitate si egalitate in societate.

Pentru mine feminitatea este orientarea catre experienta, este diferita de masculinitate care este orientarea catre rezultat. Toate aceste cuvinte pe care le asociem cu feminitatea, ca sensitivitate, frumusete, compasiune si creativitate,  conteaza doar daca suntem implicate in a experimenta situatia.

 

Ce este masculinitatea?

 

Toate cuvintele pe care le asociem cu masculinitatea precum focusarea, si competitia si agresiunea si logica ele conteaza doar daca prioritatea noastra este rezultatul situatiei.

 

Exemple:

 

Cu alte cuvinte,  daca imi beau cafeaua pentru aroma si gust si pentru ritualul in sine asta pentru experienta cafelei, acesta este un mod de a bea cafeaua intr-un mod feminin. Daca imi beau cafeaua  pentru cafeina, asa cum am facut de multe ori astazi, asta este pentru rezultatul cafelei, acesta este un mod masculin de a bea cafeaua. Daca port  o rochie pentru fosnetul tesaturii pe piele, asta este experiential, este feminin. Daca port o rochie asemanatoare pentru efectul pentru care il produce asupra unei persoane asta este pentru rezultat, si cred ca asta este masculin.

 

In societatea actuala

 

Nu cred ca toate astea au de-a face cu genul. Desi de la femeile traditionale se asteapta sa se comporte intr-un mod feminin si de la barbati intr-un mod masculin. Accept ca poate exista o predispozitie biologica una peste alta, dar cred ca este mai mult ca limbile in care sunt presetate si noi toti putem invata sa bem sau sa ne imbracam in oricare dintre aceste modalitati si poate sa preferam una dintre ele care nu sunt asociate cu cea traditionala.

 

Cred ca eliberarea femeilor a adus  asta si femeile eliberate sa fie mai mult masculine. Ne-a eliberat pe toti sa fim mai orientate catre rezultate. Am crescut in perioada de trezire si de eliberare a femeilor si a fost grozav. Toti muschii mei masculini au fost foarte mult incurajati si mi s-a permis sa fiu ambitioasa si competitiva si a dat rezultate foarte bune. Am crescut intr-un oras mic dar competitia m-a condus la Stanford University. M-a ajutat sa am un job bun in New York si sa lucrez in toata Europa. Si m-a ajutat sa ma intorc la Stanford pentru unul dintre cele mai bine cotate programe de MBA din intreaga lume. Pana la 26 de ani tot ce aveam in viata avea rezultate in minte.

 

Am luat decizii de cariera bazate pe prestigiu, pe putere si bani. Am luat decizii in ceea ce priveste intalinirile romantice pe baza de ceea ce consideram eu ca ar fi soti potriviti, am luat decizii despre nutritie in baza unei talii cat mai subtiri. La modul concret totul era despre a avea un scop, si daca nu eram fericita cautam scopuri noi. Si daca nu gaseam un scop existau multe femei in revistele de self help care imi dadeau idei. Problema este ca rezultatele sunt ca un drog si ai nevoie din ce in ce mai multe pentru a mentine rezolvarea. Si la un moment dat inceteaza cu totul. Am fost acolo si a fost urat. Si pentru prima data in viata mea nu reuseam sa inteleg de ce faceam ceea ce faceam si am fost ambivalenta fata de rezultat.

 

Am fost fortata sa imi confrunt emotiile care erau reprimate. Am aflat ca eram anxioasa ca eram falsa, eram speriata ca as putea sa stric totul, am aflat ca eram furioasa ca aceasta cale nu era satisfacatoare. Dar cel mai mult ma simteam vinovata pentru ca stiam ca multe femei luptasera din greu sa imi ofere oprtunitatea sa am ceea ce aveam si ce drept aveam eu sa ma simt nemultumita? Instinctele sunt un lucru amuzant si pentru prima data le-am ascultat si mi-au spus sa merg sa fac ceva care nu are un scop.

 

M-am inscris la un curs de scriere creativa. Nu am fost buna la asta. Eram cu 10 ani mai in varsta decat ceialalti participanti. Dar mi-a placut. Si nu mi-a placut doar pentru partea cu scrisul, mi-a placut sa experimentez ceva, pentru experienta in sine. Mi-a placut sentimentul de a fi atat de consumata de ceva pentru care nu trebuia sa merg nicaieri pentru a simti bucurie. Am luat acest curs de scriere creativa si in acesta mi-am descoperit feminitatea. M-am simtit ca si cum am alergat 20 de ani si am avut acesti muschi care erau stransi si puternici si am inceput in sfarsit sa se intinda. A fost inconfortabila experienta si eu am fost inflexibila, dar in timp insa m-am instalat in ea, a fost suculenta si bogata si m-a ajutat sa eliberez atat de multe pe care le tineam in mine si m-a ajutat sa ma simt mai mult ca o versiunea de-a mea mult mai completa. Va impartasesc aceasta poveste pentru ca cred ca exista o paralela in legatura cu se intampla in societate acum.

