Despre feminitate. Din reflectiile mele asupra energiei feminine


Spread the love

 

De-a lungul vietii mele au fost din cand in cand momente cand simteam sa ma conectez cu o energie din interiorul meu, dar careia nu ii gaseam modalitate de exprimare si nici intelegere. Am fost interesata mereu de tematica feminitatii, mi-am pus intrebari de genul ce este femeia? cine este ea? cum o definesc?, am citit carti despre psihologia femeii, carti pentru femei, dar toate acestea erau cautari cognitive si mereu lipsea ceva din cautarile mele: contactul cu mine, contactul profund cu energia feminina, experienta emotionala, exprimarea corporala, permisiunea mea de a ma conecta cu esenta mea feminina.

Ceva s-a schimbat in interiorul meu in ultima vreme intr-un mod ireversibil: m-am conectat cu corpul meu intr-un mod profund, cu emotii intense, emotii primare de existenta carora nu eram constienta desi aveam intuitia existentei lor. A fost o calatorie intensa, dificila, eliberatoare, bogata.

O sa impartasesc cateva idei despre experientele mele in speranta ca te vor ajuta in calatoria ta in conectarea cu propria ta feminitate.

 

Conexiunea cu Femininul  

 

Nevoia mea de conectare cu o parte din energia mea feminina este prin conectarea cu natura, fiind cu alte femei care isi cunosc si isi manifesta energia feminina , ascultand un anumit tip de muzica, dansand, fiind atenta la corpul si intuitia mea. Aceste experiente imi aduc in suflet bucurie.

 

Conectarea cu femininul din mine pentru mine inseamna sa ma intorc “acasa”, un loc in care sa ma simt intreaga si in siguranta, un loc in interiorul meu unde sa ma pot odihni, sa imi aud vocea interioara, sa imi aud intuitiile si sa tin cont de ele.

Clarissa Pinkola Estes scrie despre ce intelege ea prin intoarcerea acasa. Voi reda cateva paragrafe cu care eu rezonez in aceasta etapa a vietii mele:

 

Acasa este un loc interior situat mai curand in timp decat in spatiu, un loc in care femeia se simte intreaga. Acasa este acolo unde un gand, un sentiment pot fi intretinute si nu sa ne fie intrerupte, smulse fiindca altceva sau altcineva solicita timpul nostru sau atentia noastra.

Acasa este o stare de spirit, o dispozitie care ne permite sa traim in maniera sustinuta sentimente ce nu pot fi intotdeauna traite astfel in viata curenta : uimirea, viziunea, pacea, eliberarea de griji, de obligatii si de inutila vorbarie.

Acasa este insasi viata instinctuala care functioneaza la fel de bine ca un angrenaj bine uns, unde totul este la locul sau, unde fiecare zgomot are ratiunea lui de a fi, unde lumina este placuta iar mirosurile ne calmeaza, in loc sa ne alarmeze. Acolo avem timp nu doar sa meditam, dar si sa invatam sa redescoperim ce a fost uitat, abandonat si ingropat.

Pentru unele femei, aceasta reantoarcere (acasa) inseamna sa se dedicie unei activitati anume. Femeile incep sa cante din nou, dupa ce ani de zile au refuzat sa o faca. Invata ceva ce doreau de mult sa invete. Cauta persoanele si lucrurile pierdute din viata lor. Isi gasesc glasul si incep sa scrie. Se odihnesc. Isi creeaza un coltisor in lume al lor. Iau decizii importante. Isi pun amprenta personalitatii lor in tot ceea ce infaptuiesc. Pentru altele, acasa poate fi o padure, un desert, o mare. In realitate, casa este holografica. Chiar si un singur copac, un singur cactus din vitrina unei florarii poate sa o contina in intregime. Poate fi la fel de bine un iaz cu ape linistite sau o frunza galbena cazuta pe asfalt, o picatura de apa pe piele sau un vas rosu din lut ce asteapta sa primeasca un smoc de radacini. Cu ochii sufletului, o putem vedea in multe locuri.       

 

Intuitia

 

Intuitia este comoara psihicului feminin”, spune Clarissa Pinkola Estes. “Este ca un instrument divinatoriu, ca un glob de cristal prin care poti vedea printr-o misterioasa viziune interioara, ca o batrana inteleapta, mereu alaturi de noi, gata sa ne spuna precis ce se intampla si incotro sa o luam: la stanga sau la dreapta “

Pentru a dezvolta intuitia Orlof Judith propune cinci pasi in cartea “Vindecarea intuitiva. Ghid practic. Sanatate fizica, emotionala si sexuala”:

  • Ia aminte la convingerile tale
  • Fii prezenta in propriul tau corp
  • Simte energia subtila a propriului tau corp
  • Cauta indrumare interioara
  • Asculta de visele tale

 

Intuitia – Gura Portitei

 

La Gura Portitei am avut placuta experienta de a ma conecta cu intuitia mea. Corpul meu a stiut ca se apropie un pericol inainte ca mintea mea sa inteleaga asta. M-am plimbat pe plaja bucurandu-ma de soare, de mare pana la un moment dat cand am simtit frica in staomac. M-am gandit ca poate am mers prea departe. Am decis sa ma intorc. Dupa ce m-am intors nori negrii au aparut pe cer, nori care m-au urmarit pana am ajuns la un restaurant. La scurt timp dupa ce ne-am asezat a inceput o ploaie puternica.

 

feminitate

 

Conectarea cu natura

 

Sa mananc in tihna o nuca verde tocmai cazuta din nuc impreuna cu o veverita care si ea la randul ei mananca o nuca, sa imbratisez un copac, sa ascult linistea naturii, sa miros un mar proaspat, sa culeg un strugure direct din vie, sa ma bucur de soarele de toamna, toate m-au incarcta cu energie. Sunt lucruri simple pe care la oras le pierdem.

 

 

 

Un loc unde am simtit multa energie feminina este la Castelul Mikes din Zabala, judetul Covasna.

Domeniul de la Zabala este un loc cu multa energie buna. Domeniul este amenajat cu multa grija. Acolo  s-au activat si  hranit cele 5 simturi ale mele (vaz, auz, miros, tactil, gust). La nivel mental mi-au venit multe idei care uneori par imposibil (greu) de realizat; cat am stat acolo mi s-au parut perfect realizabile.

 Ma ajuta sa ma conectez cu energia Mamei Pamant urmatoarea melodie:

 

 


Femeia salbatica – sau femeia naturala

 

Arhetipul cu care am nevoie sa ma conectez in aceasta etapa a vietii este femeia salbatica, femeia naturala.

Ce inseamna Femeia Salbatica?

Despre arhetipul Femeii Salbatice a scris autoarea Clarissa Pinkola Estes in cartea: “Femei care alearga cu lupii. Povesti si mituri ale arhetipului femeii salbatice”

Arhetipul Femeii Salbatice este definit de autoare in felul urmator:

Putem sa ii dam acestei puternice naturi psihologice numele de “natura instinctuala”, dar Femeia Salbatica este forta din spatele sau. Putem sa o numim “psihic natural”, dar in spatele sau se afla tot arhetipul Femeii Salbatice. Putem vorbi despre natura interioara a femeilor, natura lor reala, esentiala. In diverse psihologii, si din diverse perspective, s-ar numi “id”, “Sine” sau natura mediala.

Femeia Salbatica este sanatatea tuturor femeilor. Fara ea psihologia feminina nu are sens. Aceasta Femeie Salbatica este femeia prototipala… si oricare ar fi cultura, epoca sau contextul politic, ea nu se schimba.

“Cine este prin urmare Femeia Salbatica? Din punct de vedere al psihologiei arhetipale, ca si in vechile traditii, ea este sufletul feminin.”

 

Pentru sustinerea si manifestarea Femeii Salbatice din mine imi place sa o ascult pe Ruslana cu Dance With The Wolves:

 


Retreat de feminitate

 

Un alt loc unde m-am conectat puternic cu corpul meu este la un retreat de feminitate. Aici am lucrat mult cu corpul, am dansat mult.

 

 

Am reusit sa ma  relaxez, mi-a placut sa explorez dansul fara reguli. Regula era sa imi gasesc propriul ritm al corpului meu, sa cunosc si sa urmez miscarile corpului meu. Lucrul cu corpul meu m-a ajutat sa fiu cat mai mult timp in prezent.

Este incredibila puterea cercului de femei. Cand mai multe persoane se exprima se exprima in acelasi timp dispar inhibitiile. Doar pentru ca mai sunt si alte femei care fac exact acelasi lucru, adica danseaza dupa cum le spune corpul, eu am perceput aceasta experienta ca pe o permisiune de a fi eu insami si de a ma manifesta asa cum simt.

 

Te invit sa reflectezi asupra ta si asupra energiei tale feminine.

Tu cum aduci femininul in viata ta? Care este puterea ta reala? Ce te-a ajutat sa treci peste greutati, sa aduci pe lume proiecte? Care sunt femeile pe care le admiri? Ce admiri la ele? Ce crezi ca le da lor putere?

 

PS. Daca vrei sa faci parte dintr-o comunitate de femei care isi descopera si exploreaza propria feminitate te invit sa te abonezi la pagina de pe facebook: Cum sa hranesti sufletul feminin

 

Iti recomand sa citesti si urmatoarele articole care vor completa tema acestui articol:

 

 

PS. Daca ti-a placut articolul si ti-a fost de folos te rog sa il impartasesti cu prietenele tale folosind butoanele de mai jos. Iti multumesc! 🙂

 

Bibliografie:

 

Clarissa Pinkola Estes, Femei care alearga cu lupii

Maureen Murdock, Calatoria eroinei. Femeia in cautarea reintregirii

Karen Horney, Psihologia femeii

Dolto Francoise, Femininul. Articole si Conferinte

Adela Haru, Spre feminitate

Cartea femeii, din tainele frumusetii feminine, Tudor Ilie, Liviu Gheorghe, Mihai Minoiu

Monique Grande, Feminitudine. O scufundare in misterul adanc al Fiintei tale

Goddess Guidance Oracle Cards, Doreen Virtue