 

Cand miscarea de eliberare a femeilor a eliberat energia masculina in femei nu cred ca si-a adus aminte sa elibereze feminitatea in barbati. Ceea ce s-a intamplat a fost ca toata societatea a fost inclinata catre directia masculina si noi am dezvoltat aceasta notiune ca orientarea catre rezultat este mai buna decat orientarea catre experienta pentru ca altfel de ce femeile au luptat atat de mult sa o aiba? Ceea ce a devenit a fost o societate focusata atat demult pe rezultate incat ne-am detasat de experienta. Feminitatea este tratata ca un cetatean de clasa a doua, si persoanele feminine sunt tratate cu indulgenta ca fiind lenese si iresponsabile. Pentru ca nu putem masura valoare ei, noi o tratam ca si lipsita de valoare.

 

As putea fi dispusa sa cred ca societatea ar functiona putin mai bine decat acum daca s-ar tine cont si de feminitate.

 

Cred ca cu obsesia noastra cu rezultatele suntem atat de mult detasati de experiente incat am inceput sa ne pierdem spiritul si semnificatia. Si in locul lor ne-am umplut cu anxietate si furie si frica. Si in loc sa incerceam sa corectam prin imbratisarea feminitatii noi incercam sa corectam devenind mult mai eficienti si mult mai orientati spre rezultate prin faptul ca cerem sa masuram din ce in ce mai mult orice in societate si cred ca asta este o greseala.

 

Nu spun sa abandonam masculinitatea, ceea ce spun este sa restabilim feminitatea si de a gasi o cale de a le uni pe cele doua si sa le asociem pe amandoua cu cele doua genuri (masculin si feminin).

 

In ceea ce ma priveste, intr-un final am lasat masculinitatea mea sa intre in aceasta experienta a mea cu scrisul creativ pentru ca sunt ambitioasa si nu ma pot abtine. Si am realizat ca vreu sa devin scriitoare. Toate datele sugerau ca nu este o idee buna si mi-am reamintit asta in mod constant cand mi-am dat demisia din jobul meu din finante pentru a ma implica full time.

Dar nu am fost focusata pe rezultat. Am fost focusata pe experienta si in experienta am putut sa vad aceasta cale, ceea ce a fost cu adevarat placut si ca trebuia doar sa o urmaresc. Am castigat bani si am construit o platforma pentru fictiune in serie si am scris o carte in 12 parti ceea ce a devenit “The Underwriting”, ceea ce reprezinta romanul meu de debut. A fost tradusa in 20 de limbi, si fac un show de televiziune si este super fun.

Nu m-am descurcat perfect si nu a fost usor dar cred ca am descoperit in experienta un nou mod de a fi care a fost mai puternic decat orice altceva am facut inainte. A dat rezultate foarte bune, dar a fost si o experienta foarte buna.

Deci, ce cred eu ca ne ramane ca femei vine cu doua provocari. Prima este pentru femei si asta este despre a fi sigure ca nu suntem discriminate din cauza corpului nostru, a sexului sau a vocii noastre. Este vorba despre lupta pentru salarii egale și este o luptă totala si avem nevoie de muschi masculini pentru asta. A doua provocare este pentru feminitate, si asta este un pic diferita. Trebuie sa ma iertati pentru analogie, am incercat sa gasesc ceva mai putin grosolan, dar o voi folosi pe aceasta. Incercarea de a explica feminitatea persoanelor cu adevarat masculine este ca si incercarea de a explica cum sa faci dragoste persoanelor care doar s-au masturbat. Este ca si cum:” dureaza prea mult si este complicat si trebuie sa te deschizi celorlalti oameni, dar credeti-ma, este ceva foarte frumos. ” Si cred ca asta este ce trebuie sa facem. Este nevoie sa ne intampinam si sa ne invitam sa acceptam natura noastra experientiala in interiorul personalitatii noastre, in interactiune cu alte femei, chiar si in interactiune cu  barbatii.  Si facand asta cred ca ceea ce vom obtine este nu doar egalitate intre femei si barbati, dar si egalitate intre persoane masculine si persoane feminine. Si cand aceasta uniune o sa se intample vom observa ca lumea nu este doar mai egala, societatea este mai sustenabila, rezultatele noastre sunt mai bune, dar si experientele sunt mai bune.

 

Poti urmari discursul ei in limba engleza in filmuletul de mai jos:

 

 

 

Iti recomand sa citesti si urmatoarele articole care vor completa tema acestui articol:

 

 

Sursa:

We need to restore femininity,  Michelle Miller, TEDxAmsterdamWomen

 

Daca ti-a placut articolul si ti-a fost util te rog sa il impartasesti cu prietenii tai. Iti multumesc! 🙂